Темы статей
Выбрать темы

Відсторонення від роботи: головні моменти

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Кожен роботодавець хоче, щоб його працівники горіли бажанням йти на роботу. І такі співробітники є. Ось тільки іноді допустити їх до виконання трудових обов’язків не можна. В яких саме випадках треба відстороняти працівника від роботи та як це правильно оформити, розповімо в сьогоднішній статті.

Підстави для відсторонення. Відсторонення від роботи — це тимчасове звільнення працівника від виконання його трудових обов’язків. При цьому трудові відносини з таким працівником не припиняються (трудовий договір не розривається).

Увага! Згідно зі ст. 46 КЗпП відсторонити працівника від роботи роботодавець має право лише в таких випадках:

• у разі його появи на роботі в нетверезому стані;

• у разі появи на роботі у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

• у разі відмові або ухиленні від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;

• в інших випадках, передбачених законодавством.

Зверніть увагу: відсторонення від роботи можливе і в інших ситуаціях, але тільки якщо вони передбачені законодавчими нормами.

Що це за ситуації? Усі вони різні. Наприклад, згідно з абз. 6 ч. 1 ст. 7 Закону № 4004* відстороненню від роботи підлягають:

* Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 № 4004-XII.

• особи, які є носіями збудників інфекційних захворювань;

• хворі на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби або особи, які були в контакті з такими хворими;

• особи, які ухиляються від обов’язкового медичного огляду або щеплення проти інфекцій, перелік яких установлює МОЗ**. А ось згідно з ч. 2 ст. 12 та абз. 2 ч. 2 ст. 16 3акону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 № 3353-XII до роботи не допускаються водії, у яких відсутнє водійське посвідчення.

** Подробиці в статті «Вакцинація від COVID-19: право чи обов’язок працівників» // «ОП», 2021, № 19.

Чи, наприклад, працівники, які перебувають на робочих місцях у спецодягу, що не відповідає умовам праці, мають бути відсторонені від роботи на підставі ст. 41 Закону № 2694***.

*** Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 № 2694-XII.

Що стосується державних службовців, то таких працівників відстороняють не від роботи, а від виконання посадових обов’язків на підставах, перелічених у ст. 72 Закону № 889****.

**** Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Документальне оформлення. Для недопуску працівника до роботи передусім варто запастися документами, що підтверджують обставини, які стали підставою для відсторонення.

Далі роботодавець оформлює наказ (розпорядження), в якому прописує підставу і строки відсторонення працівника. Зверніть увагу: якщо строк відсторонення в наказі не прописаний, для допуску працівника до роботи знадобиться додатковий наказ (розпорядження). Звичайно, за умови, що він не був звільнений.

Із такими документами працівника обов’язково знайомлять під підпис.

Що стосується Табеля обліку робочого часу, то для позначення періоду відсторонення, на нашу думку, можна використовувати буквений код «І» / цифровий код «30» («Інші причини неявок»).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше