Темы статей
Выбрать темы

Класифікатор професій: зустрічаємо Зміни № 10

Ушакова Лилия, эксперт по кадровым и налоговым вопросам
До Класифікатора професій ДК 003:2010 знову внесено зміни (Зміни № 10*). Запрацювали вони одразу в день затвердження, тобто з 25 жовтня 2021 року. Перехідного періоду не передбачили. Ну а навіщо? Роботодавці самі якось «розрулять». Проте ми не залишимо вас один на один зі змінами. Давайте розглянемо, що змінилося та як діяти, якщо вас зачепили зміни.

* Затверджено наказом Мінекономіки від 25.10.2021 № 810-21.

Вивчаючи Зміни № 10

Умовно всі зміни, внесені до Класифікатора професій ДК 003:2010 Змінами № 10, можна поділити на три частини.

Перша стосується описання розділів Класифікатора та пов’язана зі змінами у сфері освіти (зміни в розділи 3 та 4).

Друга — назв окремих класифікаційних угрупувань (зміни в розділ 5 «Класифікація професій»).

Третя — найцікавіша. Вона стосується професійних назв робіт. Із цими назвами ви працюєте, коли обираєте/утворюєте назву посади (професії) працівника. Їх зазначаєте в Д5 Об’єднаного звіту. Тож пропонуємо прогулятися саме цими змінами.

Професійні назви робіт

Об’єктом Змін № 10 стали професійні назви робіт працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної та релігійної сфери, а також інших галузей, наприклад фармацевтики. Крім того, додано низку професійних назв робіт для ІТ-сфери.

Якщо ви відкриєте Зміни № 10, то побачите, що в них професійні назви робіт згруповані в таблицях залежно від своєї долі.

Так, якщо в Змінах № 10 у першій колонці таблиці стоїть буква:

«З» змінити, то наявна раніше в Класифікаторі професійна назва робіт змінюється на іншу. Наприклад,

ВАЖЛИВО!

професійну назву робіт «Провізор» (код КП 2224.2) змінено на «Фармацевт» (код КП 2224.2).

Це відповідає міжнародним нормам, діючим щодо найменувань професій і посад у фармацевтиці.

А ось наявну раніше професійну назву робіт «Фармацевт» (код КП 3228) змінено на «Асистент фармацевта» (код КП 3228);

«У» унести, то це нова (!) професійна назва роботи, яка доповнить Класифікатор. Прогляньте такі назви уважно. Можливо, хтось із ваших працівників все життя мріяв бути адміністратором мереж і систем (код КП 2139.2) або представником (код КП 2419.3) чи фумігаторником (код КП 8163). І ось його мрія може здійснитися, бо такі професійні назви робіт уже з’явилися в Класифікаторі;

«С» скасувати, професії з директивою «Скасувати» покидають Класифікатор.

Що це значить? Що якщо у вас працівник був прийнятий на посаду, яка скасована Змінами № 10, то вам слід вирішити питання, яку ж посаду тепер цей працівник буде обіймати. Ну і, звісно, внести відповідні зміни в штатний розпис та кадрові документи.

Якщо Зміни № 10 вам підкинули роботи, то читаємо далі.

Дій розуміючи!

Від чого слід танцювати, якщо вас зачепили зміни? Від того, чи змінюються у зв’язку зі зміною найменування професії працівника його завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги до нього, а також права та пільги, на які він мав право за попередньою посадою. Тобто чи є зміни, окрім «вивіски».

Чому це важливо?

Тому що ч. 3 ст. 32 КЗпП передбачено, що у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна найменування посади з ініціативи роботодавця як зміна істотних умов праці. Про це працівника слід попередити за два місяці.

Чи є перейменування посади у зв’язку з прийнятими Змінами № 10 зміною істотних умов праці у розумінні ч. 3 ст. 32 КЗпП?

Почнемо з того, що в зазначеній нормі Кодексу йдеться про зміни, які проводяться з ініціативи роботодавця. Чи є роботодавець ініціатором змін у випадку, коли Мінекономіки коригує Класифікатор професій?

Відповідь очевидна: ні.

Увага!

Роботодавець змінює назву посади не з власної ініціативи, а відповідно до вимог законодавства.

При цьому ч. 3 ст. 32 КЗпП дозволяє змінювати істотні умови праці, тільки якщо це викликано змінами в організації виробництва і праці (раціоналізацією робочих місць, введенням нових форм організації праці, у тому числі переходом на бригадну форму організації праці і, навпаки, впровадженням передових методів, технологій тощо).

Про які зміни в організації виробництва і праці може йти мова, коли у працівника нічого не змінюється, окрім «вивіски»: ні трудова функція, ні кваліфікаційні вимоги до його посади, ні пільги, ні трудові гарантії? Їх немає.

Ну а якщо зміни в організації виробництва і праці не відбуваються, то й змінити назву посади, як одну з істотних умов праці, роботодавець не має права.

Саме тому, на наш погляд, перейменування посади у зв’язку з її зміною у Класифікаторі не є зміною істотних умов праці за умови, що трудова функція працівника не змінюється. Отже, і попереджати працівника за 2 місяці не потрібно.

Проте не факт, що таку ж саму думку з цього питання матиме Держпраці при перевірці. Тож щоб перестрахуватися, можна запропонувати працівникові написати заяву з проханням перейменувати його посаду у зв’язку зі зміною чи вилученням її з Класифікатора професій.

Діємо так.

img 1Інформуємо працівника про причини зміни найменування його посади. Якщо хочете уникнути можливих суперечок з інспекторами праці, просимо працівника написати заяву про зміну посади.

img 2Видаємо наказ (розпорядження) за основною діяльністю про внесення змін до штатного розпису або затверджуємо штатний розпис у новій редакції, змінивши стару назву посади на нову.

img 3Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади конкретного працівника. Із наказом ознайомлюємо працівника під підпис.

img 4Вносимо зміни до особової картки працівника, посадової (робочої) інструкції, інших документів, де була зазначена стара назва посади.

Окремо зупинимося на трудовій книжці. Якщо ви не зберігаєте трудову книжку працівника, наприклад, тому, що він був працевлаштований до вас 10.06.2021 чи пізніше, то запис про зміну посади вносите за його вимогою.

Якщо ви зберігаєте трудову книжку в себе, тому що працівник був працевлаштований до 10.06.2021, то запис про зміну вносите в загальному порядку.

Цікаво, що порядок внесення такого запису в Інструкції № 58* не прописаний.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58.

На наш погляд, тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства. Тобто в графі 3 зазначити «Назву посади (такої-то) з (дата) змінено на (таку-то) у зв’язку з внесенням змін до Національного класифікатора України ДК 003:201», а в графі 4 — назву, дату та номер документа, на підставі якого внесено запис.

А як бути, якщо трудова функція працівника змінюється у зв’язку зі зміною назви його посади?

Наприклад, працівник займав посаду «Адміністратор системи» (код КП 2132.2). Проте Змінами № 10 внесена більш відповідна для нього професійна назва роботи — «Адміністратор систем і мереж» (код КП 2139.2).

Тож підприємство бажає «обізвати» працівника саме так, підкоригувати посадову інструкцію, а заодно й додати йому роботи. У такій ситуації найкращий варіант вирішення проблеми — переведення з ініціативи працівника. Діємо так.

img 5Вводимо нову посаду до штатного розпису, видавши відповідний наказ або виклавши штатний розпис у новій редакції. Розроблюємо та затверджуємо посадову (робочу інструкцію).

img 6Отримуємо від працівника заяву з проханням перевести його зі «старої» посади на нову посаду.

img 7Видаємо наказ про переведення працівника зі старої на нову посаду.

img 8Виключаємо зі штатного розпису стару посаду (штатну одиницю, яку обіймав працівник), видавши відповідний наказ або виклавши штатний розпис у новій редакції.

img 9За потреби (якщо трудова у вас або працівник, у якого трудова на руках, бажає запис), вносимо запис про переведення до трудової книжки.

У графі 1 зазначаємо порядковий номер запису, у графі 2 — дату, з якої працівника перевели, у графі 3 — «Переведений на посаду (таку-то)», у графі 4 — назву, дату та номер документа, на підставі якого вносите запис.

img 10Вносимо зміни до особової картки працівника.

А якщо працівник відмовляється від переведення? От не подобається йому нова посада і все!

Тоді нічого не залишається, як іти через скорочення штату (застарілих посад) та введення нових.

У разі скорочення штату змінюється штатний розпис за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами.

Що це значить для працівника? Що йому може «світити» звільнення (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Звісно, у цьому випадку вся процедура переходу сильно розтягнеться в часі.

Що стосується Д5 Об’єднаного звіту, то відображати в ньому інформацію про зміну найменування посади, наприклад у зв’язку з приведенням її назви у відповідність із Класифікатором професій, не потрібно!

А ось переведення на іншу посаду слід обов’язково відобразити.

Висновки

• Із 25.10.2021 Класифікатор професій ДК 003:2010 застосовуємо з урахуванням Змін № 10.

• Більшість змін професійних назв робіт стосуються освітян, медиків, силовиків. Також додано низку професійних назв роботи для ІТ-сфери.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше