Темы статей
Выбрать темы

Зміни: дистанційна/надомна робота, гнучкий режим

Ушакова Лилия, эксперт по кадровым и налоговым вопросам

Законом України від 04.02.2021 р. № 1213-IX внесено зміни до КЗпП та Закону України «Про охорону праці» від 14.11.92 р. № 2694-ХІІ щодо вдосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу.

Що відбулося? У КЗпП розвели по окремих статтях гнучкий режим робочого часу, дистанційну та надомну роботу.

Відтепер:

• дистанційна робота — це робота з використанням інформаційно-комунікаційних технологій у будь-якому місці за вибором працівника, але не на території роботодавця. Зауважимо, що дистанційну роботу можна поєднувати з роботою в офісі (у приміщенні роботодавця). Але цей момент слід зафіксувати в трудовому договорі про дистанційну роботу;

• надомна робота — праця з використанням технічних засобів (інструменту, приладів), необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт, за місцем проживання працівника або в інших визначених ним приміщеннях, із чітко закріпленим робочим місцем, але поза виробничими/робочими приміщеннями роботодавця.

Форма трудового договору про дистанційну/надомну роботу — письмова.

Типову форму таких договорів має затвердити Мінекономіки.

Гнучкий режим роботи, як і раніше, встановлюється за письмовою згодою сторін.

Проте роботодавець має право з власної ініціативи наказом запровадити дистанційну/надомну роботу (без письмового трудового договору) та гнучкий режим:

• на час загрози епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника;

• у разі загрози озброєної агресії та будь-яких надзвичайних ситуацій.

Із таким наказом треба ознайомити працівників протягом двох днів з дня його видання, але до запровадження дистанційної/надомної роботи (гнучкого режиму). Інакше включається вимога про попередження за 2 місяці про зміну істотних умов праці.

Ще з новенького. З дистанційниками і надомниками, які досягли 18 років, можна укладати письмові договори про повну матеріальну відповідальність, якщо вони використовують у роботі обладнання і засоби роботодавця, надані їм для виконання роботи.

Як і з іншими працівниками, роботодавець проводить з дистанційниками та надомниками інструктаж (навчання) з питань охорони праці і протипожежної безпеки, АЛЕ в межах використання того обладнання і засобів, які рекомендовані до використання або надані роботодавцем. Ознайомити/проінструктувати можна дистанційно.

Для цього слід зазначити у трудовому договорі працівника засоби зв’язку, які використовуватимете для його інструктажу та/або ознайомлення з наказами, повідомленнями, іншими документами. У цьому випадку підтвердженням ознайомлення буде факт обміну відповідними електронними документами.

Нове! Розмежували відповідальність дистанційного/надомного працівника і його роботодавця. Відповідальність за:

забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на робочому місці несе працівник;

• за безпеку і належний технічний стан обладнання і засобів виробництва, які роботодавець передав працівникові, — роботодавець.

Закон набрав чинності 27.02.2021 р.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше