Темы статей
Выбрать темы

Потрібен як повітря: відкликаємо працівника з відпустки

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Працівник потрібен у той час, коли він у відпустці. Чи можна його «висмикнути» з відпочинку? Як це правильно зробити? Ми маємо відповіді.

Пам’ятаємо правила

Якщо постала необхідність відкликати працівника з відпустки, пам’ятайте п’ять золотих правил. Ми навели їх на рис. 1 нижче.

img 1

Рис. 1. П’ять золотих правил відкликання працівника з відпустки

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Оформлюємо документально

Якщо впевнені, що маєте всі законні підстави для відкликання працівника з відпустки, саме час зайнятися документальним оформленням справи.

Крок 1. Доповідна записка. Її подає керівник відділу (підрозділу) на ім’я керівника підприємства (установи). Тут має бути зазначена причина відкликання відпускника. Пам’ятайте: будь-яка нагальна потреба («колеги не справляються», «не вистачає рук») не може бути офіційним приводом для відкликання працівника з відпустки. Так само законодавством не передбачено таких випадків, як «ліквідація наслідків військової агресії РФ» тощо. У цьому разі можна зазначити щось на кшталт «для відвернення псування майна підприємства (установи, організації)». Приклад доповідної записки наведено на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Приклад доповідної записки

Крок 2. Письмова згода працівника, якого відкликають. Установленої форми немає, тож використовуємо довільну (див. рис. 3).

Крок 3. Наказ (розпорядження) про відкликання працівника з відпустки. Підстави — доповідна записка керівника відділу (підрозділу) та згода працівника. Не забувайте про підпис працівника про ознайомлення (див. рис. 4).

Крок 4. Зміни до особової картки. Інформацію про відкликання працівника з відпустки необхідно відобразити в розділі V «ВІДПУСТКИ» особової картки працівника. Для цього:

— акуратно закреслюємо однією рискою попередній запис про кількість днів і дату закінчення відпустки;

— нижче (чи поруч) у відповідних графах зазначаємо фактичну кількість наданих днів і дату закінчення відпустки;

— навпроти нової дати в графі «Підстава, наказ №» зазначаємо номер і дату наказу про відкликання з відпустки.

Крок 5. Зміни до графіка відпусток. У разі такої потреби вносимо нові дати відпустки до графіка відпусток, наприклад у графу «Примітки».

Крок 6. Продовження/перенесення:

— для продовження відпустки після закінчення причини відкликання працівник надає роботодавцю відповідну заяву. На її підставі видаємо наказ (розпорядження) про продовження відпустки;

— для перенесення невикористаних днів відпустки на інший період працівник також надає заяву, в якій зазначає бажані дати та строк їх використання. Усіх влаштовують зазначені дати? Погоджуємо заяву та на її підставі видаємо наказ (розпорядження) про перенесення відпустки.

img 3

Рис. 3. Приклад згоди на відкликання з відпустки

img 4

Рис. 4. Приклад наказу про відкликання з відпустки

Самовідкликання

Загалом законодавство не передбачає такого варіанта відкликання працівника з відпустки, як «за власним бажанням». Але водночас і не забороняє.

Такі випадки рідко, але трапляються. І тут уже навпаки: потрібні бажання працівника та згода роботодавця. І, звісно, не забувайте про правило 14 днів: перервати відпустку можна тільки так, щоб її безперервна частина становила щонайменше 14 календарних днів.

У цьому разі документальне оформлення переривання відпустки складається з таких кроків:

Крок 1. Працівник пише заяву довільної форми, де виявляє бажання перервати відпустку і стати до роботи з відповідної дати. Також працівник може відразу зазначити дати, в які хотів би продовжити або на які перенести невикористану частину відпустки.

Крок 2. На підставі заяви видаємо наказ про переривання щорічної відпустки та допуск працівника до роботи. Тут же доцільно зазначити про продовження або перенесення на інший період частини відпустки, що залишилася невикористаною.

img 5

Рис. 5. Приклад заяви на самовідкликання з відпустки

img 6

Рис. 6. Приклад наказу про відкликання з відпустки

Держслужба та ОМС

Держслужбовця так само, як і «звичайного» працівника, можуть відкликати з щорічної (основної або додаткової) відпустки. Це передбачено нормами ст. 60 Закону № 889.

Але для держслужбовців маємо особливу підставу для відкликання — у разі необхідності виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання відпустки. Важлива умова: таке завдання не може виконати інша уповноважена особа.

Ще одна особливість: згода держслужбовця на його відкликання з відпустки не потрібна. Головне — наявність наказу (розпорядження) ініціатора відкликання. Ним може бути суб’єкт призначення або керівник державної служби залежно від категорії держслужбовця («А», «Б» чи «В»).

Служба управління персоналом держоргану телефоном / поштою / електронними засобами повідомляє держслужбовця про прийняте рішення щодо його відкликання з щорічної відпустки в такі строки (п. 7 Порядку № 230***):

*** Порядок відкликання державного службовця із щорічної відпустки, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 230.

— у разі необхідності виконання невідкладного завдання — не пізніше ніж за 5 календарних днів до відкликання;

— у разі необхідності виконання особливо важливих завдань для відвернення стихійного лиха, захисту та/або збереження життя і здоров’я громадян, забезпечення захисту та/або відновлення прав чи інтересів людини — не пізніше ніж за 2 календарні дні до відкликання.

Крім того, у день прибуття на службу ознайомлюємо держслужбовця з наказом (розпорядженням) про його відкликання та надаємо засвідчену копію такого документа.

Як бути з невикористаним залишком відпустки? За погодженням із керівником держслужби його надають у будь-який час відповідного року чи приєднують до відпустки в наступному році.

Чи може держслужбовець відмовитися від дострокового повернення з відпустки? Звісно, так, бо всі ми люди. Припис п. 9 Порядку № 230 дає таку змогу, якщо є вагомі причини/обставини, що ускладнюють прибуття на роботу (наприклад, погіршення стану здоров’я, складна транспортна обстановка тощо). Але держслужбовець має підготувати документи, що підтвердять такі обставини, і надати їх після повернення з відпустки.

І найбільша «родзинка» цієї теми: держслужбовці мають право на відшкодування непередбачуваних витрат у зв’язку з відкликанням із відпустки (ч. 2 ст. 60 Закону № 889, Порядок № 231****).

**** Порядок відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 231.

Це можливо в разі одночасного дотримання таких умов:

— відкликають під час перебування в санаторно-курортному закладі, іншому місці відпочинку (лікування) як у межах України, так і за кордоном;

— у зв’язку з відкликанням та прибуттям на роботу держслужбовець змушений здійснити непередбачувані витрати (на придбання нових проїзних документів та інші транспортні витрати, витрати через розірвання договорів на відпочинок (лікування) тощо).

Підстава для відшкодування — те ж саме рішення про відкликання держслужбовця з щорічної відпустки, оформлене наказом (розпорядженням). Крім того, сам держслужбовець має подати письмову заяву.

Із відкликанням посадових осіб ОМС ситуація досить неоднозначна. Свого часу фахівці Мінсоцполітики в листі від 19.04.2017 № 8285/0/2-17/28 роз’яснили: для посадовців ОМС слід керуватися механізмом відкликання, визначеним для держслужбовців.

Але погодитися з цим важко. Адже дія Закону № 889 не поширюється на посадових осіб ОМС, що прямо передбачено п. 11 ч. 3 ст. 3 цього Закону. Тож особливий порядок відкликання з щорічної відпустки держслужбовців не може застосовуватися щодо посадових осіб ОМС. Отже, для них застосовуємо загальні правила.

Оплатні тонкощі

Працю відкликаного з відпустки працівника оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки (ч. 8 ст. 79 КЗпП). Це означає, що за час фактичної роботи працівнику потрібно нарахувати зарплату та відсторнувати відпускні за невикористані дні відпустки. А також слід внести зміни до табеля обліку робочого часу.

А як бути з середньою зарплатою для розрахунку відпускних? У випадках перенесення/продовження днів щорічної відпустки слід звернути увагу на те, з якої дати відпустка є продовженою.

Якщо день початку щорічної відпустки та день початку продовженої/перенесеної відпустки у зв’язку з відкликанням припадають:

на один місяць, то виплачені відпускні не перераховуємо, адже розрахунковий період не зміниться;

на різні місяці, то відпускні за дні відкликання з неї сторнують. Після видання наказу про надання невикористаної частини відпустки відпускні розраховують заново виходячи з нового розрахункового періоду.

Запам’ятати це допоможе схема нижче (див. рис. 7).

img 7

Рис. 7. Оплата перенесеної відпустки

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше