Теми статей
Обрати теми

Робоча субота в березні: чи працювати відпускникам?

Кучерова Оксана, юрист
Чи потрібно виходити на роботу працівнику 12.03.2022 (субота), якщо 7 березня він перебував у щорічній відпустці?

Це запитання завжди виникає, коли йдеться про перенесення робочих днів.

Перш за все розберемося з датами. З метою створення сприятливих умов для святкування Кабмін у 2022 році рекомендував перенести робочий день 7 березня (понеділок) на 12 березня (суботу)*.

* Розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році» від 26.08.2021 № 1004-р.

Тут треба пам’ятати, що рекомендації про «святкове» перенесення:

• застосовуються щодо працівників, яким установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя);

• не є обов’язковими до виконання для усіх підприємств, установ і організацій. Проте про такі зміни потрібно попередити працівників не пізніше ніж за 2 місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП).

Таким чином, у березні можна відпочивати 4 дні поспіль — з 5 по 8 березня.

Аби відпочити ще більше, чимало працівників у цей період беруть відпустку. Тоді виникає запитання: чи потрібно відпускнику відпрацьовувати разом з іншими в суботу? Адже 7 березня для нього — це день відпустки, а для всіх інших — мав би бути робочий день, який за рекомендаціями Уряду було перенесено.

Зверніть увагу! У разі перенесення робочого дня йдеться не про відпрацювання, а про зміну графіка роботи підприємства. Тож усі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи.

Звідси висновок: працівник, який перебував у відпустці 7 березня, має вийти на роботу 12 березня, звісно, якщо така відпустка на цей момент закінчилася. Адже змінено графік роботи, і зазначені дні стали звичайними робочими днями для усіх працівників. Відповідно, відсутність у цей день на роботі без поважної причини розцінюватиметься як прогул (лист Мінсоцполітики від 13.08.2012 № 270/13/116-12).

Урахуйте, що тривалість роботи в перенесений робочий день повинна відповідати тривалості того робочого дня, який ви переносите. Тобто тривалість роботи 12 березня повинна відповідати тривалості роботи передсвяткового робочого дня 7 березня (скорочується на 1 годину).

До речі, таке ж правило спрацьовує і в разі, якщо працівника було прийнято на роботу після робочого дня, що переноситься, наприклад 9 березня. Він усе одно повинен вийти на роботу 12 березня, адже це буде для нього звичайний робочий день згідно з графіком роботи підприємства.

Повернемося до відпустки. У розглянутій ситуації, оформлюючи щорічну відпустку, наприклад з 28.02.2022 на 10 календарних днів, працівник має вийти на роботу 11.03.2022. Тобто фактична тривалість відпочинку становитиме 11 календарних днів. Пояснення просте: 8 березня — святковий день, який не враховується при визначенні тривалості цієї відпустки. А от перенесення робочого дня ніяк не вплине на такий відпочинок.

При цьому в табелі обліку використання робочого часу періоди з 28.02 по 07.03 та з 09.03 по 10.03 позначаємо як дні відпустки (буквений код — «В» (цифровий — «08»)), 08.03 — як святковий день (можна поставити прочерк або власно запроваджений код) і 12.03 — як звичайний робочий день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі