Темы статей
Выбрать темы

Збіг відпустки і декрету: що робити з днем-накладкою?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівниця перебувала у щорічній відпустці з 26.05.2022 по 08.06.2022. Останній день такої відпустки збігся з датою початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (е-лікарняний створено 08.06.2022). Що робити з невикористаним днем щорічної відпустки?

Запитання доволі цікаве. Та перш ніж перейти до відповіді, звернемо вашу увагу на нюанси роботи з електронним листком непрацездатності в зазначеній ситуації.

Беремо в роботу е-лікарняний

Побачити сформований електронний лікарняний лист роботодавець може в кабінеті страхувальника на порталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua). Для працівників, які є застрахованими особами, е-лікарняний створюється на підставі медичного висновку.

Відповідно до п. 10 розд. III Порядку № 1066* медвисновок за категорією «Вагітність та пологи» формується:

— у 30 тижнів вагітності;

— на період 126 календарних днів, який включає 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів (у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів — 70) після пологів.

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

ВАЖЛИВО!

Електронний лікарняний є підставою для призначення декретних, а також для надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Деякі роботодавці вважають за потрібне також ще видати наказ про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Але якщо працівниця йде в таку відпустку відповідно до строків, зазначених в е-лікарняному, наказ можна не видавати. А ось якщо фактичний строк відпустки відрізняється від зазначеного в е-лікарняному, то наказ оформлювати обов’язково.

Зауважте, що е-лікарняний по вагітності та пологах вважається виданим через сім днів після його відкриття (п. 1 розд. III Порядку № 1234**). Саме такий строк потрібен для того, щоб він отримав статус «Готовий до сплати (виданий)».

** Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Однак через технічні збої в роботі особистого кабінету на порталі ПФУ трапляються випадки, коли е-лікарняні не змінюють свій статус на «Готовий до сплати» попри вичерпання строків.

ФСС у такому випадку дозволяє брати е-лікарняний в роботу, навіть якщо він не змінив статус на «Готовий до сплати» після спливу 7-денного строку очікування (див. роз’яснення Фонду за посиланням: fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981373).

У ситуації, що розглядається, е-лікарняний відкритий 08.06.2022, тож його можна брати в роботу починаючи з 16.06.2022.

Також зауважимо, що з 03.05.2022 й на період дії воєнного стану лікуючим лікарям, які ведуть вагітність в амбулаторних умовах, надано право формувати жінкам медвисновки за категорією «Вагітність та пологи» без особистого огляду таких жінок.

Детальніше про оновлені правила формування медвисновків та лікарняних читайте у статті «Лікарняні» зміни: що новенького?» // «Оплата праці», 2022, № 11.

Визначаємо, що робити з щорічною відпусткою

Право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами настає незалежно від перебування працівниці в щорічній (основній чи додатковій) відпустці (абз. 2 ч. 3 ст. 25 Закону про соцстрахування***).

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Водночас щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Таку вимогу містять п. 3 ч. 2 ст. 80 КЗпП та п. 3 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки****.

**** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Застосуємо це до ситуації, що розглядається.

Останній день щорічної відпустки працівниці збігся з першим днем відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Такий невикористаний день щорічної відпустки нікуди не зникає. За бажанням працівниці та з відома роботодавця його можна надати працівниці після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або перенести на інший період.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами триває з 08.06.2022 по 11.10.2022. Виходить, 12.10.2022 працівниця може взяти невикористаний день відпустки і, наприклад, приєднати до нього дні щорічної відпустки, які накопичилися за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (п. 3 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки).

Або ж, як уже було зазначено, вона може перенести невикористаний день відпустки на інший період.

УВАГА!

Обраний варіант працівниця зазначає у відповідній заяві про продовження (перенесення) щорічної відпустки.

На підставі такої заяви та е-лікарняного по вагітності та пологах роботодавець оформлює наказ (розпорядження) про продовження/перенесення відпустки.

Але незалежно від того, що обере працівниця, роботодавцеві доведеться:

— відсторнувати раніше нараховані відпускні за день «накладки» і нарахувати за цей день декретні;

— продовжений (перенесений) день щорічної відпустки оплатити виходячи з нової «середньої». Адже місяць надання продовженої (перенесеної) відпустки не збігатиметься з місяцем надання первісної відпустки, тому і розрахунковий період для обчислення відпускних зміниться (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 № 369/0/206-19).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше