№7

Оплата труда, апрель, 2022/№ 7 Другие номера журнала ›
  • Як допустити до роботи невакцинованих працівників Чи можна допустити до роботи на період дії воєнного стану працівників, які були відсторонені через відмову вакцинуватися від COVID-19?
  • Відрядження в умовах воєнного стану: поправки від КМУ Кабмін коригує нормативку під умови воєнного часу. Черга дійшла до постанови № 98*, якою встановлено суми і склад витрат на відрядження держслужбовців та інших осіб, відряджених бюджетними установами.
  • Анкетування головбухів відтермінували Щороку головні бухгалтери бюджетних установ проходять оцінку. Для цього вони заповнюють анкету про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень відповідно до Порядку № 1537*. Далі цю анкету оцінює спеціальна комісія казначейства.
  • Табельний облік: добірка актуальних запитань Табель — важливий документ для роботодавця. Його потрібно вести навіть в умовах воєнного стану, адже він є підставою для обліку робочого часу всіх працівників установи. У цій статті відповімо на декілька запитань, пов’язаних із табельним обліком.
  • Простій в установі: як оформити та оплатити Під час дії військового стану простій зайняв вагоме місце у топ-5 актуальних тем. Тож сьогодні приділимо йому увагу.
  • Простійні наслідки для середньої зарплати Розглянемо, як період простою та оплата за цей час впливають на розрахунок середньої зарплати у різних випадках.
  • Загинув працівник: кадрові клопоти На жаль, під час воєнних дій гинуть як військові, так і цивільні жителі України. Це велике горе для їх рідних і близьких. Багато хто із загиблих та померлих осіб ще вчора працювали на благо України. А вже сьогодні роботодавець дізнався, що його працівник помер. Поговоримо, як діяти роботодавцеві в разі смерті працівника.
  • Останній розрахунок із померлим працівником: бухгалтерські тонкощі Після того як видано наказ про припинення трудового договору з працівником, який помер, роботодавець повинен провести з ним остаточний розрахунок. Які виникають нюанси при цьому, розглянемо у статті.
  • Зарплатні штрафи у воєнний час Запровадження в Україні воєнного стану зумовило введення спеціального пакету допомоги бізнесу. Ідеться, зокрема, про Закони № 2118-IX* та №2120-IX**, якими були внесені зміни до Податкового кодексу України (ПКУ) та визначені правила роботи підприємств у воєнний час, особливості оподаткування та подання звітності в цей період.
  • Про надання роз’яснення щодо гарантій працівнику-донору Лист від 23.03.2022 № 4712-06/11070-07*
  • Донор працює в день донації: що говорить Мінекономіки про відпочинок? Для працівників, які є донорами крові та/або її компонентів, ст. 124 КЗпП і ст. 20 Закону про донорство* передбачено низку пільг від роботодавця. Порядок їх надання Мінекономіки уже неодноразово роз’яснювало, наприклад, у своїх листах від 04.05.2021 № 4712-05/26179-07 і від 04.05.2021 № 4712-06/26180-07 // «ОП», 2021, № 10, с. 8.
  • Індексуємо зарплату у квітні 2022 року На квітневу індексацію впливає індекс інфляції за лютий 2022 року. Він становить 101,6 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати за квітень 2022 року — дізнаєтеся з нашої статті.
  • Квітнева індексація: чи нараховувати бюджетникам? Для більшості працівників бюджетної сфери з 1 грудня 2021 року та з 1 січня 2022 року були підвищені посадові оклади. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у квітні 2022 року? Відповідь на це запитання — у нашій статті.
  • Виплати переселенцям: як отримати? Війна Росії проти України змінила життя кожного українця. Багато людей, які проживали в зоні активних бойових дій, вимушені були залишити свої домівки і стати переселенцями. У цих складних умовах уряд вирішив фінансово підтримати таких осіб. Хто, скільки і на які виплати може претендувати? Давайте розбиратися.
  • Робочі дні у квітні: що враховувати? Чи зміниться норма робочого часу у квітні 2022 року через запровадження воєнного стану? Якщо так, то як визначити кількість робочих днів для працівників, яким установлено 40-годинний робочий тиждень з двома вихідними (субота та неділя)?
  • Норми робочого часу: реалії сьогодення В установі встановлено нормальну тривалість робочого часу за нормами КЗпП — 40 годин на тиждень. Чи потрібно її збільшувати до рівня, визначеного Законом № 2136, тобто до 60 годин на тиждень? Чи слід у зв’язку з цим вносити зміни до внутрішніх документів? Як це позначиться на зарплаті працівників?
  • Відпустки педагогів під час війни: тривалість і компенсація Під час воєнного стану працівникам може надаватися щорічна основна відпустка тривалістю не більше ніж 24 календарні дні. Чи поширюється зазначена умова на педпрацівників? Чи зменшується тривалість їх відпустки? Як визначити кількість днів відпускної компенсації, яка має бути виплачена педагогу при звільненні?
  • Хвороба під час простою У зв’язку з нападом росії на Україну та введенням воєнного стану для працівників установи запроваджено простій з 1 березня 2022 року з оплатою 2/3 окладу. У період простою деякі працівники хворіли (підтверджено лікарняними). Чи потрібно оплачувати лікарняні під час простою? Чи залежить при цьому оплата лікарняних від присутності працівника на робочому місці?
  • Лікарняні в умовах війни Наразі маємо багато новинок щодо листків непрацездатності. Із 18 березня 2022 року реєстр листків непрацездатності ПФУ відновив свою роботу. У зв’язку з цим е-лікарняні, за якими роботодавці не встигли оформити заяву-розрахунок через відсутність доступу до реєстру, тепер можуть бути опрацьовані та подані до ФСС. Під час воєнного стану допомогу від фонду працівник може отримати напряму від ФСС. Крім того, з’явилася можливість оформляти лікарняні застрахованим особам на самостійно роздрукованих бланках листків непрацездатності, якщо немає доступу до електронного сервісу. Про всі ці новації розповімо у статті.
  • Робота держслужбовців під час воєнного стану Із початком вторгнення російських військ на територію України багато держслужбовців були позбавлені можливості виконувати свої посадові обов’язки безпосередньо на робочих місцях. Деякі з них були вимушені тимчасово змінити місце проживання, при цьому чимало держслужбовців продовжують виконувати свої посадові обов’язки дистанційно.
  • Відпустки держслужбовцям під час війни: скільки днів надавати? Законом № 2136* введені спеціальні правила роботи працівників усіх підприємств, установ, організацій під час воєнного стану. Зокрема, обмежено тривалість щорічної відпустки. Чи поширюються ці обмеження на відпустки державних службовців?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у березні та квітні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше