Темы статей
Выбрать темы

Воєнний стан: відповідаємо на запитання

Ушакова Лилия, эксперт по кадровым и налоговым вопросам
Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022 затверджено ВРУ 24.02.2022. Строк уведення — на 30 діб з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Крім того, 24.02.2022 набрав чинності Указ Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 № 69/2022. Мобілізація проводиться протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом. Паралельно йде призов резервістів. Та є багато українців, які за покликом серця, а не згідно з указом готові зі зброєю в руках захищати свою Батьківщину. Перед роботодавцями зараз стоїть багато викликів. Адже з ними на зв’язку продовжують знаходитися працівники. Ми готові вам допомогти та відповісти на основні запитання.

Що робити, якщо працівника мобілізували/призвали?

Перш за все, видаємо наказ про увільнення працівника від роботи на період проходження військової служби на підставі відповідної повістки.

Нижче наведемо фрагмент тексту такого наказу:

img 1

Увага! Якщо працівника призвали як резервіста, то в наказі замість «за призовом під час мобілізації, на особливий період» зазначаєте «за призовом осіб із числа резервістів в особливий період».

У табелі обліку робочого часу не відпрацьований «солдатом підприємства» час відображайте літерним кодом «ІН».

За час військової служби зберігаєте за працівником середню зарплату (ст. 119 КЗпП). Її розраховуєте згідно з Порядком № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують початку військової служби.

Тобто всі дні служби оплачуєте виходячи з однієї середньої. Щомісячно розраховувати нову середню зарплату не потрібно.

Працівник — доброволець. Документів не надав

У такому разі ви ніякий наказ не видаєте, а в табелі обліку робочого часу проставляєте «НЗ». Ну або ж можете відразу визнати причину його відсутності поважною і проставляти в табелі позначку «І».

Увага! Зазначені позначки говорять про те, що цей час не оплачується.

Якщо ж є можливість підтримати працівників матеріально, читаємо далі.

Чи можна ввести простій, оскільки підприємство не працює?

Так. Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Простій оплачуйте не нижче ніж 2/3 окладу працівника, якщо інше не передбачено вашими внутрішніми документами. У наказі про простій обов’язково зазначте, чи необхідно працівникам бути присутніми на робочих місцях під час простою.

Для простоїв використовуємо літерний код «П».

УВАГА!

Незалежно від введення простою, за мобілізованим (призваним резервістом) роботодавець повинен виконати трудові гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП (зберегти місце роботи, посаду та середній заробіток). Саме ця норма є імперативною для оплати періоду військової служби «солдата підприємства».

Трудова повинність та суспільно корисні роботи

Під час воєнного стану військове командування разом із військовими адміністраціями можуть запроваджувати трудову повинність.

Її запроваджують для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньованих за підприємствами.

Також можливе залучення таких осіб до суспільно корисних робіт, що виконуються для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів і сил цивільного захисту та не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.

Такі роботи виконують на підставі окремого трудового договору. Праця оплачувана. Оплата здійснюється відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку зараховано особу, і розмір такої оплати не може бути нижчим від розміру середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

Тож, якщо ваш працівник повідомив, що його залучили до суспільно корисних робіт, видайте наказ про увільнення його від роботи із збереженням за ним місяця роботи та посади.

Мобілізували ФОПа… Що робити зі сплатою податків ФОП за себе?

ПДФО, ЄП. Тут рулить п. 25 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ. Він звільняє ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, призваних на військову службу під час мобілізації або залучених до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, на весь період їх військової служби від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з:

— ПДФО;

— єдиного податку.

Таке звільнення діє незалежно від наявності найманих працівників.

ЄСВ за себе. Якщо ФОП не використовує працю найманих працівників, то на весь строк служби за мобілізацією протягом особливого періоду він звільняється від нарахування та сплати ЄСВ «за себе» та від подання звітності (абзац другий пункту 92 розділу VIII Закону про ЄСВ).

Щоб звільнення щодо ПДФО, ЄП та ЄСВ спрацювало, потрібно протягом 10 днів після демобілізації (або якщо особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації — 10 днів після закінчення лікування (реабілітації)) подати до податкового органу заяву в довільній формі та копію військового квитка або іншого документа, виданого відповідним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше