Темы статей
Выбрать темы

«Оздоровчі» працівникам ДЮСШ: чи можна виплатити без відпустки?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Заступник директора ДЮСШ використав основну щорічну відпустку за 2021-2022 робочий рік (без виплати матеріальної допомоги). У червні він надав заяву з проханням виплатити йому матдопомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу. У колективному договорі закладу передбачено, що така допомога виплачується при наданні щорічної відпустки. Чи можна виплатити матдопомогу в цій ситуації?

Кому та в якому розмірі?

Відповідно до п.п. 6 п. 2 наказу № 2097* працівники дитячо-юнацьких спортивних шкіл (далі — ДЮСШ) мають право на матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

* Наказ Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 № 2097.

Проте слід ураховувати, що така матдопомога не є обов’язковою та виплачується в межах фонду оплати праці (далі — ФОП), затвердженого в кошторисах (абз. 1 п. 2 наказу № 2097). Тобто за наявності коштів на її виплату. При цьому рішення щодо такої виплати приймає керівник ДЮСШ.

ВАЖЛИВО!

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам ДЮСШ надається в межах ФОП і не є гарантованою.

Якщо працівник отримав матдопомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу, то інша матдопомога протягом року йому не може бути виплачена (див. лист Мінсоцполітики від 27.05.2019 № 73/0/205-19).

У нормах наказу № 2097 не конкретизується, які саме працівники мають право на отримання матеріальної допомоги. Отже, матдопомогу на оздоровлення можуть надати як тренерам-викладачам, інструкторам-методистам, так й іншим працівникам ДЮСШ, зокрема й заступнику директора.

Чи обов’язково до щорічної відпустки?

Хоча наказ № 2097 не прив’язує надання матдопомоги на оздоровлення до щорічної відпустки, на практиці більшість роботодавців використовують саме таку умову для її виплати. Зазвичай усі нюанси виплати «оздоровчої» матдопомоги прописуються у внутрішніх документах установи (закладу). Наприклад, у колективному договорі чи Положенні про виплату матдопомоги, що є додатком до нього.

Водночас слід ураховувати, що під час воєнного стану дія окремих положень колдоговору може бути зупинена за ініціативою роботодавця. Про це чітко зазначено у ст. 11 Закону № 2136**.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Тож у ситуації, що розглядається, керівник ДЮСШ може відійти від положень колдоговору та прийняти рішення про виплату заступнику директора матдопомоги на оздоровлення. Поготів, що працівник уже використав щорічну відпустку повної тривалості за відповідний робочий рік і не отримав на той час «оздоровчу» матдопомогу.

При цьому, як було зазначено вище, головна умова тут — це закладені до кошторису ДЮСШ на відповідний бюджетний рік необхідні кошти для виплати матдопомоги.

Також зауважимо, що жодних заборон чи обмежень щодо виплати матдопомоги на оздоровлення у воєнний час Закон № 2136 не встановлює.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше