Темы статей
Выбрать темы

Виплати переселенцям: як отримати?

Кучерова Оксана, юрист
Війна Росії проти України змінила життя кожного українця. Багато людей, які проживали в зоні активних бойових дій, вимушені були залишити свої домівки і стати переселенцями. У цих складних умовах уряд вирішив фінансово підтримати таких осіб. Хто, скільки і на які виплати може претендувати? Давайте розбиратися.

Хто є внутрішньо переміщеною особою?

Внутрішньо переміщена особа (ВПО) — це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Таке визначення надає Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII.

Простіше кажучи, у цій статті мова піде про осіб, які були змушені раптово тікати зі своїх домівок у результаті війни Росії проти України, але перебувають на території власної країни.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків її скасування.

Звісно, такі особи потребують додаткового захисту від держави, тож мають право на отримання соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування, гуманітарної та благодійної допомоги, на сприяння в пошуку та возз’єднанні членів сімей, які втратили зв’язок внаслідок внутрішнього переміщення тощо. Поряд із цим законодавство надає таким особам ще й право на отримання щомісячної допомоги для покриття витрат на проживання.

Хто має право на допомогу?

Рішення про надання фінансової допомоги переселенцям було прийнято постановою КМУ «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» від 20.03.2022 № 332 (далі — постанова КМУ № 332).

На таку допомогу можуть претендувати особи, які перемістилися з тимчасово окупованої території АРК і м. Севастополя, а також з територій активних бойових дій, і отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Нагадую, що територіями, на яких проводяться активні бойові дії, наразі визнано Чернігівську, Сумську, Харківську, Херсонську, Миколаївську, Запорізьку, Донецьку, Луганську, Житомирську, Одеську, Волинську, Дніпропетровську, Київську області та місто Київ. Відповідний перелік закріплено розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204-р.

Як бачимо, йдеться не лише про тих осіб, які перемістилися з регіону, де йдуть бойові дії, в інший, а й про тих, хто перемістився в межах однієї області, одного регіону.

Також відповідну допомогу отримають автоматично, без додаткового звернення, внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання відповідно до постанови Кабміну від 01.10.2014 № 505. Простіше кажучи, йдеться про осіб, які є першою хвилею внутрішньо переміщених осіб з Криму та ОРДЛО після 2014 року.

Тобто ця допомога надаватиметься як особам, які вимушені у 2022 році втікати від активних бойових дій, так і особам, які вже набули статусу внутрішньо переміщених після 2014 року.

Розмір допомоги

Розмір такої допомоги чітко фіксований і становить:

— для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 грн;

— для інших осіб — 2000 грн.

Нюанси надання допомоги

Фінансова допомога:

— є щомісячною;

— виплачується протягом усього воєнного стану та ще протягом 1 місяця після його припинення чи скасування;

— надається за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану;

— не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги;

— не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Як бачимо, на відміну від, мабуть, уже отриманої багатьма громадянами разової допомоги від держави в розмірі 6,5 тисяч гривень, ця грошова допомога є не одноразовою, а надається кожного календарного місяця певний період часу.

За інформацією від Мінсоцполітики, оскільки такі виплати планується здійснювати з квітня, обіцяють усім, хто встигне зареєструватися як переселенець до 14 квітня, виплатити таку допомогу ще й за березень.

При цьому ця допомога надається кожному переселенцю, а не одному з членів сім’ї. Надається вона також і пенсіонерам. Не залежить вона і від того, чи має така особа постійний заробіток або дохід. Не встановлено і вимог щодо її цільового використання.

Як отримати?

1. Довідка ВПО. Перше, що потрібно зробити,— це стати на облік як ВПО та отримати відповідну довідку.

Куди звертатися? Для отримання довідки можете звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг. До речі, актуальну мапу працюючих ЦНАП можна знайти за посиланням: center.diia.gov.ua/cnap-map.

За наявності можливості можна подати таку заяву через Дію. Для цього потрібно просто пройти ідентифікацію особи та увімкнути функцію геолокації. Планується, що всі необхідні поля заяви заповнюватимуться автоматично. При цьому жодних інших документів подавати не потрібно. Після її подання сформується електронна довідка, яка підтверджуватиме факт внутрішнього переміщення особи, взяття її на облік і матиме таку ж силу, як і її паперовий варіант.

А поки Дія не працює, подавати та заповнювати заяву потрібно власноруч. Для цього вам потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу, ідентифікаційний код та свідоцтво про народження дітей (якщо вони молодше 14 років).

У заяві, серед іншого, потрібно буде зазначити відомості про покинуте місце проживання та адресу місця, де зараз проживає особа, контактний номер телефону, відомості про житлові, соціальні, медичні, освітні та інші потреби, відомості про працевлаштування, освіту, спеціалізацію за професійною освітою, посаду, професію, відомості про місце навчання/виховання дитини (найменування закладу) тощо. Ознайомитися з такою заявою можна в постанові КМУ «Про облік внутрішньо переміщених осіб» від 01.10.2014 № 509.

В який строк видається довідка? Такий документ видається заявнику в день подання заяви. У разі відсутності в документі, що посвідчує особу, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, — протягом 15 робочих днів.

Проте на практиці трапляється по-різному: у деяких місцях одразу ж видають довідки, у деяких — дають тільки талон на її отримання і обіцяють надати саму довідку протягом 2 тижнів.

2. Заява на отримання допомоги. Наступний крок — подання заяви на отримання допомоги на проживання. Заява про надання допомоги на проживання ВПО може бути також подана до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або ЦНАП.

На практиці в деяких місцях це можна зробити одразу з поданням заяви на переселенство, в деяких — доведеться окремо ставати ще в одну чергу на її подання. До речі, також можна буде подати її через Дію, коли цей функціонал запрацює.

У заяві, серед іншого, потрібно буде зазначити відомості про покинуте місце проживання та адресу місця, де зараз проживає особа, контактний номер телефону та номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) для виплати допомоги. Ознайомитися з формою такої заяви можна в постанові КМУ № 332.

Як дізнатися номер банківського рахунку? IBAN — це міжнародний номер банківського рахунку, який складається з 29 символів. Наприклад, у Приват24 для цього потрібно зробити декілька дій. Спочатку обираємо потрібну вам картку, натиснувши на її зображення. Далі заходимо в керування карткою, натиснувши на «шестерню» вгорі екрану, і після цього натискаємо на «Реквізити» і бачимо відповідний номер. Дізнатися щодо всіх інших банків можна за посиланням: thedigital.gov.ua/iban.

Ось і все. Тепер очікуйте на виплату коштів на власний рахунок.

Сподіваємося, що можливість реєстрації ВПО і, відповідно, подання допомоги на проживання стане доступною якнайшвидше через Дію. Таким чином можна було б уникнути черг та пришвидшити весь процес.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше