Теми статей
Обрати теми

Лікарняні в умовах війни

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Наразі маємо багато новинок щодо листків непрацездатності. Із 18 березня 2022 року реєстр листків непрацездатності ПФУ відновив свою роботу. У зв’язку з цим е-лікарняні, за якими роботодавці не встигли оформити заяву-розрахунок через відсутність доступу до реєстру, тепер можуть бути опрацьовані та подані до ФСС. Під час воєнного стану допомогу від фонду працівник може отримати напряму від ФСС. Крім того, з’явилася можливість оформляти лікарняні застрахованим особам на самостійно роздрукованих бланках листків непрацездатності, якщо немає доступу до електронного сервісу. Про всі ці новації розповімо у статті.

Види лікарняних

Через ведення бойових дій деякі регіони України мають технічні труднощі з доступом лікарів до електронних систем, формуванням медвисновків та е-лікарняних. Також логістично ускладнене забезпечення закладів охорони здоров’я бланками паперових лікарняних листів. У зв’язку з цим МОЗ запровадило альтернативні варіанти виходу з цієї ситуації.

Перелічимо документи, за якими може бути надана допомога потимчасовій непрацездатності.

1. Звичайний е-лікарняний. За ним лікарняні призначаються за загальними правилами.

2. Паперовий лікарняний. Випадки, за яких може бути наданий паперовий лікарняний, перелічені в пп. 1 — 4 п. 8 наказу від 01.06.2021 № 1066*. А саме:

— при продовженні/закритті паперових листків непрацездатності, виданих до 1 жовтня 2021 року;

— якщо сплив строк, протягом якого лікар може внести зміни до медвисновку в Реєстрі медвисновків в електронній системі охорони здоров’я;

— у разі усиновлення новонародженої дитини застрахованою жінкою;

— якщо електронний лікарняний не сформований через технічні проблеми (помилки).

* Наказ МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066.

Також наказом № 522** буде доповнено п. 8 наказу № 1066 новим підпунктом 5. Ним передбачається, що в разі зупинення у встановленому порядку в умовах воєнного стану доступу користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я може бути наданий паперовий листок непрацездатності. Це нова підстава, яка буде застосовуватися з моменту набуття чинності наказу № 522 (з дня офіційного його опублікування).

** Наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066» від 25.03.2022 № 522.

Зверніть увагу: якщо паперовий лікарняний виданий як продовження електронного, то на ньому обов’язково має бути зазначено номер електронного листка непрацездатності, який продовжено.

Отже, якщо ваш працівник надав вам належним чином оформлений паперовий лікарняний — беріть його до опрацювання.

До речі, наказом № 522 буде продовжено строк видачі паперових листків непрацездатності до 1 січня 2023 року. Це передбачено в п.п. 1 п. 1 наказу № 522.

3. Лікарняний на самостійно роздрукованому бланку. Цей новий документ, на підставі якого можна оплатити тимчасову непрацездатність застрахованої особи передбачений наказом № 522. Він має тимчасовиий характер і буде застосуватися з дня набуття чинності цим наказом.

За яких умов та яким чином можливе застосування роздрукованого лікарняного?

У період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування у разі відсутності в закладі охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) бланків листків непрацездатності та неможливості їх отримання дозволяється за рішенням керівника ЗОЗ видача листків непрацездатності, роздрукованих на білому аркуші паперу.

Роздрукований лікарняний вважається документом, що підтверджує факт тимчасової непрацездатності, та прирівнюється до листка непрацездатності, виданого на бланку.

Як працювати з роздрукованими лікарняними пояснили фахівці ФСС 06.04.2022 на своєму сайті (fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981313).

Форма бланку такого лікарняного затверджена наказом МОЗ від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406. Ви її можете знайти за посиланням: bit.ly/38wGQPk.

При заповненні роздрукованого лікарняного застосовуються вимоги Інструкції № 532***. При цьому в полі «серія бланку» зазначається ЄДРПОУ закладу, а в полі «номер бланку» — порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ від 14.02.2012 № 110.

*** Інструкція «Про порядок заповнення листка непрацездатності», затверджена наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС від НВ від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

Роботодавець при опрацюванні друкованого листка непрацездатності діє за такою ж схемою, що і зі звичайним паперовим листком непрацездатності. Тобто такий лікарняний проходить всі етапи у роботодавця: розглядається комісією із соцстрахування, яка протокольно приймає рішення про його оплату (відмову в оплаті), при позитивному рішенні комісії розраховуються лікарняні, перші п’ять днів оплачує роботодавець, починаючи з шостого дня — ФСС. Для отримання допомоги від Фонду подається заява-розрахунок. Після проведення останнім фінансування роботодавець повинен провести виплату допомоги та відзвітувати про таку виплату ФСС.

Також може статися, що лікар видав лікарняний, роздрукований тільки з лицевого боку. У такому випадку зворотню сторону страхувальник може роздрукувати самостійно.

При формуванні заяви-розрахунку слід проставляти ЄДРПОУ ЗОЗ та порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності в колонку 8 «Номер» форми заяви-розрахунку», ігноруючи колонку 7 «Серія» у такому форматі: ХХХХХХХХ-YYYY, де ХХХХХХХХ — код ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я, а YYYY — порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності.

При цьому кількість символів для цього поля не обмежена, оскільки неможливо спрогнозувати кількість записів у Журналі та який порядковий номер буде присвоєно листку непрацездатності.

Оформлення тимчасової непрацездатності роздрукованим лікарняним не вплине на строки та можливість отримання допомоги від Фонду — призначення і виплата коштів відбуваються на загальних засадах.

Лікарняні від ФСС напряму працівнику

Якщо працівнику видано паперовий лікарняний або е-лікарняний (готовий до сплати) і роботодавець не може його опрацювати через умови непереборної сили, які склалися під час надзвичайної ситуації (воєнного стану), то працівник має можливість отримати допомогу напряму від ФСС. Для евакуйованих працівників така можливість передбачена п.п. 2.1 п. 2 Порядку № 8****.

**** Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затверджений постановою від 24.01.2017 № 8.

Про механізм отримання працівником лікарняних та допомоги по вагітності та пологах напряму від фонду повідомили фахівці Мінсоцполітики 14.03.2022 (msp.gov.ua/news/21554.html). На своєму сайті ФСС теж надав аналогічні роз’яснення (fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981104).

Отже, для отримання зазначених виплат під час воєнного стану, коли роботодавець не зміг опрацювати лікарняний та подати за ним заяву-розрахунок, застраховані особи можуть звернутися до будь-якого відділення ФСС:

— за місцем тимчасового перебування внаслідок переміщення через бойові дії;

— за місцем реєстрації;

— в іншому зручному місці.

Перелік відділень ФСС, які мають можливість здійснювати прийом в умовах воєнного стану, та їх контакти оновлюються за посиланням: docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4.

Для отримання допомоги від Фонду застрахована особа повинна мати спеціально відкритий у банку поточний рахунок або особисту банківську картку.

А при зверненні за допомогою до ФСС застрахована особа повинна надати:

— сам лікарняний лист (паперовий або е-лікарняний);

— копії паспорта (першої — четвертої, одинадцятої — шістнадцятої сторінок) або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;

— копії довідки про присвоєння РНОКПП (індивідуального податкового номера).

За наявності також подаються інші документи, передбачені в Порядку № 8. Це можуть бути документи, що підтверджують страховий стаж (наприклад, довідки ОК-5, ОК-7, а також за наявності копія трудової книжки).

При цьому довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи подавати не потрібно.

Зауважте: факт надання допомоги працівнику ретельно перевіряється ФСС, і це унеможливлює подвоєння виплат за одним і тим же лікарняним.

Лікарняні в разі призупинення трудового договору

В умовах воєнного часу роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками (ст. 13 Закону № 2136*****). У такому випадку працівник тимчасово припиняє виконувати роботу, однак трудові відносини зберігаються.

***** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Важливо! Якщо за лікарняними звертається працівник підприємства, лікарняний якого розпочато після призупинення дії трудового договору через воєнний стан, то роботодавець не зобов’язаний виплачувати лікарняні (ані за рахунок роботодавця, ані за рахунок коштів ФСС). Виняток із цього становить виплата допомоги по вагітності та пологах. Її ФСС профінансує незалежно від призупинення дії договору.

Таке роз’яснення 01.04.2022 на своєму сайті розмістив ФСС (fssu.gov.ua). Фахівці фонду аргументують це тим, що в період призупинення дії трудового договору припиняється виплата зарплати і, як наслідок, відсутній факт втрати заробітку через хворобу або травму.

А Закон про соцстрахування передбачає саме компенсацію втрати заробітку через хворобу, травму. Тобто у випадку призупинення трудового договору компенсувати нічого.

Поряд із цим фахівці ФСС зазначають, що лікарняні, які не оплачує роботодавець через призупинення трудового договору, повинна компенсувати держава-агресор (ч. 3 ст. 13 Закону № 2136).

Лікарняні через роботодавця

Із 24.02.2022, на жаль, виникли перебої в роботі вебпорталу Пенсійного фонду. І роботодавці не могли зайти в особистий кабінет страхувальника. У зв’язку з цим е-лікарняні не були своєчасно опрацьовані роботодавцями-страхувальниками.

Після відновлення роботи вебпорталу з 18.03.2022 особистий кабінет страхувальника запрацював. І роботодавець має змогу продовжити опрацьовувати всі е-лікарняні, які є в його особистому кабінеті.

При цьому штрафу за несвоєчасність розгляду комісії із соцстрахування та несвоєчасне подання заяви-розрахунку до ФСС не буде.

Нагадаємо, що е-лікарняний має статус «закритий» з дня свого створення і змінює його на «готовий до сплати» у день видачі — тобто через сім днів після дати закриття — для лікарняних по тимчасовій непрацездатності і через сім днів після дати відкриття — для лікарняних по вагітності та пологах.

Унаслідок збою роботи Електронного реєстру листків непрацездатності на початку війни наразі некоректно відображається статус деяких е-лікарняних, з дати закриття яких уже минуло понад 7 днів, а їх статус не змінився на «готовий до сплати».

У такому випадку потрібно орієнтуватися не на статус лікарняного, а на дату його закриття. Якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному, минуло сім днів, то на восьмий день з е-лікарняним уже можна починати працювати і призначати за ним допомогу. Навіть якщо його статус залишився «закритим». Таке роз’яснення надали на своєму телеграм-каналі фахівці ФСС 8 квітня 2022 року (t.me/socialfund).

Для отримання допомоги від ФСС за паперовими листками непрацездатності та за електронними формуйте різні заяви-розрахунки. До речі, з нюансами формування заяви-розрахунку ви можете ознайомитися у статті «Заява-розрахунок: заповнюємо з е-лікарняними особливостями» // «ОП», 2021, № 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі