Теми статей
Обрати теми

Навчаємо працівників домедичній підготовці: як бути з ПДФО?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Підприємство хоче організувати для своїх працівників навчання за програмою І рівня «Курс домедичної підготовки при раптовій зупинці кровообігу у дорослих». Згідно з договором виконавець надасть акт наданих інформаційно-консультаційних послуг. Чи потрібно таке навчання оподатковувати ПДФО?

Основи

Навички надання першої домедичної допомоги потрібні кожному. А через війну ризик того, що вини знадобляться, значно зріс. Тож усе більше роботодавців замислюються над необхідністю навчити працівників домедпідготовці.

До речі, витрати на таке навчання, на наш погляд, цілком вписуються у рамки витрат на охорону праці. Дивіться самі.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону про охорону праці* працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

* Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 № 2694-XII.

Крім того, згідно з п. 6.1 Типового положення* працівники, під час прийняття на роботу та періодично, повинні проходити на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

* Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15.

Порядки надання домедичної допомоги у різних невідкладних станах затверджені наказом МОЗ від 09.03.2022 № 441. А правила організації навчання окремих категорій немедичних працівників навичкам надання першої невідкладної медичної допомоги — наказом МОЗ від 02.03.2009 № 132.

Для уважних: нехай вас не турбують розбіжності у термінології «перша медична» та «ДОмедична» допомога. У всіх наведених вище нормах йдеться саме про допомогу при невідкладних станах, яку надають люди без медичної освіти до прибуття лікарів.

Називати таке навчання можуть по-різному: семінар або тренінг.

Найчастіше такий захід оформлюють як надання інформаційно-консультаційних послуг. При цьому із виконавцем (надавачем послуг) укладають відповідний договір, а за результатами навчань складають акт наданих послуг.

І, звісно, бухгалтера цікавить оподаткування такого заходу, в першу чергу ПДФО і ВЗ.

Оподаткування

Варіант із інформаційно-консультаційними послугами досить популярний і зрозумілий податківцям. При його застосуванні вони дотримуються наступного підходу в оподаткуванні, розглядаючи на прикладі навчання, семінару, конференції.

Залежно від того, хто є запрошеною стороною семінару (конференції) та одержувачем інформаційно-консультаційних послуг, їх оподаткування може кардинально відрізнятись.

1. Одержувач — юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник. Сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції), не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування ПДФО.

У такому разі питання оподаткування, а також відображення таких послуг у додатку 4ДФ «відпадають». Немає доходу — немає ПДФО і ВЗ.

І що приємно, з цим повністю погоджуються податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 103.04 ЗІР).

Однак тут може насторожити один момент. У запитанні, на яке відповідають фахівці ДПСУ, йдеться про семінар (конференцію, навчання), яке проводять за профілем діяльності юрособи-роботодавця. А як же бути із навчанням не за профілем? Наприклад, із домедичної допомоги, як у нашому запитанні.

На наш погляд, таке навчання можна трактувати як інформаційно-консультаційні послуги із питань охорони праці.

2. Одержувач — працівник. Тоді суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід працівника. Такий дохід може бути класифікований:

— або як додаткове благо, відповідно цей дохід уключають до оподатковуваного доходу та оподатковують ПДФО за ставкою 18 % (причому із застосуванням натурального коефіцієнта) і ВЗ за ставкою 1,5%;

— або як пільговий (за певних умов) дохід працівника. Йдеться про навчання з охорони праці. Цей випадок розглянемо детальніше.

Свого часу столичні податківці посилались на п.п. 165.1.37 ПКУ і саме таким чином пояснювали, що витрати на навчання з охорони праці не включаються до оподатковуваного доходу (див. листи ГУ ДФС у м. Києві від 16.06.2016 № 13508/10/26-15-13-01-12 та № 13511/10/26-15-13-01-12).

Нагадаємо: вказана норма ПКУ виводить з-під оподаткування ПДФО витрати роботодавця на підвищення кваліфікації (перепідготовку) згідно із законом. Можливо, такий підхід неідеальний, але зрештою він теж дозволяє уникнути оподаткування ПДФО.

У такому разі вартість навчання з питань охорони праці потрапить у додаток 4ДФ з ознакою доходу «158». Тобто дохід працівників слід буде персоніфікувати (прив’язати у певній сумі до кожного працівника, який пройшов навчання) і зазначити у графах 3а та 3. А от графи 4а, 4, 5а та 5 не заповнюємо, адже ані ПДФО, ані військовим збором не оподатковуємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі