Теми статей
Обрати теми

Збіг відпустки і декрету: що робити з днем-накладкою?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівниця перебувала у щорічній відпустці з 26.05.2022 по 08.06.2022. Останній день такої відпустки збігся з датою початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (е-лікарняний створено 08.06.2022). Що робити з невикористаним днем щорічної відпустки?

Запитання доволі цікаве. Та перш ніж перейти до відповіді, звернемо вашу увагу на нюанси роботи з електронним листком непрацездатності в зазначеній ситуації.

Беремо в роботу е-лікарняний

Побачити сформований електронний лікарняний лист роботодавець може в кабінеті страхувальника на порталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua). Для працівників, які є застрахованими особами, е-лікарняний створюється на підставі медичного висновку.

Відповідно до п. 10 розд. III Порядку № 1066* медвисновок за категорією «Вагітність та пологи» формується:

— у 30 тижнів вагітності;

— на період 126 календарних днів, який включає 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів (у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів — 70) після пологів.

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

ВАЖЛИВО!

Електронний лікарняний є підставою для призначення декретних, а також для надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Деякі роботодавці вважають за потрібне також ще видати наказ про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Але якщо працівниця йде в таку відпустку відповідно до строків, зазначених в е-лікарняному, наказ можна не видавати. А ось якщо фактичний строк відпустки відрізняється від зазначеного в е-лікарняному, то наказ оформлювати обов’язково.

Зауважте, що е-лікарняний по вагітності та пологах вважається виданим через сім днів після його відкриття (п. 1 розд. III Порядку № 1234**). Саме такий строк потрібен для того, щоб він отримав статус «Готовий до сплати (виданий)».

** Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Однак через технічні збої в роботі особистого кабінету на порталі ПФУ трапляються випадки, коли е-лікарняні не змінюють свій статус на «Готовий до сплати» попри вичерпання строків.

ФСС у такому випадку дозволяє брати е-лікарняний в роботу, навіть якщо він не змінив статус на «Готовий до сплати» після спливу 7-денного строку очікування (див. роз’яснення Фонду за посиланням: fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981373).

У ситуації, що розглядається, е-лікарняний відкритий 08.06.2022, тож його можна брати в роботу починаючи з 16.06.2022.

Також зауважимо, що з 03.05.2022 й на період дії воєнного стану лікуючим лікарям, які ведуть вагітність в амбулаторних умовах, надано право формувати жінкам медвисновки за категорією «Вагітність та пологи» без особистого огляду таких жінок.

Детальніше про оновлені правила формування медвисновків та лікарняних читайте у статті «Лікарняні» зміни: що новенького?» // «Оплата праці», 2022, № 11.

Визначаємо, що робити з щорічною відпусткою

Право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами настає незалежно від перебування працівниці в щорічній (основній чи додатковій) відпустці (абз. 2 ч. 3 ст. 25 Закону про соцстрахування***).

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Водночас щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Таку вимогу містять п. 3 ч. 2 ст. 80 КЗпП та п. 3 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки****.

**** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Застосуємо це до ситуації, що розглядається.

Останній день щорічної відпустки працівниці збігся з першим днем відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Такий невикористаний день щорічної відпустки нікуди не зникає. За бажанням працівниці та з відома роботодавця його можна надати працівниці після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або перенести на інший період.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами триває з 08.06.2022 по 11.10.2022. Виходить, 12.10.2022 працівниця може взяти невикористаний день відпустки і, наприклад, приєднати до нього дні щорічної відпустки, які накопичилися за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (п. 3 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки).

Або ж, як уже було зазначено, вона може перенести невикористаний день відпустки на інший період.

УВАГА!

Обраний варіант працівниця зазначає у відповідній заяві про продовження (перенесення) щорічної відпустки.

На підставі такої заяви та е-лікарняного по вагітності та пологах роботодавець оформлює наказ (розпорядження) про продовження/перенесення відпустки.

Але незалежно від того, що обере працівниця, роботодавцеві доведеться:

— відсторнувати раніше нараховані відпускні за день «накладки» і нарахувати за цей день декретні;

— продовжений (перенесений) день щорічної відпустки оплатити виходячи з нової «середньої». Адже місяць надання продовженої (перенесеної) відпустки не збігатиметься з місяцем надання первісної відпустки, тому і розрахунковий період для обчислення відпускних зміниться (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 № 369/0/206-19).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі