Теми статей
Обрати теми

Переведення до іншого роботодавця

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Фразу «переведення на роботу на інше підприємство» часто можна почути в контексті звільнення з роботи. Дійсно, таке переведення пов’язане із звільненням. За якими правилами воно здійснюється, які має нюанси та особливості, зараз розкажемо.

При переведенні на інше підприємство відбувається припинення трудового договору між працівником і роботодавцем на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП. При цьому в наказі буде зазначатися «…звільнений у зв’язку з переведенням…». А за новим місцем роботи буде укладений новий трудовий договір.

Увага! При такому переведенні посада працівника може змінитись.

Гарантії. Процедура переведення починається з домовленості керівників підприємств (установ, організацій), причетних до переведення. Керівники домовляються про переведення працівника шляхом листування у формі запиту одного та відповіді іншого.

Такі дії гарантують працівнику захист його прав. Відповідно до норм ч. 5 ст. 24 КЗпП особі, запрошеній на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації за угодою між керівниками підприємств, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Оформлення. Після досягнення домовленості керівників про переведення працівник надає дві заяви:

• першу заяву про звільнення — керівнику підприємства, з якого звільняється;

• другу про прийняття на роботу — керівнику підприємства, на яке працевлаштовується.

Обидва роботодавці видають на підставі отриманих заяв відповідні накази та вносять інформацію про переведення до особової картки працівника та до його трудової книжки.

Зауважте, відповідно до абз. 8 п. 6 постанови № 9 новий роботодавець зобов’язаний укласти трудовий договір з працівником, працевлаштованим у порядку переведення, з першого робочого дня, що настає за днем звільнення з попереднього місця роботи, якщо інша дата не передбачена домовленістю сторін.

Переведеним працівникам не можна установлювати строк випробування (ч. 3 ст. 26 КЗпП).

Відпустки. Основною перевагою звільнення за переведенням для працівника є можливість зберегти дні щорічної відпустки, не використані на попередньому місці роботи. Щоб скористатися цим правом, працівник повинен попросити свого колишнього роботодавця перерахувати належну йому компенсацію за невикористані дні відпустки на нове місце роботи (ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки). Таке прохання викладають письмово у відповідній заяві. Роботодавець відмовити не має права.

При цьому до стажу роботи, що надає право на щорічну (основну та додаткову) відпустку на новому місці, буде зарахований період, за який працівник не використав відпустку в колишнього роботодавця (ч. 2 ст. 81 КЗпП). Ба більше, у нового роботодавця можна буде отримати щорічну основну відпустку повної тривалості до закінчення 6-місячного строку безперервної роботи після переведення.

Увага! На нове місце роботи може бути перерахована компенсація тільки за невикористані дні щорічних (основної та додаткових) відпусток.

За дні невикористаних соціальних відпусток (дитячих) компенсація на нове місце роботи не перераховується. Вона повинна бути виплачена працівнику в день його звільнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі