Темы статей
Выбрать темы

Щорічна основна відпустка: ключові нюанси надання

Кучерова Оксана, юрист
Із настанням перших теплих днів кожен працівник починає планувати свій відпочинок, а кадровики мають чимало додаткового клопоту щодо надання такого відпочинку. Щоб кадровику правильно і без проблем оформити щорічну основну відпустку, яка у працівників найбільш «ходова», нагадаємо ключові нюанси її надання. А детальну інформацію про відпустки шукайте в наступних публікаціях.

Право на щорічну відпустку

Право на щорічну відпустку мають всі особи, які працюють в Україні та перебувають у трудових відносинах з роботодавцями (ст. 2 Закону про відпустки, ст. 74 КЗпП). Таке право не залежить від:

• виду трудового договору (строковий, безстроковий);

• умов прийняття працівника на роботу (за основним місцем роботи чи за сумісництвом, на постійну, тимчасову або сезонну роботу, працює особа дистанційно чи надомно);

• режиму роботи (повний, неповний або скорочений робочий час).

Також не має значення, є працівник громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства. Проте особам, які виконують роботи чи надають послуги за ЦПД, відпустка «не світить».

Відпустка новачку

У перший рік роботи право на щорічну відпустку повної тривалості виникає у працівника після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. Якщо ж відпустку надають раніше, то її тривалість визначають пропорційно відпрацьованому часу у цього роботодавця. Виняток — особи, перелічені в ч. 7 і 8 ст. 10 Закону про відпустки.

Але якщо працівник-новачок хоче піти в щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6-місячного строку роботи, а роботодавець не проти, це не вважатиметься порушенням.

Ділимо на частини

При поділі щорічної відпустки потрібно враховувати певні умови.

1. Поділ здійснюється на прохання працівника і за згодою роботодавця. Майте на увазі: роботодавець може не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, а також може запропонувати свої умови поділу (лист Мінсоцполітики від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13).

2. Кількість частин, на які буде поділена відпустка, і послідовність їх використання визначає працівник за погодженням із роботодавцем, але основна її частина має бути не менше 14 календарних днів. Простіше кажучи, зовсім не обов’язково, щоб працівник насамперед використав основну неподільну частину відпустки (14 к. дн.). Наприклад, при загальній тривалості відпустки в 24 календарних дні її можна використовувати так: 16 + 8, 4 + 20 або ж 14 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 5 днів тощо. Варіантів безліч. Головне — згода між працівником і роботодавцем.

3. Невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику зазвичай до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (ч. 7 ст. 79 КЗпП і ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки).

Відпустка з вихідного чи святкового дня

У законодавстві не встановлено обмежень щодо дня, з якого може початися щорічна відпустка. Отже, щорічні відпустки можуть надаватися з будь-якого календарного дня, навіть якщо це святковий, робочий, неробочий або вихідний день. Додатковий аргумент — тривалість відпусток розраховується в календарних, а не робочих днях (ст. 5 Закону про відпустки). Такої ж позиції дотримується й Мінпраці в листі від 13.05.2010 р. № 140/13/116-10. Простіше кажучи, щорічну відпустку чи її частину (у тому числі тривалістю, наприклад, 2 дні) можна надати працівнику з будь-якого дня тижня, у тому числі з суботи.

При цьому зауважте, що на святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) щорічна відпустка продовжується, але вони не оплачуються. А ось вихідні дні входять до загальної тривалості відпусток як будь-які інші календарні дні.

«Відпускний» стаж та «карантинна» відпустка за свій рахунок

Періоди, які входять до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, перелічені в ст. 82 КЗпП і ст. 9 Закону про відпустки. При цьому період відпустки без збереження заробітної плати, наданої за ст. 26 Закону про відпустки, входить до «відпускного» стажу.

«Відпускний» стаж та простій

Якщо на вашому підприємстві на час карантину був оголошений простій, то час простою не з вини працівників включаєте до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки і п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП). А ось якщо простій відбувся з вини працівника, то його час до «відпускного» стажу не ввійде.

«Відпускний» стаж та неповний робочий час

Час фактичної роботи на умовах неповного робочого часу включають до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, на загальних підставах. Тут жодних пропорційних розрахунків робити не потрібно. Не має значення і те, хто був ініціатором роботи в таких умовах праці — працівник чи роботодавець. Тому, працюючи неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень, працівник матиме право на щорічну основну відпустку повної тривалості.

Відпустка «солдата підприємства»

Період, протягом якого на підприємстві відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП зберігалися за працівником робоче місце і середній заробіток, включається до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку. Це прямо випливає з положень п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки. Простіше кажучи, поки «солдат підприємства» служить, його відпускний запас поповнюється.

Якщо у працівника накопичилися відпустки

Закон про відпустки забороняє не надавати щорічну відпустку повної тривалості:

1) протягом 2 років поспіль;

2) протягом робочого року:

• працівникам віком до 18 років;

• працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами або з особливим характером праці.

З одного боку, за невиконання цієї норми роботодавцю загрожує штраф як за порушення інших вимог трудового законодавства в розмірі 1 МЗП. На це звертає увагу Держпраці в листі від 25.01.2017 р. № 828/4.3/4.1-ДП-1.

З іншого боку, відпустка — це право, а не обов’язок працівника, і примусово його змусити піти у відпустку не можна.

Ось у таке замкнене коло потрапляє роботодавець, якщо його працівник не бажає йти відпочивати. У такому разі радимо підстраховуватись і включити всіх працівників з їх відпускними «хвостами» до графіка відпусток. Таким чином, фактично роботодавець надаватиме можливість працівникам реалізувати право на відпустку, а отже, і не нестиме відповідальність за ненадання щорічних відпусток. Схожу позицію підтримують і представники Феміди (наприклад, постанова Житомирського окружного адміністративного суду від 09.11.2016 р. у справі № 806/1561/16, постанова ВС від 25.07.2018 р. у справі № 823/1265/16).

Обмеження у 59 (69) календарних днів

За правилами ст. 10 Закону про відпустки загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів. Таке обмеження встановлено для відпусток, які надають за один робочий рік, і не застосовується у разі надання відпусток за різні робочі роки.

Як зазначає Мінсоцполітики, на випадок, коли працівникові після використання у відповідному робочому році щорічної відпустки за цей рік надається невикористана щорічна відпустка за минулий період, зазначене обмеження не поширюється (лист від 08.07.2019 р. № 793/0/204-19). Адже якщо працівник з будь-яких причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років, то він має право використати їх.

Послідовне використання відпусток за різні роки

Чинне законодавство не містить заборони на використання працівником щорічної відпустки за поточний рік, якщо він не використав відпустки за попередні роки.

Хоча на практиці, здебільшого за наявності невикористаних відпусток, зазвичай спочатку надають їх, а вже потім — дні відпустки за поточний робочий рік. До речі, так рекомендувало робити й Мінсоцполітики в листі від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13. Але звертаю вашу увагу на те, що це правило нормативно не закріплене, а отже, і є необов’язковим для виконання. Такої ж думки дотримується й Управління Держпраці у Кіровоградській області (див. офіційний сайт за посиланням: kr.dsp.gov.ua/index.php/4519-vid16-07-19).

Виплачуємо відпускні за три календарні дні

За загальним правилом, суму заробітної плати за весь час відпустки необхідно виплатити працівнику не пізніше ніж за 3 дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки, ст. 115 КЗпП). Зверніть увагу: йдеться про календарні дні. До речі, з цим погоджується Мінсоцполітики в листі від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19 та Мінекономіки в листі від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07.

При цьому Мінекономіки пропонує дотримуватися простого правила: між днем виплати відпускних і днем початку відпустки повинно минути не менше трьох календарних днів.

Але не забувайте: якщо в працівника виникне необхідність піти у відпустку в стислі строки, він може в заяві попросити виплатити йому відпускні в інший строк, визначений між ним і роботодавцем. Тобто менше ніж три календарних дні до початку відпустки. Тоді така виплата відпускних не класифікуватиметься як порушення трудового законодавства (див. листи Мінсоцполітики від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12 і від 04.08.2016 р. № 430/13/116-16). Але це все ж крайній випадок.

Звільнення під час відпустки

Звільнити працівника в період його перебування у відпустці роботодавець за власною ініціативою не має права (ч. 3 ст. 40 КЗпП). Виняток — повна ліквідація підприємства.

А ось на звільнення у відпустці за власним бажанням працівника або за угодою сторін заборон немає.

Наприклад, якщо працівник подає заяву про звільнення з таким розрахунком, щоб останній день двотижневого попередження роботодавця про подальше звільнення припав на останній день відпустки, то такий день буде одночасно і днем звільнення.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше