Темы статей
Выбрать темы

Тривалість щорічних відпусток: особливі випадки

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Працівник не може піти в щорічну основну відпустку повної тривалості, поки він не відпрацює на цьому підприємстві 6 місяців підряд. Проте в цього правила є винятки. Про них і розповімо в цій статті.

Пільгові категорії працівників

У деяких категорій новоприйнятих працівників є право взяти щорічну відпустку повної тривалості хоч до настання 6-місячного строку безперервної роботи в перший рік роботи на цьому підприємстві (ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки). Що це за щасливці, покажемо на рисунку нижче.

img 1

Пільгові категорії працівників

Крім того, працівникам, діти яких віком до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їх бажанням надається щорічна відпустка або її частина (не менше 12 к. дн.) для супроводу дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямку. За наявності двох або більше дітей зазначеного віку така відпустка надається для супроводу кожної дитини.

Зверніть увагу: наведений перелік можна розширити, закріпивши «пільгово-відпускну» норму в колективному договорі або в трудовому договорі, укладеному з працівником.

Відпустка в перший рік роботи

Працівник-новачок не належить до перелічених вище пільгових категорій, але хоче відпочити до того, як відпрацює 6-місячний строк на підприємстві? Це можливо. Але за умови, що роботодавець не проти.

Тоді тривалість відпустки працівника розраховується пропорційно часу, відпрацьованому ним на підприємстві. Діємо за таким алгоритмом.

img 2Визначаємо відпускний стаж (у календарних днях) працівника в робочому році, за який надаємо відпустку. Зменшуємо його на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на цей період.

img 3Розраховуємо кількість календарних днів щорічної відпустки, що припадають на один календарний день робочого року, за який надається відпустка (П), за формулою:

П = Кв : (К - Св),

де Кв — кількість календарних днів відпустки за повністю відпрацьований робочий рік;

К — загальна кількість календарних днів у робочому році, за який надаємо відпустку;

Св — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП у робочому році, за який надаємо відпустку.

img 4Визначаємо кількість днів відпустки, що належать працівнику. Для цього множимо стаж роботи (крок 1) на тривалість відпустки за один календарний день роботи (крок 2).

Але пам’ятайте, що основна безперервна частина щорічної відпустки не може бути менше 14 календарних днів (ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки).

Приклад. Працівник прийнятий на підприємство з 15.02.2021 р. У травні він подав заяву з проханням надати йому щорічну основну відпустку з 01.06.2021 р. На підприємстві тривалість щорічної основної відпустки, що надається за відпрацьований робочий рік, становить 24 календарні дні. До пільгових категорій працівник не належить.

Кількість календарних днів, які новачок фактично відпрацював (з 15.02.2021 р. по 31.05.2021 р. включно): 14 + 31 + 30 + 31 = 106 (к. дн.).

Стаж роботи, який надає працівникові право на щорічну відпустку:

106 - 4 = 102 (к. дн.),

де 4 — кількість святкових і неробочих днів, які припадають на період з 15.02.2021 р. по 31.05.2021 р. (4 дні — 8 березня, 1, 2 і 9 травня).

Кількість днів відпустки, яка припадає на кожен календарний день першого робочого року з 15.02.2021 р. по 14.02.2022 р.:

24 : (365 - 11) = 0,0678 (к. дн.).

Кількість календарних днів відпустки, яка може бути надана працівникові:

102 x 0,0678 = 6,9156 ≈ 7 (к. дн.).

Якщо ж працівник-новачок хоче піти в щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6 місяців роботи (роботодавець не проти), то можна надати відпустку і повної тривалості. Порушень тут немає.

Відпустка за другий і подальші роки

За другий і подальші роки роботи відпустка повної тривалості може бути надана працівнику в будь-який час відповідного року, погоджений з роботодавцем. Але з таким розрахунком, щоб останній її використав до закінчення робочого року.

Інша річ, якщо працівник хоче взяти відпустку за майбутній робочий рік. Тут потрібно пам’ятати, що щорічну основну відпустку надають за відпрацьований робочий рік. Тобто для того, щоб у працівника виникло право на відпустку за відповідний робочий рік, щодо цього року повинен почати формуватися відпускний стаж.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше