Теми статей
Обрати теми

Зміни: дистанційна/надомна робота, гнучкий режим

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань

Законом України від 04.02.2021 р. № 1213-IX внесено зміни до КЗпП та Закону України «Про охорону праці» від 14.11.92 р. № 2694-ХІІ щодо вдосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу.

Що відбулося? У КЗпП розвели по окремих статтях гнучкий режим робочого часу, дистанційну та надомну роботу.

Відтепер:

• дистанційна робота — це робота з використанням інформаційно-комунікаційних технологій у будь-якому місці за вибором працівника, але не на території роботодавця. Зауважимо, що дистанційну роботу можна поєднувати з роботою в офісі (у приміщенні роботодавця). Але цей момент слід зафіксувати в трудовому договорі про дистанційну роботу;

• надомна робота — праця з використанням технічних засобів (інструменту, приладів), необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт, за місцем проживання працівника або в інших визначених ним приміщеннях, із чітко закріпленим робочим місцем, але поза виробничими/робочими приміщеннями роботодавця.

Форма трудового договору про дистанційну/надомну роботу — письмова.

Типову форму таких договорів має затвердити Мінекономіки.

Гнучкий режим роботи, як і раніше, встановлюється за письмовою згодою сторін.

Проте роботодавець має право з власної ініціативи наказом запровадити дистанційну/надомну роботу (без письмового трудового договору) та гнучкий режим:

• на час загрози епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника;

• у разі загрози озброєної агресії та будь-яких надзвичайних ситуацій.

Із таким наказом треба ознайомити працівників протягом двох днів з дня його видання, але до запровадження дистанційної/надомної роботи (гнучкого режиму). Інакше включається вимога про попередження за 2 місяці про зміну істотних умов праці.

Ще з новенького. З дистанційниками і надомниками, які досягли 18 років, можна укладати письмові договори про повну матеріальну відповідальність, якщо вони використовують у роботі обладнання і засоби роботодавця, надані їм для виконання роботи.

Як і з іншими працівниками, роботодавець проводить з дистанційниками та надомниками інструктаж (навчання) з питань охорони праці і протипожежної безпеки, АЛЕ в межах використання того обладнання і засобів, які рекомендовані до використання або надані роботодавцем. Ознайомити/проінструктувати можна дистанційно.

Для цього слід зазначити у трудовому договорі працівника засоби зв’язку, які використовуватимете для його інструктажу та/або ознайомлення з наказами, повідомленнями, іншими документами. У цьому випадку підтвердженням ознайомлення буде факт обміну відповідними електронними документами.

Нове! Розмежували відповідальність дистанційного/надомного працівника і його роботодавця. Відповідальність за:

забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на робочому місці несе працівник;

• за безпеку і належний технічний стан обладнання і засобів виробництва, які роботодавець передав працівникові, — роботодавець.

Закон набрав чинності 27.02.2021 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі