Темы статей
Выбрать темы

Повідомлення про прийняття на роботу: що робити, якщо поспішили скасувати

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
12.10.2021 подано повідомлення про прийняття на роботу вантажника. 13.10.2021 – дата його виходу на роботу. Однак працівник так і не з’явився (без пояснення причин). 18.10.2021 відправлено «скасовуюче» Повідомлення про прийняття. Цього ж дня в кабінеті страхувальника з’явився електронний лікарняний, відкритий 13.10.2021. Що тепер робити?

Звісно, працівник не може бути допущений до роботи (ч. 4 ст. 24 КЗпП):

• без укладення трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням), та

• без повідомлення податкового органу про прийняття працівника на роботу.

Таке Повідомлення подається після видання наказу про прийняття на роботу, але до фактичного допуску працівника до роботи.

Якщо ж Повідомлення подане, але працівник так і не став до виконання обов’язків, то Мінсоцполітики рекомендує подати Повідомлення з типом «скасовуюче» (лист Мінсоцполітики від 29.04.2016 № 492/13/84-16). Проте користуватись такими рекомендаціями треба обережно.

У зазначеному листі йдеться про ситуацію, коли працівник і роботодавець до дня початку роботи домовилися (і це підтверджено документально) розірвати такий договір, унаслідок чого наказ про прийняття на роботу був анульований. До початку роботи за трудовим договором працівник подав заяву з проханням визнати трудовий договір розірваним. А роботодавець погодився задовольнити прохання працівника — видав наказ про анулювання наказу про прийняття на роботу. Тобто трудові відносини фактично так і не почалися.

У такому разі, дійсно, доречно повідомити податківців про те, що особа так і не набула статусу працівника. Для цього й подають Повідомлення з типом «скасовуюче».

Ось тільки у випадку, наведеному в запитанні, працівник і роботодавець не обговорювали можливість анулювання наказу про прийняття на роботу.

А отже, в день, коли працівник повинен був стати до роботи, але не зробив цього, трудовий договір набув чинності. Після цього «розпрощатися» з таким працівником можна тільки шляхом його звільнення за підставами, передбаченими КЗпП. Наприклад, у зв’язку з прогулом без поважних причин (п. 4 ст. 40 КЗпП).

Просто анулювати наказ про прийняття на роботу і подати «скасовуюче» Повідомлення не можна. Адже в працівника можуть бути поважні причини невиходу на роботу. У нашому випадку — хвороба.

Що ж, доведеться помилки, яких припустилися, виправити. Але як?

Вважаємо, що в цьому разі треба дотримуватися загального алгоритму виправлення помилок у Повідомленні про прийняття на роботу (див. лист Мінсоцполітики від 09.10.2015 № 1336/13/84-15). Тобто після подання Повідомлення з типом «скасовуюче» знову направити до ДПСУ Повідомлення про прийняття на роботу з типом «початкове».

Те, що це помилка, а не подання Повідомлення із запізненням, за що передбачена відповідальність згідно з абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП, свідчить якраз первісно подане Повідомлення про прийняття на роботу.

Зверніть увагу, що:

• строки, протягом яких можна виправити помилку в Повідомленні, законодавством не встановлені;

• а за подання уточнювальної інформації не передбачена відповідальність (лист Мінсоцполітики від 22.06.2016 № 746/13/84-16).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше