Темы статей
Выбрать темы

Навчаємо працівників домедичній підготовці: як бути з ПДФО?

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Підприємство хоче організувати для своїх працівників навчання за програмою І рівня «Курс домедичної підготовки при раптовій зупинці кровообігу у дорослих». Згідно з договором виконавець надасть акт наданих інформаційно-консультаційних послуг. Чи потрібно таке навчання оподатковувати ПДФО?
Содержание статьи:

Основи

Навички надання першої домедичної допомоги потрібні кожному. А через війну ризик того, що вини знадобляться, значно зріс. Тож усе більше роботодавців замислюються над необхідністю навчити працівників домедпідготовці.

До речі, витрати на таке навчання, на наш погляд, цілком вписуються у рамки витрат на охорону праці. Дивіться самі.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону про охорону праці* працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

* Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 № 2694-XII.

Крім того, згідно з п. 6.1 Типового положення* працівники, під час прийняття на роботу та періодично, повинні проходити на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

* Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15.

Порядки надання домедичної допомоги у різних невідкладних станах затверджені наказом МОЗ від 09.03.2022 № 441. А правила організації навчання окремих категорій немедичних працівників навичкам надання першої невідкладної медичної допомоги — наказом МОЗ від 02.03.2009 № 132.

Для уважних: нехай вас не турбують розбіжності у термінології «перша медична» та «ДОмедична» допомога. У всіх наведених вище нормах йдеться саме про допомогу при невідкладних станах, яку надають люди без медичної освіти до прибуття лікарів.

Називати таке навчання можуть по-різному: семінар або тренінг.

Найчастіше такий захід оформлюють як надання інформаційно-консультаційних послуг. При цьому із виконавцем (надавачем послуг) укладають відповідний договір, а за результатами навчань складають акт наданих послуг.

І, звісно, бухгалтера цікавить оподаткування такого заходу, в першу чергу ПДФО і ВЗ.

Оподаткування

Варіант із інформаційно-консультаційними послугами досить популярний і зрозумілий податківцям. При його застосуванні вони дотримуються наступного підходу в оподаткуванні, розглядаючи на прикладі навчання, семінару, конференції.

Залежно від того, хто є запрошеною стороною семінару (конференції) та одержувачем інформаційно-консультаційних послуг, їх оподаткування може кардинально відрізнятись.

1. Одержувач — юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник. Сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції), не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування ПДФО.

У такому разі питання оподаткування, а також відображення таких послуг у додатку 4ДФ «відпадають». Немає доходу — немає ПДФО і ВЗ.

І що приємно, з цим повністю погоджуються податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 103.04 ЗІР).

Однак тут може насторожити один момент. У запитанні, на яке відповідають фахівці ДПСУ, йдеться про семінар (конференцію, навчання), яке проводять за профілем діяльності юрособи-роботодавця. А як же бути із навчанням не за профілем? Наприклад, із домедичної допомоги, як у нашому запитанні.

На наш погляд, таке навчання можна трактувати як інформаційно-консультаційні послуги із питань охорони праці.

2. Одержувач — працівник. Тоді суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід працівника. Такий дохід може бути класифікований:

— або як додаткове благо, відповідно цей дохід уключають до оподатковуваного доходу та оподатковують ПДФО за ставкою 18 % (причому із застосуванням натурального коефіцієнта) і ВЗ за ставкою 1,5%;

— або як пільговий (за певних умов) дохід працівника. Йдеться про навчання з охорони праці. Цей випадок розглянемо детальніше.

Свого часу столичні податківці посилались на п.п. 165.1.37 ПКУ і саме таким чином пояснювали, що витрати на навчання з охорони праці не включаються до оподатковуваного доходу (див. листи ГУ ДФС у м. Києві від 16.06.2016 № 13508/10/26-15-13-01-12 та № 13511/10/26-15-13-01-12).

Нагадаємо: вказана норма ПКУ виводить з-під оподаткування ПДФО витрати роботодавця на підвищення кваліфікації (перепідготовку) згідно із законом. Можливо, такий підхід неідеальний, але зрештою він теж дозволяє уникнути оподаткування ПДФО.

У такому разі вартість навчання з питань охорони праці потрапить у додаток 4ДФ з ознакою доходу «158». Тобто дохід працівників слід буде персоніфікувати (прив’язати у певній сумі до кожного працівника, який пройшов навчання) і зазначити у графах 3а та 3. А от графи 4а, 4, 5а та 5 не заповнюємо, адже ані ПДФО, ані військовим збором не оподатковуємо.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше