Темы статей
Выбрать темы

Переведення до іншої установи: чи можна звільнити декретницю?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівниця установи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи можна її звільнити на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП у зв’язку з переведенням до іншої установи?

Переведення ≠ звільнення за ініціативою роботодавця

Переведення працівників до іншої установи зазвичай оформлюється звільненням на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Відповідно старий трудовий договір розривають. А потім приймають за новим трудовим договором.

Але якщо йдеться про звільнення працівниці, яка перебуває у «доглядовій» відпустці, то в кадровиків можуть виникнути сумніви щодо правомірності застосування зазначеної підстави. Справа в обмеженнях, установлених у ч. 3 ст. 184 КЗпП.

За приписом цієї норми заборонено звільняти за ініціативою роботодавця працівниць, які належать до таких категорій:

1) вагітні жінки;

2) жінки, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179 КЗпП);

3) одинокі матері, що мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю.

Виняток становить випадок повної ліквідації установи, організації. Але й тоді звільнення дозволено лише з обов’язковим працевлаштуванням.

Крім того, в умовах воєнного стану діють обмеження, встановлені в ч. 1 ст. 5 Закону № 2136*. І вони також забороняють роботодавцю звільняти з власної ініціативи працівників у період їх перебування у відпустках у зв’язку вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Проте тут слід враховувати, що звільнення згідно з п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП — це припинення трудового договору у зв’язку з переведенням працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду. Отже, таке звільнення не вважається звільненням з ініціативи роботодавця.

Детальніше про звільнення за переведенням ви можете прочитати у статті «Переведення до іншого роботодавця» // «Оплата праці», 2021, № 6.

Нюанси на новому місці

Припинення трудового договору з працівницею, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП є можливим та правомірним за погодженням трьох сторін: самої працівниці, майбутнього та колишнього роботодавців. Після переведення жінки до нового роботодавця «доглядова» відпустка має бути оформлена за новим місцем роботи.

Також зауважте, що працівниця може на свій розсуд у будь-який час перервати та продовжити таку відпустку або, перебуваючи у відпустці, розпочати роботу на умовах неповного робочого часу. Свої роз’яснення з цього приводу надали фахівці Управління Держпраці в Кіровоградській області.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше