Темы статей
Выбрать темы

Робоча субота в березні: чи працювати відпускникам?

Кучерова Оксана, юрист
Чи потрібно виходити на роботу працівнику 12.03.2022 (субота), якщо 7 березня він перебував у щорічній відпустці?

Це запитання завжди виникає, коли йдеться про перенесення робочих днів.

Перш за все розберемося з датами. З метою створення сприятливих умов для святкування Кабмін у 2022 році рекомендував перенести робочий день 7 березня (понеділок) на 12 березня (суботу)*.

* Розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році» від 26.08.2021 № 1004-р.

Тут треба пам’ятати, що рекомендації про «святкове» перенесення:

• застосовуються щодо працівників, яким установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя);

• не є обов’язковими до виконання для усіх підприємств, установ і організацій. Проте про такі зміни потрібно попередити працівників не пізніше ніж за 2 місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП).

Таким чином, у березні можна відпочивати 4 дні поспіль — з 5 по 8 березня.

Аби відпочити ще більше, чимало працівників у цей період беруть відпустку. Тоді виникає запитання: чи потрібно відпускнику відпрацьовувати разом з іншими в суботу? Адже 7 березня для нього — це день відпустки, а для всіх інших — мав би бути робочий день, який за рекомендаціями Уряду було перенесено.

Зверніть увагу! У разі перенесення робочого дня йдеться не про відпрацювання, а про зміну графіка роботи підприємства. Тож усі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи.

Звідси висновок: працівник, який перебував у відпустці 7 березня, має вийти на роботу 12 березня, звісно, якщо така відпустка на цей момент закінчилася. Адже змінено графік роботи, і зазначені дні стали звичайними робочими днями для усіх працівників. Відповідно, відсутність у цей день на роботі без поважної причини розцінюватиметься як прогул (лист Мінсоцполітики від 13.08.2012 № 270/13/116-12).

Урахуйте, що тривалість роботи в перенесений робочий день повинна відповідати тривалості того робочого дня, який ви переносите. Тобто тривалість роботи 12 березня повинна відповідати тривалості роботи передсвяткового робочого дня 7 березня (скорочується на 1 годину).

До речі, таке ж правило спрацьовує і в разі, якщо працівника було прийнято на роботу після робочого дня, що переноситься, наприклад 9 березня. Він усе одно повинен вийти на роботу 12 березня, адже це буде для нього звичайний робочий день згідно з графіком роботи підприємства.

Повернемося до відпустки. У розглянутій ситуації, оформлюючи щорічну відпустку, наприклад з 28.02.2022 на 10 календарних днів, працівник має вийти на роботу 11.03.2022. Тобто фактична тривалість відпочинку становитиме 11 календарних днів. Пояснення просте: 8 березня — святковий день, який не враховується при визначенні тривалості цієї відпустки. А от перенесення робочого дня ніяк не вплине на такий відпочинок.

При цьому в табелі обліку використання робочого часу періоди з 28.02 по 07.03 та з 09.03 по 10.03 позначаємо як дні відпустки (буквений код — «В» (цифровий — «08»)), 08.03 — як святковий день (можна поставити прочерк або власно запроваджений код) і 12.03 — як звичайний робочий день.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше