Теми статей
Обрати теми

Алкогольне сп’яніння в е-лікарняному. Що показувати в Д1?

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник Гіріч П. Л. (основний, без інвалідності) хворів 10 днів з 14 по 23 грудня 2021 року (сформовано е-лікарняний). Але е-лікарняний містить відмітку «Ознака алкогольного/наркотичного сп’яніння» — «Так». Комісією із соцстрахування в оплаті такого лікарняного протокольно відмовлено. Зарплата працівника за грудень 2021 року виявилася меншою за МЗП і склала 4136,36 грн. Чи відображати дні неоплачуваного лікарняного в Д1 Податкового розрахунку? Чи дотягувати ЄСВ до мінвнеску за грудень?

Відмітка про алкогольне сп’яніння

Виходячи з умов наведеного запитання маємо ситуацію з неоплачуваною хворобою через алкогольне сп’яніння. І просто ігнорувати такий е-лікарняний не можна. Він повинен засвітитися в протоколі комісії соцстрахування, у кадрових та бухгалтерських відомостях, а також у звітності.

Нагадаємо: підставою для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності є відмітка у листку непрацездатності про виявлене сп’яніння, яке стало причиною захворювання або травми (п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування).

Відмітка про сп’яніння в е-лікарняному означає не лише факт виявлення алкоголю чи інших речовин в організмі людини, але й свідчить, що лікар установив причинно-наслідковий зв’язок між сп’янінням і захворюванням*.

* Таке роз’яснення 09.12.2021 на своєму сайті надали фахівці ФСС (fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979148;jsessionid=C272BEDA40AE8ED8ECA0CB6D0AC7AC00).

Але остаточне рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги приймає комісія із соціального страхування підприємства. У наведеній ситуації комісія із соцстрахування відмовила у призначенні допомоги. При цьому відмову зафіксувала у протоколі, вказавши підставу — п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування (алкогольне сп’яніння).

На практиці на один страховий випадок може бути створено декілька е-лікарняних (один — первинний, а решта — продовження). Зверніть увагу: відмітка про алкогольне сп’яніння може бути зазначена тільки в одному з них. У такому випадку оплаті не підлягають усі лікарняні, видані в межах одного (!) страхового випадку. Фахівці ФСС пояснюють це тим, що е-лікарняний формується в системі у перший день непрацездатності і на цей момент ще не проведене розслідування щодо випадку сп’яніння. Тоді відмітка про сп’яніння часто вказується лише в другому е-лікарняному, а первинний її не містить.

У Табелі обліку робочого часу кожен день неоплачуваного лікарняного працівника позначається, як правило, буквеним кодом «НН» або цифровим кодом «27».

Неоплачуваний лікарняний у Д1

Роботодавець повинен відображати лікарняні в Податковому розрахунку та його додатках. Зауважте: Д1 Податкового розрахунку, окрім сумових показників лікарняного, передбачає ще й відображення інформації щодо кількості днів хвороби. Отже, дні неоплачуваної тимчасової непрацездатності саме у зв’язку з алкогольним сп’янінням обов’язково показуйте в Д1. Чому важливо це робити?

По-перше, інформація про тимчасову непрацездатність працівників із Д1 потрапляє в Реєстр застрахованих осіб. Доступ до цього Реєстру, а також до Реєстру е-лікарняних має ФСС. Тобто він відстежує увесь шлях е-лікарняного: від його формування в системі до оплати роботодавцем (відмови в оплаті).

По-друге, ФСС контролює правильність нарахування лікарняних. І при наступній, уже оплачуваній, хворобі працівника перевірить правильність виключення з розрахункового періоду неоплачуваних днів попередньої хвороби (якщо вона потрапить у розрахунковий період), оскільки ця інформація є в Реєстрі застрахованих осіб.

У Д1 неоплачувані лікарняні показуємо за загальними правилами, тільки без сумових значень:

• в окремому від зарплатного рядку;

• з розбиттям за місяцями, на дні яких припадає період тимчасової непрацездатності.

У ситуації, що розглядається, маємо справу із звичайним роботодавцем і працівником з основним місцем роботи та без інвалідності (ставка ЄСВ — 22 %)

Тоді у рядку, сформованому для лікарняного, у графі 08 проставляємо код категорії «29», у графі 10 — відповідний місяць та рік, на який припадають дні непрацездатності, а у графі 12 — кількість днів неоплачуваної хвороби. А от графи з сумовими показниками залишаємо порожніми.

Як відобразити неоплачуваний лікарняний у Д1, розглянемо на рисунку нижче.

ЄСВ з МЗП

У разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ дорівнює добутку розміру МЗП і ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

У Д1 додаткову базу відображаємо окремим рядком, у якому в графі 09 зазначаємо «13». При цьому, за загальними правилами, у графі 08 проставляємо код КЗО:

• «1» — якщо у звітному місяці працівнику нараховували зарплату;

• «29» — якщо у звітному місяці є тільки лікарняні або в поточному звітному періоді відображаємо доплату до мінімального страхового внеску за минулий період, пов’язану з лікарняними, нарахованими в поточному звітному періоді за минулі.

Повернемося до ситуації, що розглядається. ЄСВ із фактичної бази за грудень становить 910,00 грн (4136,36 х 22 %). Додаткова база ЄСВ — 2363,64 грн (6500,00 - 4136,36). ЄСВ із додаткової бази — 520,00 грн (2363,64 х 22 %). Як додаткову базу показати в Д1, зображено на рисунку.

img 1

завантажити файл

Неоплачуваний лікарняний і додаткова база ЄСВ у Д1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі