Теми статей
Обрати теми

Зміни в трудовому законодавстві: як тепер надавати відпустки

Кучерова Оксана, юрист
Тільки-но роботодавці більш-менш розібралися з «воєнним» обмеженням щорічної відпустки у 24 календарні дні, як ця норма була змінена. Так, із 19.07.2022 запрацював новий Закон № 2352*. Він ще більше заплутав роботодавців, адже вносить зміни і до порядку надання щорічної відпустки, і навіть запроваджує зовсім новий вид відпустки. Тож давайте розбиратися, що й до чого.

*Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

Нові правила для щорічних відпусток

Новим Законом № 2352 було оновлено та значно розширено ч. 1 ст. 12 Закону № 2136**.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Так, тепер прописано, що в період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Що це означає? Розберемо цю норму по кісточках.

По-перше, відтепер у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежене тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Ідеться про те, що дозволену кількість днів відпочинку встановлюватиме в кожному конкретному випадку роботодавець.

При цьому залишок щорічної відпустки не згорає і переноситься на період після війни або компенсується в разі звільнення. Адже в п. 4 ч. 1 ст. 12 Закону № 2136 законодавець зайвий раз вирішив нагадати, що в разі звільнення грошова компенсація має бути виплачена працівнику за всі невикористані ним дні щорічної відпустки та відпустки «на дітей» відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

По-друге, таке обмеження у 24 календарні дні, як і раніше, стосується виключно щорічної основної відпустки. Тобто всі інші відпустки надаються без такого обмеження.

По-третє, таке обмеження стосується використання щорічної основної відпустки за поточний робочий рік. Простіше кажучи, якщо в працівника є залишки відпусток за минулі роки, то обмеження в кількості днів, які можна використати, на них не діє.

Майте на увазі! У період дії воєнного стану роботодавець може взагалі відмовити працівнику надати невикористані дні щорічної відпустки. Тут знову ж таки вказано «може», тож це право, а не обов’язок роботодавця.

На нашу думку, таке обмеження стосується саме невикористаних днів щорічної відпустки за минулі робочі роки. Адже разом із цим законодавець зупинив на період воєнного стану дію таких норм:

ч. 7 ст. 79 КЗпП та ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки — невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка;

ч. 5 ст. 80 КЗпП і ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки — заборона ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Причому Закон № 2136 не уточнює, про які саме щорічні відпустки йдеться. Тому, на наш погляд, під час війни можна відмовити в наданні накопичених невикористаних днів як основної, так і додаткових щорічних відпусток.

Як ці зміни позначаться на відпустках педагогів? Читайте в статті «Відпустки педагогів: що змінив новий трудовий Закон?» цього номера.

Свята під час відпусток

Новим Законом призупинено дію ст. 781 КЗпП і ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки, які передбачають, що святкові дні не враховуються у тривалість щорічних відпусток та соцвідпустки на дітей. Отже, зараз їх враховуємо як звичайні календарні дні.

У принципі, і до цих змін на період воєнного стану були скасовані норми, пов’язані із святковими днями. Тож ця зміна носить суто технічний характер.

Простіше кажучи, якщо на період відпустки припадає святковий день, тривалість відпустки збільшувати, як раніше в мирний час, не потрібно. Наприклад, якщо на період щорічної відпустки припаде свято 28 липня 2022 року (День Української Державності), то цей день враховуємо як звичайний день, і відпустку на такий день не продовжуємо.

Нова безоплатна відпустка

Законом № 2352 було введено новий вид відпустки «за власний рахунок».

Цитата

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого п. 4 ч.1 ст. 9 Закону України «Про відпустки».

Що це означає?

По-перше, це новий вид неоплачуваної відпустки, яка надається в період дії воєнного стану. Підстава для її надання — ч. 4 ст. 12 Закону № 2136.

По-друге, право на таку має працівник, який:

— виїхав за межі території України

або

— набув статусу внутрішньо переміщеної особи.

Чи потрібно ці факти якось підтверджувати? У своєму роз’ясненні від 19.07.2022 Мінекономіки доходить висновку, що такий працівник усе ж має підтвердити той факт, що він дійсно виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

По-третє, вона надається працівникові в обов’язковому порядку за його заявою. Проте для її надання потрібно волевиявлення працівника, а отже, має бути відповідна заява. Без неї відправляти працівника в таку відпустку не можна.

По-четверте, максимальна тривалість такої відпустки — 90 календарних днів. Як пояснює Мінекономіки, в законодавстві немає заборони на використання такої відпустки частинами. Головне, щоб тривалість таких відпусток не перевищила 90 календарних днів сумарно.

Увага! Такий вид відпусток з’явився з 19.07.2022, тож скористатися нею можна тільки з цієї дати.

По-п’яте, час перебування у відпустці за власний рахунок, яка надається на підставі ч. 4 ст. 12 Закону № 2136, не зараховується до стажу роботи, який дає право на щорічну відпустку.

Важливо!

Цей вид відпустки не змінює і не скасовує відпусток за ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки».

Вони надаються працівнику окремо, за окремими підставами та ніяк не пов’язані між собою. Для зручності порівняємо основні види неоплачуваних відпусток, які надаються зараз найчастіше.

Основні неоплачувані відпустки

Основні критерії

«Карантинна» відпустка

«Воєнна» відпустка

Відпустка для ВПО та працівників за кордоном

Чим передбачено?

Ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки

Ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки

Ч. 4 ст. 12 Закону № 2136

Хто має право?

Будь-який працівник

Будь-який працівник

Тільки ВПО та працівники, що перебувають за кордоном

Яка максимальна тривалість?

До закінчення карантину

До завершення воєнного стану

Не більше 90 календарних днів протягом дії воєнного стану

Чи може відмовити в її наданні роботодавець?

Може

Може

Не може

Чи входить до відпускного стажу?

Зараховується

Зараховується

Не зараховується

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі