№14

Оплата праці, липень, 2022/№ 14 Інші номери журналу ›
  • Оклади спеціалістів-держслужбовців: аналізуємо підвищення з 01.07.2022 Кабмін постановою № 788 підвищив розміри окладів для деяких посад державних службовців. Про те, кого саме стосується зазначене підвищення та на що воно впливає, поговоримо в цій статті.
  • Лікарняні в Податковому розрахунку та Д1: від класики до тонкощів Тема відображення лікарняних в Об’єднаному звіті не нова. Проте час від часу варто пригадувати правила та слідкувати за новинами. Тож розглянемо насущні питання відображення лікарняних у Податковому розрахунку та його додатках.
  • Лікарняні в 4ДФ: увага на виплату Суми нарахованих лікарняних знаходять своє відображення в загальній сумі зарплати, але при цьому мають свої нюанси. Розберемо детально, як заповнювати додаток 4ДФ, якщо виплата нарахованих лікарняних затримується.
  • Забули показати лікарняні в Податковому розрахунку: виправляємося Працівник (основний, без інвалідності) хворів із 1 по 8 лютого 2022 року (8 календарних днів). Лікарняні йому нараховані в лютому в сумі 2238,80 грн (у тому числі за 5 днів за рахунок роботодавця — 1399,25 грн і за 3 дні допомога по тимчасовій непрацездатності від ФСС — 839,55 грн). Лікарняні за рахунок роботодавця виплачені своєчасно разом із зарплатою за лютий. А допомога від ФСС надійшла та виплачена 30 березня 2022 року. Сума зарплати за відпрацьований час у лютому становить 6868,96 грн. У липні з’ясувалося, що нарахування лікарняних та їх виплату забули відобразити в Податковому розрахунку за І квартал. При цьому ЄСВ, ПДФО та ВЗ із суми лікарняних сплачені своєчасно. Як виправити помилку?
  • Переведення + звільнення: як відобразити в Д5? Працівницю бюджетної установи з 03.06.2022 переведено на посаду бухгалтера. До цього вона обіймала посаду економіста. 29.06.2022 її звільнено за власним бажанням. Як у зазначеному випадку слід заповнити додаток 5 Податкового розрахунку?
  • Відпустки педагогів: що змінив новий трудовий Закон? Законотворці врегулювали порядок надання щорічних відпусток працівникам, для яких їх тривалість становить більше ніж 24 календарні дні. Відповідні зміни запрацювали завдяки Закону № 2352*. Як це позначиться на відпустках педагогів? Про це розповімо в статті.
  • Атестація робочих місць: усе за планом Атестація робочих місць. Для чого вона потрібна? Коли та як її проводити? Чи можна обійтися без неї, особливо у складний воєнний час? Про все це розповімо в цій статті.
  • «Вислужна» надбавка службовцям ОМС: з якої дати підвищується розмір? 25.07.2022 діловод сільської ради досягне стажу роботи на зазначеній посаді понад 10 років. З якої дати йому потрібно встановлювати надбавку за вислугу років у розмірі 20 % посадового окладу?
  • Звільнення за угодою сторін у відпустці без збереження зарплати Працівник, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, звільняється за угодою сторін 29.07.2022. Чи можна звільнити працівника в день відпустки без збереження зарплати за угодою сторін? Чи треба її переривати? Яка при цьому процедура звільнення?
  • Звільнення у відпустці без збереження зарплати: що з відпускною компенсацією та ЄСВ Працівник (основний, без інвалідності) з 01.03.2022 по 29.07.2022 перебуває у відпустках без збереження зарплати (з 1 по 31 березня — у «карантинній» відпустці, а з 1 квітня по 29 липня — у «воєнній» відпустці). Звільняється 29.07.2022 (останній робочий день за графіком його роботи). Чи враховуються дні таких відпусток до відпускного стажу щорічної відпустки? Якщо в місяці звільнення буде нарахована тільки компенсація за дні невикористаної відпустки, то чи потрібно виконувати правило про сплату ЄСВ з МЗП?
  • Лікарняні під час простою: позиція Мінсоцполітики змінилася Ще нещодавно Мінсоцполітики обґрунтовувано погоджувалося з оплатою лікарняних під час простою не з вини працівника, який оплачувався не нижче 2/3 посадового окладу. Під час воєнного стану багато роботодавців були вимушені запровадити простій. Ба більше, такий простій виявився довготривалим. А хворіти працівники менше не стали. Як змінилася наразі думка відомств щодо оплати лікарняних у період простою, розглянемо та проаналізуємо в статті.
  • Неповний робочий день: як обчислити зарплату? Працівникові підприємства з 1 липня 2022 року встановлено режим неповного робочого дня (4 години на день при 8-годинному робочому дні та 5-денному робочому тижні). Розмір його окладу становить 7500 грн. Із 11 по 15 липня він перебував у відпустці без збереження зарплати. Як обчислити зарплату працівника за липень?
  • Зміни у трудовому законодавстві: нововведення на період війни 19 липня 2022 року набрав чинності Закон № 2352*. У ньому і скасування середнього заробітку військовим, і запровадження дистанційної взаємодії між працівником і роботодавцем, і додаткові підстави для звільнення, і оновлені правила призупинення дії трудового договору, і змінена норма щодо тривалості щорічних відпусток під час війни тощо. Змін чимало. Деякі з них із нами залишаться назавжди, а деякі — тільки на період війни. Про останні й поговоримо в цій статті. Тож давайте розбиратися.
  • Зміни в трудовому законодавстві: як тепер надавати відпустки Тільки-но роботодавці більш-менш розібралися з «воєнним» обмеженням щорічної відпустки у 24 календарні дні, як ця норма була змінена. Так, із 19.07.2022 запрацював новий Закон № 2352*. Він ще більше заплутав роботодавців, адже вносить зміни і до порядку надання щорічної відпустки, і навіть запроваджує зовсім новий вид відпустки. Тож давайте розбиратися, що й до чого.
  • Зміни в трудовому законодавстві: як призупиняти дію трудового договору Призупинення дії трудового договору — зовсім новий механізм у трудовому законодавстві. Незважаючи на це, роботодавці ним користуються дуже активно. Тому законодавці вирішили більш детально прописати весь цей механізм, щоб усунути можливість двоякого трактування. Тож давайте розбиратися, що змінилося.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі