Темы статей
Выбрать темы

Нове Повідомлення про прийняття на роботу

Кучерова Оксана, юрист
Під кінець 2021 року Кабмін підготував для роботодавців «подарунок» під ялинку: він оновив форму Повідомлення про прийняття на роботу працівників і звичний для всіх порядок його заповнення та подання. Нові правила запрацювали з 5 січня 2022 року. Тож що варто знати кожному роботодавцю про нове Повідомлення та найголовніше — чи потрібно його подавати в разі укладення цивільно-правового договору? Давайте розбиратися.

Що відбулося?

З 05.01.2022 запрацювали нові вимоги до подання Повідомлення про прийняття на роботу. Відповідні зміни були запроваджені постановою КМУ № 1392*. Перш за все вони були направлені на врегулювання порядку укладення гіг-контракту з гіг-спеціалістами, про який потрібно теж повідомляти податківців, як і щодо звичайних працівників. Цього вимагає ч. 1 ст. 23 Закону № 1667**.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 і від 17 квітня 2019 р. № 328» від 28.12.2021 № 1392.

** Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

Пояснимо. Гіг-контракт — це цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) про виконання робіт та/або надання послуг, укладений між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті. Тобто це стосується ІТ-компаній, які обрали правовий режим Дія Сіті і для яких, відповідно, діють пільгові податкові та правові умови діяльності.

На перший погляд здається, що всі ці новації не мають ніякого відношення до звичайних роботодавців. Проте це не так, адже «під шумок» «діясітівських» змін було поправлено і порядок подання, і форму самого Повідомлення. Тож все це «щастя» стосується кожного роботодавця, який приймає на роботу працівників. Що ж змінилося?

Як тепер подавати Повідомлення?

Основні правила подання Повідомлення не змінилися. Адресат колишній — територіальні органи ДПС за місцем обліку суб’єкта як платника ЄСВ. Строк подання теж не змінився: його потрібно подати до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Проте було підкориговано спосіб подання такого Повідомлення. Тепер у пріоритеті подання Повідомлення саме засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису. А якщо вже такої технічної можливості немає, його можна подати на папері разом із копією в електронній формі. Як бачимо, тепер просто подати Повідомлення в паперовій формі не можна.

Що змінилося у формі?

У формі Повідомлення з’явилася нова графа 7, яка має назву «Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності)». Він заповнюється в разі наявності у працівника біометричних документів (ID-паспорта та паспорта українця для виїзду за кордон). Тож якщо особа має тільки звичайний паспорт громадянина України у формі книжки, то УНЗР у графі 7 не зазначають.

Було оновлено графу 8, яка має назву «Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) застрахованої особи». Адже по батькові може не бути, зокрема це стосується іноземців.

Також не потрібно зазначати кількість заповнених рядків на аркуші (який раніше був рядком 11).

Ну і, звісно ж, на виконання вимог нового ДСТУ 4163:2020 було змінено реквізит підпису керівника. Тепер потрібно вказувати тільки власне ім’я і ПРІЗВИЩЕ. Про новації цього Стандарту ми розповідали у статті «Новий ДСТУ 4163:2020 щодо оформлення документів: огляд нововведень»// «ОП», 2021, № 18/1.

Що робити з категорією 4?

Значний резонанс викликало розширення кількості категорій осіб, яких слід зазначати в графі 5 (див. таблицю).

Нові категорії осіб у Повідомленні

Категорія

Було

Стало

1

Наймані працівники з трудовою книжкою

Наймані працівники за основним місцем роботи

2

Наймані працівники без трудової книжки

Працівники за сумісництвом

3

Гіг-спеціалісти за гіг-контрактом

4

Працівники на підставі цивільно-правових договорів

Як бачите, щодо перших двох категорій осіб, по суті, нічого не змінилося. Проте з переходом на електронний облік трудової діяльності потрібно було все ж відв’язати категорії осіб від наявності трудової книжки. Що й було зроблено.

Третю категорію ввели для спецрежимників Дія Сіті. А от введення четвертої змусило кожного роботодавця понервувати. Складається враження, що тепер потрібно повідомляти про укладення всіх ЦПД.

З одного боку, мотиви такої зміни зрозумілі, адже особи, які виконують роботи за ЦПД, також мають право на соціальне страхування в разі тимчасової втрати працездатності. Більше того, у постанову № 413 додали новий абзац, де зафіксували, що інформація з Повідомлення вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ.

З іншого — питання укладення ЦПД регулюються Цивільним кодексом України від 16.01.2003 № 435-IV (далі — Цивільний кодекс), а він не містить вимог про подання такого Повідомлення. У свою чергу, трудове законодавство на ЦПД не поширюється. При цьому дивно звучить навіть саме словосполучення «працівники на підставі цивільно-правових договорів».

Річ у тім, що якщо йдеться саме про працівника, то це трудовий договір (контракт). За ЦПД ж виконує роботи (надає послуги) фізична особа — підрядник (виконавець).

Можливо, четверта категорія була введена теж під режим Дія Сіті. Адже резиденти Дія Сіті мають можливість укладати не лише трудові договори і гіг-контракти, але й ЦПД (ч. 4 ст. 4 Закону № 1667). Проте згадуємо про Цивільний кодекс, який не містить вимоги щодо подання Повідомлення.

Тому, на нашу думку, звичайним роботодавцям не треба поспішати подавати Повідомлення на осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД. Пояснення просте: у законодавстві такого обов’язку не встановлено і ніякої відповідальності за неподання Повідомлення на таких осіб також не передбачено. Як бачимо, усі ці новації влучно характеризує вислів: «Хотіли, як краще, а вийшло як завжди». Тож для повноцінної їх роботи чекаємо детальних роз’яснень з боку профільного Міністерства.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше