Теми статей
Обрати теми

Заява-розрахунок: заповнюємо з е-лікарняними особливостями

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Україна повним ходом переходить на е-лікарняні. Тому отримавши електронний листок непрацездатності, наші читачі вже знають, коли треба призначати матзабезпечення. І ось комісія із соцстрахування прийняла рішення про оплату працівникові днів хвороби. А далі — справа за малим: заповнити і подати до ФСС заяву-розрахунок. Які нюанси при цьому слід урахувати, розповімо в цій статті.

Базові моменти

Розпочнемо з головного. Нагадаємо, що заява-розрахунок — це документ, на підставі якого проводиться фінансування страхувальників за рахунок коштів ФСС. Тому її заповнюємо і подаємо у ФСС тільки в тому випадку, якщо працівникові нараховано допомогу, що фінансується за рахунок ФСС.

Увага! Якщо працівникові нараховані лікарняні тільки за дні хвороби, оплачувані за рахунок роботодавця (перші п’ять днів), заяву-розрахунок подавати у ФСС не треба.

Форма заяви-розрахунку наведена в додатку 1 до Порядку № 12*.

* Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФСС, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 12.

Строк подання заяви — не пізніше 5 робочих днів з дня прийняття комісією (уповноваженим) із соцстрахування рішення про виплату матеріального забезпечення.

Заяву-розрахунок подаємо за місцезнаходженням страхувальника. Для цього є два способи — подати «заявку» можна:

1) або в паперовому вигляді (особисто). У такому разі заяву заповнюємо у двох примірниках:

• перший — разом із документами, на підставі яких призначається допомога, зберігаємо у страхувальника;

• другий — подаємо у ФСС;

2) в електронному вигляді (із застосуванням ЕЦП). Але попереджаємо, для цього спершу треба:

• встановити спеціалізоване програмне забезпечення для створення і подання електронних документів у ФСС. Зверніть увагу! Через кабінет страхувальника на порталі ПФУ подати заяву-розрахунок поки не можна. Для цього немає відповідного функціоналу;

• укласти договір про подання електронних документів у ФСС з відділенням робочого органу ФСС.

Як це зробити і які документи для цього знадобляться — читайте в статті «Заява-розрахунок: подаємо в електронній формі» // «ОП», 2020, № 10.

Якщо ви прибічник електронного способу подання «заявки», то роздрукуйте її і бережіть у себе разом із документами, на підставі яких призначалася допомога.

Увага! Заяви-розрахунки, надіслані поштою, не приймають.

І трохи про відповідальність. Скажемо відразу — за порушення строку подання заяви-розрахунку відповідальність не передбачена. Про це прямо заявив ФСС у своєму листі від 11.10.2021 № 2369-11-1. А усе тому, що відповідальність за таке порушення не передбачена ані Законом про соцстрахування, ані Порядком № 12.

Водночас згідно з Порядком № 12 відповідальність за достовірність даних, зазначених у заяві-розрахунку, несе страхувальник. Тому будьте уважні.

Але це лише основні моменти, які треба пам’ятати при формуванні і поданні заяви-розрахунку для отримання фінансування від ФСС. Є низка особливостей, які варто враховувати при заповненні «заявки» за е-лікарняними. Які? Читайте далі.

Просто розділяй!

Заяву-розрахунок за е-лікарняними заповнюємо і подаємо окремо від заяви-розрахунку за паперовими листками непрацездатності*.

* До 01.02.2022 їх можуть видавати, але в чітко визначених випадках (подробиці — у статті «Паперові лікарняні після 1 жовтня» // «ОП», 2021, № 21).

При цьому тим, хто подає заяву в електронній формі, обов’язково треба поставити галочку у відповідному віконці в лівому верхньому кутку форми.

Звичайно, якщо працівник приніс паперовий листок непрацездатності за одним страховим випадком, а за другим — електронний, то розкидати такі лікарняні листи за «заявками» не складно. Але ось питання: що робити, якщо за одним страховим випадком є і е-лікарняний і паперовий лікарняний лист?

Приклад 1. На працівника підприємства сформований електронний лікарняний лист (з 07.12.2021 по 13.12.2021). Після закінчення хвороби він приніс паперовий листок непрацездатності, який є продовженням першого (з 14.12.2021 по 17.12.2021). Скільки треба заповнити заяв, якщо паперовий лікарняний виданий як продовження електронного?

Те, що такі випадки трапляються, підтвердив сам ФСС**. Наприклад, це може статися через:

** fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978421

• технічні помилки, які призвели до неможливості формування продовження е-лікарняного і не були усунені протягом 7 днів;

• помилки при створенні медвисновку і закінчення строку (7 днів), протягом якого лікар мав можливість внести в нього зміни.

У такому разі е-лікарняний і його продовження (паперовий листок непрацездатності) складають один страховий випадок і мають бути оплачені як один страховий випадок (перші п’ять днів — за рахунок роботодавця, інші дні — за рахунок ФСС).

При цьому в паперовому лікарняному обов’язково наводять номер електронного листка непрацездатності.

Незважаючи на це, заповнити доведеться все ж дві заяви-розрахунки:

• у першій навести відомості про електронний лікарняний (у нашому прикладі 2 дні хвороби за електронним лікарняним листом мають бути оплачені за рахунок ФСС);

• у другій — про паперовий листок непрацездатності (незважаючи на те, що він є продовженням електронного).

Йдемо далі.

Стеж за номерами

В е-лікарняних немає серії, як у паперових бланків.

При формуванні в Електронному реєстрі листків непрацездатності електронному лікарняному присвоюється єдиний реєстраційний номер. На сьогодні він складається з 20 цифр і генерується у форматі:

img 3

Саме його переносимо в гр. 8 «Номер» додатка 1.1 заяви-розрахунку.

А ось графу 7 «Серія» додатка 1.1 заяви-розрахунку за е-лікарняними залишаємо незаповненою (в електронному варіанті) або ставимо «Х» (у паперовій формі).

Зверніть увагу: номер випадку непрацездатності в реєстраційному номері е-лікарняного вказує на те, чи є такий лікарняний лист первинним або продовженням (в усіх лікарняних, сформованих у межах одного страхового випадку, він збігається).

Відповідно перший за датою е-лікарняний з одним номером випадку непрацездатності у гр. 9 додатка 1.1 позначаємо кодом «1», усі подальші (з таким же номером випадку непрацездатності) — як продовження (кодом «2»).

Розглянемо приклад.

Приклад 2. Працівниці підприємства Петренко О. О. (реєстраційний номер — 1023456789) нараховані лікарняні на підставі декількох електронних листків непрацездатності:

е-лікарняного № 1811618-2003455411-1 (за період з 26.11.2021 по 02.12.2021);

е-лікарняного № 1811618-2003562314-1 (за період з 03.12.2021 по 06.12.2021);

е-лікарняного № 1811618-2003620458-1 (за період з 07.12.2021 по 09.12.2021).

В е-лікарняних збігається номер випадку непрацездатності (1811618), тому:

• лікарняний за період з 26.11.2021 по 02.12.2021 буде первинним;

• лікарняні листи за період з 03.12.2021 по 06.12.2021 і за період з 07.12.2021 по 09.12.2021 — продовженням.

Заповнимо графи 7 — 9 додатка 1.1 у паперовій формі на підставі наведених вище даних (див. рис. 1).

img 4

Рис. 1. Приклад заповнення гр. 7 — 9 додатка 1.1

Нагадаємо: оскільки первинний лікарняний лист (за період з 26.11.2021 по 02.12.2021) оплачується частково за рахунок роботодавця (перші п’ять днів хвороби), а частково — за рахунок ФСС (починаючи з 6-го дня хвороби), заяву-розрахунок заповнюємо з урахуванням таких особливостей:

• у гр. 13 проставляємо загальну кількість календарних днів хвороби, що підлягають оплаті, як за рахунок коштів ФСС, так і за рахунок коштів роботодавця — 7 к. дн. (з 26.11.2021 по 02.12.2021);

• у гр. 14 — дні хвороби, що підлягають оплаті за рахунок ФСС, — 2 к. дн. (01.12.2021 і 02.12.2021).

І звичайно, кожен листок непрацездатності в заяві-розрахунку вказуємо в окремому рядку.

Десять нових причин

В е-лікарняних коди причин відрізняються від кодів, передбачених для паперових лікарняних (див. таблицю нижче).

Тому в гр. 10 додатка 1.1 вносимо код, що відповідає одній з таких причин непрацездатності (її знайдете в самому е-лікарняному).

Зверніть увагу, що в е-лікарняному немає відмітки про невиробничу травму. Для загального захворювання і невиробничої травми передбачений один код тимчасової непрацездатності — «1».

Незважаючи на це, роботодавець не повинен з’ясовувати детально причину непрацездатності працівника, оскільки діагноз — це його персональні дані *. Якщо ж у медвисновку з’явиться відмітка про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта, ФСС зможе змінити причину непрацездатності після завершення розслідування.

* fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/ 977450

Пам’ятай про скорочення

Період тимчасової непрацездатності в е-лікарняному може бути скорочений.

Коди причин непрацездатності для е-лікарняних

Код

Причина непрацездатності в електронному лікарняному листі

1

тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаних з нещасним випадком на виробництві

2

вагітність та пологи

3

необхідність догляду за хворою дитиною

4

необхідність догляду за хворим членом сім’ї

5

необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, що доглядає за такою дитиною

6

карантин, установлений відповідно до законодавства

7

протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

8

перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

9

тимчасове переведення відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу

10

перебування на самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого КМУ

Тому будьте уважні, заповнюючи графи 11, 12 додатка 1.1. Таке «скорочення» може відбутися, якщо в період, коли працівникові вже відкритий один е-лікарняний, надійдуть дані про:

• новий медвисновок у межах випадку тимчасової непрацездатності;

• медвисновок з відміткою про новий випадок тимчасової непрацездатності в межах однієї категорії медвисновків або за іншою категорією;

• установлені МСЕК групи інвалідності (зміни групи інвалідності, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Тоді період дії першого е-лікарняного може бути скорочений залежно від того, яка причина непрацездатності зазначена в новому е-лікарняному*.

* Детальніше з правилами скорочення періодів тимчасової непрацездатності в листках непрацездатності ви можете ознайомитися в статті «е-Лікарняні: спокій нам тільки сниться…» // «ОП», 2021, № 19.

Розглянемо приклад.

Приклад 3. 25.11.2021 у працівниці Петренко О. О. захворіла дитина (5 років), у зв’язку з чим їй був відкритий е-лікарняний на 14 календарних днів. Проте 2 грудня 2021 року їй оформлений ще один е-лікарняний, але вже у зв’язку з вагітністю та пологами.

е-Лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» скорочує дію е-лікарняного з будь-якою іншою причиною непрацездатності.

Тому дата закриття першого е-лікарняного зсунеться — з 08.12.2021 на 01.12.2021. Заповнимо додаток 1.1 на підставі наявних даних (рис. 2).

img 7

Рис. 2. Приклад заповнення гр. 11, 12 додатка 1.1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі