Темы статей
Выбрать темы

Нове у військовому обліку та гарантіях для резервістів

Марченко Елена, эксперт по кадровым и налоговым вопросам
У веденні військового обліку відбулися важливі і масштабні зміни. 23 квітня 2021 року набрав чинності Закон України від 30.03.2021 р. № 1357-IX, що вносить правки до більш ніж 40 законодавчих актів України. Систему військового обліку приводять у відповідність зі стандартами НАТО. Крім того, зміни покликані покращити соціальний та правовий захист резервістів. Розповімо про найважливіші зміни, про які треба знати роботодавцю.

Новий вид військової служби

Види військової служби в Україні визначає Закон № 2232*. Вони поділяються на: строкову службу; військову службу (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вишів; за контрактом; за призовом під час мобілізації, на особливий період; за призовом осіб офіцерського складу.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Відповідно до змін, внесених до ч. 6 ст. 2 Закону № 2232,

Важливо!

запроваджено новий вид військової служби — військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Зазначимо, що в новій редакції ч. 9 ст. 1 Закону № 2232 резервісти — це особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Зауважимо, що особливий період триває в Україні з 18.03.2014 р., з дати набрання чинності Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 р. № 303/2014. Він не припинився із закінченням мобілізаційних заходів (див. листи Міноборони від 18.10.2016 р. № 322/2/6917 і від 20.10.2016 р. № 316/1/906).

Які ж гарантії передбачені для резервістів під час служби в особливий період? Ті самі, що й встановлені ч. 3 ст. 119 КЗпП для працівників, призваних або прийнятих для проходження інших видів військової служби. А саме: збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Ви не знаходите резервістів у ст. 119 КЗпП? Дійсно, вони там не названі. Гарантії для резервістів під час служби встановлює ст. 391 Закону № 2232. Вона визначає, що особи, призвані на військову службу за призовом із числа резервістів в особливий період, користуються, зокрема, гарантіями, передбаченими ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Тож у наказі про увільнення від роботи призваного працівника-резервіста посилайтеся саме на ст. 391 Закону № 2232.

Переформування військових комісаріатів

Військові комісаріати (військкомати) переформовані в нові структури — територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК). Таке переформування відбувалось як пілотний проєкт ще з 2017 року.

Роботодавцям слід мати на увазі, що ТЦК мають право перевіряти підприємства та притягувати їх до відповідальності за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Перелік документів при прийнятті на роботу

До переліку документів, які зобов’язаний надати громадянин при укладенні трудового договору, додали відповідний військово-обліковий документ (ч. 2 ст. 24 КЗпП). Таким чином, працівник, який працевлаштовується, повинен надати:

1) паспорт (інший документ, що посвідчує особу);

2) трудову книжку, якщо для працівника це місце роботи є основним*;

* З 10.06.2021 р. у зв’язку з початком ведення обліку трудової діяльності в електронному вигляді замість трудової книжки можна надати відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру.

3) у випадках, передбачених законодавством, — документ про освіту та про стан здоров’я;

4) відповідний військово-обліковий документ;

5) інші документи.

Тобто військово-обліковий документ «витягнули» з категорії «інші».

Що це за документ? До військово-облікових документів належать (п. 16 Порядку № 921**):

** Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.2016 р. № 921.

• для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

• для військовозобов’язаних і резервістів — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

Безумовно, роботодавці і раніше на підставі п. 37 Порядку № 921 вимагали від працівників військово-облікові документи. Наразі цю вимогу закріпили і у КЗпП.

Переважне право резервістів при скороченні

Коло осіб, які мають переважне право на залишення на роботі під час скорочення чисельності чи штату працівників (у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці), зазначене у ст. 42 КЗпП. До таких осіб при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації з іншими працівниками відтепер належать і резервісти, які проходили службу за призовом в особливий період (п. 9 ч. 2 ст. 42 КЗпП).

УВАГА!

Переважним правом на залишення на роботі під час скорочення резервісти можуть скористатися протягом двох років з дня звільнення їх зі служби

Майте на увазі! Якщо резервіст має статус учасника бойових дій, то такий статус також дає переважне право залишитися на роботі (п. 5 ч. 2 ст. 42 КЗпП). А перевагу в збереженні робочого місця має працівник з найбільшою кількістю підстав зі списку, наведеного у ст. 42 КЗпП.

Щорічна відпустка в перший рік роботи

Відтепер за бажанням резервіста йому може бути надана щорічна відпустка повної тривалості до настання шестимісячного строку безперервної роботи у перший рік роботи.

Такою пільгою зможе скористатися тільки працівник, що вже звільнився після проходження служби за призовом резервістів в особливий період. Але за умови, якщо після звільнення зі служби він був прийнятий на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання (п. 5 ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Нова категорія квотників

Після нововведень до категорій громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належить молодь, що звільнилася з військової служби за призовом осіб із числа резервістів (п. 4 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI).

Проте умови для зарахування резервістів до трудової квоти цей Закон та ст. 196 КЗпП зараз визначають по-різному і в частині осіб, яких зараховуємо до квоти (молодь чи всіх осіб із числа резервістів), і в частині черговості працевлаштування (перше чи будь-яке).

Сподіваємося, що це питання буде врегульовано в змінах до Порядку, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. № 271.

Імунітет від звільнення

Громадянам України віком до 28 років після звільнення з військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період надається перше робоче місце на строк не менше двох років (ст. 197 КЗпП).

Проте звільнення працівника за його власним бажанням, за згодою сторін чи на вимогу третіх осіб цілком допустиме.

Повідомлення працівників про виклик до ТЦК

На вимогу ТЦК підприємства зобов’язані сповіщати призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які працюють на підприємстві, про їх виклик до ТЦК та забезпечити їх своєчасне прибуття за цим викликом. Це тепер чітко прописано в новій редакції ч. 1 ст. 38 Закону № 2232 (ср. ).

Інші обов’язки підприємства, що встановлені ст. 38 Закону № 2232, залишилися незмінними та стосуються тепер і резервістів. А саме: підприємства в семиденний строк повідомляють ТЦК про прийняття та звільнення працівників із числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Новий формат Реєстру та посилення відповідальності

Визначено державні органи та перелік інформації, яку вони зобов’язані передавати в електронному вигляді до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Проте поки роботодавці не відчують у зв’язку з цим будь-яких змін у своїй роботі.

Що стосується адміністративної відповідальності підприємств за порушення у сфері військового обліку, то її віднині замість п’яти статей у КпАП встановлює одна — ст. 2101. І поширюється вона на будь-які порушення, вчинені роботодавцем.

Так, за перше порушення на посадову особу покладається штраф від 3400 до 5100 грн (раніше — до 1700 грн). Але за вчинення такого порушення в особливий період, що триває зараз, як і за повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, штраф становить від 5100 до 8500 грн. Як бачимо, штрафи зросли у 5 разів. Штраф накладає керівник ТЦК (ст. 235 КпАП).

висновки

Трудові гарантії для резервістів під час служби передбачають збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Після проходження служби резервісти мають переважне право на залишення на роботі під час скорочення, а також право на щорічну відпустку повної тривалості в перші 6 місяців роботи.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше