Темы статей
Выбрать темы

Призов резервістів: про що потрібно не забути роботодавцеві

Ушакова Лилия, эксперт по кадровым и налоговым вопросам
Наказ Верховного Головнокомандувача ЗСУ «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» від 22.02.2022 № 2 набрав чинності 23.02.2022. Максимальний строк, на який призиватимуться резервісти, — 365 днів з дня набрання чинності зазначеним наказом. Звісно, серед резервістів будуть і ті, хто є найманими працівниками. Тож давайте пробіжимося по гарантіях для таких осіб, про які слід знати роботодавцям.

Хто такі резервісти? Це особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України (ЗСУ), інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

За працівниками, призваними на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, під час дії особливого періоду зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток. Це прямо зазначено в ч. 3 ст. 119 КЗпП. Розглянемо, як це працює.

Зберігаємо з_ й до_

Для громадян, які зараховані до військового оперативного резерву після їх звільнення з військової служби та призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з відповідного територіального центру комплектування та соцпідтримки (далі — ТЦК та СП). Саме з цього дня починають працювати гарантії, передбачені ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Вище ми зазначали, що максимальний строк, на який призивають сьогодні резервістів, — 365 днів, відлік яких починається з 23.02.2022. Проте допускаємо, що цей строк може бути подовжено. Тож у загальному випадку за призваними резервістами місце роботи, посаду та середній заробіток зберігаємо

Увага!

на строк до закінчення особливого періоду або до дня їх фактичного звільнення з військової служби

Проте якщо такі працівники під час проходження військової служби отримають поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебуватимуть на лікуванні у медзакладах, або потраплять у полон чи їх визнають безвісно відсутніми, то строк збереження гарантій буде інший. У таких випадках місце роботи та середній заробіток слід зберігати до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік після їх звільнення з військової служби у разі закінчення лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими (ч. 5 ст. 119 КЗпП).

Чи зобов’язані ці гарантії виконувати ФОП-роботодавці? Так, для них винятку немає.

Ще один важливий момент. Гарантії щодо збереження місця роботи, посади та середнього заробітку поширюються на всіх без винятку працівників, незалежно від того, працюють вони за безстроковим чи строковим трудовим договором, є сумісниками чи працівниками, працевлаштованими за основним місцем роботи.

Документальне

Призвані працівники-резервісти увільняються від роботи (звільняються від виконання посадових обов’язків) відповідно до ст. 119 КЗпП. Текст наказу може бути таким:

img 1

У табелі обліку робочого часу не відпрацьований працівником час проходження військової служби відображайте літерним кодом «ІН» (цифровим кодом «22»).

Середня зарплата

Середню зарплату розраховуйте згідно з Порядком № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують початку військової служби. Тобто всі дні мобілізації оплачуєте виходячи з однієї середньої. Щомісячно розраховувати нову середню зарплату не потрібно.

Виплачуйте середній заробіток армійцю так само, як ви виплачуєте звичайну зарплату, тобто у строки, установлені в колдоговорі (в робочі дні, не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, ст. 115 КЗпП).

Нараховані суми вам доведеться виплачувати за рахунок власних коштів без їх подальшої компенсації з бюджету.

Доплата до мінімалки

Сума середньої зарплати «солдата підприємства» в порівняльних розрахунках для цілей виконання трудової вимоги «не нижче мінімалки» не бере участі. Адже нарахована вона за невідпрацьований час. Тому якщо своєму працівнику в поточному місяці ви нарахували тільки «бойову» середню зарплату, дотягувати її до мінзарплатного рівня і нараховувати йому трудову доплату не потрібно. На це звертає увагу Мінсоцполітики в листах від 13.02.2017 № 322/0/101-17/282 і від 17.02.2017 № 391/0/101-17/282.

ПДФО і ВЗ

Суми, які ви нараховуєте, оподатковуйте ПДФО (за ставкою 18 %) і ВЗ (за ставкою 1,5 %) у загальному порядку. Але при цьому майте на увазі, що «солдати підприємства» не мають права на податкову соціальну пільгу (див. п.п. 169.2.3 ПКУ).

У розділі I 4ДФ нараховані працівнику-резервісту суми відображайте з ознакою доходу «101».

ЄСВ

З нарахованих «солдату підприємства» сум середнього заробітку справляйте ЄСВ також у загальному порядку. Жодних поблажок тут немає.

Причому, якщо він працевлаштований за основним місцем роботи, дотримуйте вимогу про сплату ЄСВ з мінзарплати.

У Д1 середній заробіток «солдатів підприємства» відображають окремим рядком, проставляючи у графі 08 код категорії застрахованої особи «47», якщо ставка ЄСВ 22 %, або ж «66», якщо призваний резервіст має інвалідність та ЄСВ на його дохід нараховується за ставкою 8,41 %.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше