Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років у держорганах

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Надбавка за вислугу років є у більшості категорій працівників держорганів. Це один із видів заохочення до тривалої роботи в держорганах. «Вислужна» надбавка є складовою зарплати, а її розмір залежить від стажу роботи. Розглянемо основні моменти встановлення та розміри «вислужної» надбавки в держслужбі.

Держслужбовці

Право на надбавку за вислугу років для держслужбовців закріплено у ст. 46 Закону № 889*.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889.

Розмір такої надбавки залежить від набутого держслужбовцем стажу державної служби. Тому спочатку поговоримо саме про стаж держслужби.

Із 1 травня 2016 року на виконання ч. 2 ст. 46 Закону № 889 був затверджений Порядок № 229**, за яким саме з цієї дати визначаються періоди роботи, що враховуються при визначенні стажу для «вислужної» надбавки.

** Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229.

До 01.05.2016 р. до стажу держслужби потрапляють періоди до цієї дати, які обчислюються відповідно до попереднього чинного Порядку № 283***.

*** Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283.

Основним документом, який містить відомості про стаж, у тому числі стаж держслужби, є трудова книжка працівника. Поряд з нею застосовують ще інші законодавчо встановлені документи (копію послужного списку, військовий квиток, накази (розпорядження), відомості про виплату зарплати тощо), що підтверджують стаж роботи.

Стаж державної служби обчислюється у днях, місяцях і роках.

Згідно з Порядком № 229 до держстажу зараховують:

• час перебування на посаді державної служби;

• час перебування на посаді народного депутата України;

• час перебування на посадах працівників дипломатичної служби;

• час перебування на посадах в органах місцевого самоврядування;

• час перебування на посадах суддів;

• час перебування на посадах прокурорів;

• час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;

• час професійного навчання державного службовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення така особа повернулася на державну службу, крім випадків, установлених Законом № 889;

• період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом;

• час перебування державного службовця у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі коли дитина потребує домашнього догляду — у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку;

• час перебування на посадах радників, помічників, уповноважених та прессекретаря Президента України, працівників секретаріатів Голови Верховної Ради України, його Першого заступника та заступника, працівників патронатних служб Прем’єр-міністра України та інших членів Кабінету Міністрів України, помічників-консультантів народних депутатів України, помічників та наукових консультантів суддів Конституційного Суду України, помічників суддів, а також на посадах патронатних служб в інших державних органах.

Як визначити стаж державної служби, з’ясували. Тепер поговоримо про розмір надбавки за вислугу років.

Розмір цієї надбавки встановлюється на рівні 3 % посадового окладу держслужбовця за кожен календарний рік стажу держслужби, а за наявності стажу держслужби більше 17 років — у максимальному розмірі 50 % посадового окладу (ч. 1 ст. 52 Закону № 889).

Розмір «вислужної» надбавки залежно від спеціального стажу держслужбовця наведено в табл. 1.

Таблиця 1. Розмір надбавки за вислугу років залежно від стажу держслужби

Стаж держслужби

Розмір надбавки, %

Стаж держслужби

Розмір надбавки, %

Більше 1 року

3

Більше 10 років

30

Більше 2 років

6

Більше 11 років

33

Більше 3 років

9

Більше 12 років

36

Більше 4 років

12

Більше 13 років

39

Більше 5 років

15

Більше 14 років

42

Більше 6 років

18

Більше 15 років

45

Більше 7 років

21

Більше 16 років

48

Більше 8 років

24

Більше 17 років і далі

50

Більше 9 років

27

Зауважте: розмір надбавки за вислугу років держслужбовцям збільшується з дня набуття права на таке підвищення або з дня виникнення права на таку надбавку (див. листи Мінсоцполітики від 29.05.2017 р. № 985/0/102-17/28, НАДС від 21.02.2018 р. № 1404/13-18).

Надбавка за вислугу років входить до складу зарплати держслужбовця (п. 1 ст. 50 Закону № 889).

«Обслуговуючі» працівники

Надбавка за вислугу років працівникам, що виконують функції з обслуговування держорганів (п. 5 Умов № 15*), за вислугу років у державних органах, управліннях виплачується у відсотках до посадового окладу.

* Умови оплати праці працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування <…>, затверджені постановою КМУ від 18.01.2017 р. № 15.

Розмір «вислужної» надбавки залежить від набутого працівником спеціального стажу. У табл. 2 наведено розміри «вислужної» надбавки залежно від держстажу.

Таблиця 2. Розміри «вислужної» надбавки

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Стаж роботи, років

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10

Понад 15 років

25

Понад 5 років

15

Понад 20 років

30

Понад 10 років

20

Понад 25 років

40

При цьому до стажу для встановлення надбавки за вислугу років включаються стаж роботи у державних органах на посадах керівних працівників, спеціалістів і службовців, раніше набутий стаж державної служби, у тому числі з урахуванням періодів роботи, передбачених ч. 2 ст. 46 Закону № 889.

Працівникам, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з дня набуття права на підвищення.

Робітники, що обслуговують держоргани

Оплатні умови робітників, зайнятих обслуговуванням держорганів, урегульовано в наказі № 609*, (прийшов на зміну наказу від 02.10.96 р. № 77), який є чинним із 20.04.2021 р.

* Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 р. № 609.

А от застосовувати його норми слід із 1 січня 2021 року.

Наказом № 609 затверджено, зокрема, схеми посадових окладів робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших державних органів (додатки 1 — 3 до наказу № 609).

Але для робітників держорганів ситуація залишилась незмінною. Розміри їх окладів «заморожені» на рівні вересня 2020 року. Також наказ № 609, як і його попередник, надбавку за вислугу років робітникам, що обслуговують держоргани, не передбачає.

Попрактикуємося

Приклад. З 19.02.2018 р. стаж працівниці (спеціаліста держоргану) становить понад 5 років («вислужна» надбавка — 15 %). Із 30 липня 2018 року по 24 травня 2021 року вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. До роботи стає 25 травня 2021 року відразу після закінчення цієї відпустки. На який розмір «вислужної» надбавки працівниця (спеціаліст держоргану) має право на момент виходу з декрету?

На момент виходу у декретну відпустку працівниця-держслужбовць мала держстаж понад 5 років. Тому вона мала право на «вислужну» надбавку в розмірі 15 %. Розмір надбавки за вислугу років прямо залежить від набутого «надбавочного» стажу. Звернемося до Порядку № 229, який визначає періоди, що включаються до стажу для визначення розміру надбавки. До переліку періодів, які входять до «вислужного» стажу, включається час перебування державного службовця у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Розмір надбавки за вислугу років держслужбовцям збільшується з дня набуття права на таке підвищення. Підсумуємо: за період декретної відпустки жінці «накапало» три роки «надбавочного» стажу.

Отже, на момент виходу на роботу (25 травня 2021 року) вона має понад 8 років держстажу і право на 24 % «вислужної» надбавки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі