Темы статей
Выбрать темы

Зміни в трудовому законодавстві: як призупиняти дію трудового договору

Кучерова Оксана, юрист
Призупинення дії трудового договору — зовсім новий механізм у трудовому законодавстві. Незважаючи на це, роботодавці ним користуються дуже активно. Тому законодавці вирішили більш детально прописати весь цей механізм, щоб усунути можливість двоякого трактування. Тож давайте розбиратися, що змінилося.

Умови для призупинення

Про призупинення дії трудового договору вперше йшлося лише з 24.03.2022. Саме цього дня набрав чинності Закон № 2136*.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Первісно ст. 13 цього Закону визначала призупинення дії трудового договору як тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою та тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

При цьому Мінекономіки у своєму роз’ясненні від 23.03.2022 підкреслювало, що головною умовою для призупинення дії трудового договору є «абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи». Тобто обидві сторони трудового договору не в змозі виконувати його умови в частині надання/виконання роботи.

Тепер, завдяки змінам, які запроваджені Законом № 2352**, прямо встановлено, що призупинення можливе тільки тоді, коли в обох сторін трудових відносин немає можливості виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором (тобто роботодавець не може надавати роботу, а працівник — її виконувати). І це має бути пов’язано з військовою агресією (наприклад, підприємство розташоване в зоні бойових дій, а працівники перемістилися на іншу, більш спокійну, територію України).

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

При цьому законодавець уточнює, що призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Призупинення дії трудового договору не може бути прихованим покаранням і не застосовується до керівників та заступників керівників державних органів, а також посадових осіб місцевого самоврядування, які обіймають виборні посади.

Нюанси оформлення

Як і раніше, таке призупинення може здійснюватися з ініціативи будь-якої зі сторін на строк, що не перевищує періоду дії воєнного стану.

Тепер чітко прописали вимоги щодо того, як має оформлюватися наказ (розпорядження) про призупинення дії трудового договору.

У ньому має бути зазначена така інформація:

— причини призупинення, зокрема про неможливість обох сторін виконувати свої обов’язки;

— спосіб обміну інформацією;

— строк призупинення дії трудового договору;

— кількість, категорії та прізвища, ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб без ІПН) відповідних працівників;

— умови відновлення дії трудового договору.

Майте на увазі! У разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до закінчення воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору повідомити працівника про необхідність розпочати роботу.

Далі наведемо приклад такого наказу.

img 1

Погодження призупинення

Закріплено обов’язковість погодження призупинення дії трудового договору з військовою адміністрацією, яка здійснює свої повноваження на відповідній території (військові адміністрації населених пунктів чи районні військові адміністрації, а за їх відсутності — обласні).

Проте не слід перейматися, обов’язковість такого погодження встановлено тільки для посадових осіб держорганів та органів місцевого самоврядування. Для всіх інших працівників такої вимоги не прописано, отже, погоджувати призупинення трудових договорів з ними не потрібно.

Оскарження призупинення

Закріплено можливість оскарження наказу про призупинення трудового договору працівником до Держпраці або її тероргану.

Цікаво те, що хоча нові правила працюють із 19.07.2022, законодавець дозволив працівникам оскаржувати призупинення, що було введено до цієї дати.

При цьому Держпраці може видати припис роботодавцю або про скасування наказу про призупинення, або про усунення порушення іншим шляхом. У будь-якому разі такий припис є обов’язковим до виконання протягом 14 календарних днів з дня його отримання.

Якщо роботодавець видавав наказ про призупинення дії трудового договору, укладеного з посадовими особами державних органів та ОМС, то в разі його оскарження припис можуть виносити роботодавцю тільки за погодженням із військовою адміністрацією.

При цьому і в роботодавця є право оскаржити припис протягом 10 календарних днів, але не до Держпраці, а вже до суду.

Такого механізму не вистачало на практиці, адже іноді роботодавці зловживали ним і призупиняли трудовий договір безпідставно.

До речі, з 19 липня 2022 року Держпраці вже може проводити позапланові перевірки роботодавців щодо дотримання норм Закону № 2136. Більше детально про це — в статті «Зміни в трудовому законодавстві: нововведення на період війни».

Відшкодування втрат

Передбачено, що втрачену зарплату за період призупинення дії трудового договору можна буде компенсувати не тільки за рахунок держави-агресора, а й за рахунок коштів, отриманих від відповідних фондів на відновлення України, інших джерел, передбачених законодавством. Але відповідний порядок ще має затвердити Кабмін.

Тож є надія, що втрачені кошти будуть компенсовані швидше за посередництвом міжнародних фондів, аніж держава-агресор щось вирішить компенсувати.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше