Темы статей
Выбрать темы

Допомога на поховання від ФСС: кому та скільки

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
В умовах воєнного стану нормативка щодо виплати матеріальної допомоги не зазнала змін та обмежень. У разі смерті працівника державою передбачена виплата допомоги на поховання. Вона надається за рахунок Фонду соціального страхування (ФСС). За яких умов та хто може її отримати, як її оформити, оподаткувати та виплатити, розповімо у статті.

Кому та в якому розмірі надається

Допомогу на поховання працівника, який помер, оформлює і виплачує його роботодавець за останнім основним місцем роботи (ч. 1 ст. 30 Закону про соцстрахування). Фінансує таку допомогу ФСС.

Допомога на поховання від ФСС надається родичу померлого працівника або іншій юридичній чи фізичній особі, яка здійснила поховання (ч. 3 ст. 27 Закону про соцстрахування). Саме така особа може виступати заявником на отримання зазначеної допомоги.

Розмір допомоги на поховання померлого працівника від ФСС визначений у п. 1 постанови правління ФСС від 08.02.2017 № 17. На сьогодні він становить 4100 грн.

Зауважте! Не виплачують допомогу від ФСС на поховання працівників — пенсіонерів за віком або по інвалідності та працівників, які померли від нещасного випадку на виробництві.

В разі смерті пенсіонера, особі, яка є заявником на допомогу на його поховання, потрібно звернутися до будь-якого сектору обслуговування громадян Пенсійного фонду України.

В разі смерті безробітної особи, яка:

— не досягла пенсійного віку на момент смерті, не перебувала на службі, не зареєстрована у центрі зайнятості як безробітна, необхідно звернутися до місцевих органів влади за останнім місцем проживання померлого;

— на момент смерті перебувала на обліку у центрі зайнятості, то необхідно звернутися до центру зайнятості де померла особа перебувала на обліку.

Також не призначає і не виплачує допомогу роботодавець, у якого померлий працівник працював за сумісництвом.

Допомога на поховання напряму від ФСС

Якщо роботодавець не може оформити допомогу на поховання через бойові дії, то допомога на поховання може бути отримана напряму від ФСС. Допомога на поховання застрахованої особи призначається члену її сім’ї або особі, яка здійснила поховання. У цьому разі кошти будуть перераховані на спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку. Про це 14.03.2022 зазначили фахівці ФСС.

Як оформити?

Для отримання допомоги від ФСС заявник має надати роботодавцю:

— заяву на отримання допомоги на поховання. У разі якщо заявник хоче отримати допомогу в безготівковий спосіб, то це потрібно зазначити в заяві, вказавши відповідні реквізити;

— копію паспорта та податкового номера (картки платника податків). Ідентифікаційні дані отримувача допомоги потрібні, зокрема, для відображення надання йому такої допомоги в 4ДФ Податкового розрахунку (про нього — далі);

— копію свідоцтва про смерть (ч. 3 ст. 31 Закону про соцстрахування);

оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану про смерть, що видається відділом РАЦС, або оригінал довідки для отримання допомоги на поховання (якщо держреєстрацію смерті проводив виконавчий орган сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради) (п. 16 гл. 5 розд. III Правил, затверджених наказом Мін’юсту від 18.10.2000 № 52/5). Ці документи потрібні, щоб уникнути подвійної виплати допомоги на поховання. Про це зазначають фахівці ФСС в листі від 13.05.2015 № 5.2-32-841 (ср. ). На практиці спеціалісти Фонду при перевірці вимагають наявність цього документа щодо допомоги на поховання.

Важливо! У витягу, що видається РАЦС, зазначають П. І. Б. особи, на запит якої він виданий. За загальним правилом саме цій особі й виплачують допомогу від ФСС, оскільки вона вважається такою, що здійснила поховання.

Проте якщо родичі працівника, який помер, скористалися послугами похоронного бюро, то в довідці може бути зазначено працівника такого бюро, що займався похованням. У такому випадку додатково потрібна довідка похоронного бюро, де б було зазначено, що такий витяг отримано у зв’язку з наданням відповідних послуг особі, яка звертається за допомогою.

А ось у довідці для отримання допомоги на поховання не проставляють П. І. Б. особи, яка звернулася за нею. Тож у такому випадку виплачуйте допомогу особі, яка надала всі необхідні документи для її отримання.

Також допомога на поховання надається працівнику за основним місцем роботи в разі смерті членів його сім’ї, які перебували на його утриманні, в разі якщо вони на момент смерті не мали власного джерела доходу (зарплати, пенсії тощо). Тоді до перелічених вище документів для отримання допомоги на поховання заявник має додати ще довідку з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи (ч. 4 ст. 31 Закону про соцстрахування).

Далі всі надані документи для оформлення допомоги на поховання передаються на розгляд комісії із соцстрахування (уповноваженому). Рішення про призначення допомоги повинно бути прийнято комісією (уповноваженим) із соцстрахування не пізніше наступного дня після дня звернення за допомогою (ч. 3 ст. 32 Закону № 1105).

Далі не пізніше 5 робочих днів з дня прийняття такого рішення роботодавцю слід скласти та подати до ФСС заяву-розрахунок.

Після отримання коштів від ФСС на спецрахунок роботодавець зобов’язаний виплатити допомогу на поховання не пізніше наступного робочого дня.

Крім того, протягом 1 місяця з дня виплати допомоги на поховання необхідно відзвітувати перед ФСС, направивши повідомлення про виплату коштів.

Оподаткування та звітність

На допомогу на поховання від ФСС не нараховуємо ЄСВ, оскільки відповідно до п. 3.2 Інструкції № 5 вона не входить до фонду оплати праці. У Д1 Податкового розрахунку її суму відображати не потрібно.

Із допомоги на поховання померлого працівника, що виплачується з ФСС, не утримуємо ПДФО та ВЗ (п.п. 165.1.22 ПКУ, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Суму виплаченої допомоги відображаємо в 4ДФ Податкового розрахунку з ознакою доходу «146» із зазначенням податкового номера отримувача допомоги (підкатегорія 103.04 ЗІР).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше