Темы статей
Выбрать темы

6500 за працевлаштування переселенця: як отримати

Кучерова Оксана, юрист
Унаслідок російської агресії багато громадян України вимушені були залишити свої домівки, рятуючи життя та близьких. Звісно, багато хто з них втратив роботу. Тому уряд розробив програму допомоги тим роботодавцям, які працевлаштують у себе внутрішньо переміщених осіб. Давайте розбиратися, хто може претендувати на таку допомогу та як її отримати.

Хто може отримати компенсацію?

Багато українців, які перемістилися з територій бойових дій, зіткнулись з тим, що знайти нову роботу дуже важко, адже роботодавці здебільшого надають переваги при працевлаштуванні місцевим мешканцям. Зрозуміти їх можна, адже більшість роботодавців шукають працівників на постійну роботу, а переселенців навряд чи триматиме це на місці, коли з’явиться хоч мінімальна можливість повернутися додому.

Розуміючи це, уряд вирішив фінансово заохочувати роботодавців надавати нові місця для роботи саме переселенцям. Відповідний порядок компенсації витрат на оплату праці переселенців закріплений постановою КМУ № 331*.

* Постанова КМУ «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні» від 20.03.2022 № 331.

Нею встановлено вимоги як до внутрішньо переміщених осіб, за працевлаштування яких можлива така компенсація, так і до роботодавців, які надаватимуть роботу.

Чи всі роботодавці зможуть отримати компенсацію? Ні, така компенсація не надаватиметься бюджетним установам та фондам загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Проте всі інші роботодавці (як юрособи, так і ФОП) зможуть претендувати на неї, якщо і вони, і працевлаштовані працівники відповідатимуть одночасно таким умовам (див. таблицю).

Умови отримання компенсації

Роботодавець

1. Працевлаштовує в себе переселенця на умовах трудового договору (контракту) або гіг-контракту. До речі, за правилами постанови № 331 компенсація не залежить від того, укладено строковий чи безстроковий трудовий договір, прийнято особу за основним місцем роботи чи за сумісництвом

2. Перебуває на обліку як платник ЄСВ

3. Установлює такому працівнику зарплату за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не менше мінімалки

4. Подав податкову звітність за 4 квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік

Працівник

1. Для отримання компенсації за березень-квітень 2022 року: переміщений після 24 лютого 2022 року з територій, де проводяться бойові дії**, а саме з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської області та м. Києва.

Для отримання компенсації починаючи з травня 2022 року: переміщений з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, територій, визначених у наказі Мінреінтеграції***, а також ті ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг

2. Отримав довідку внутрішньо переміщеної особи. Детальну інструкцію про те, як її отримати, наведено в статті «Виплати переселенцям: як отримати?»// «Оплата праці», 2022, № 7. Поряд із цим з’явилася можливість оформити таку довідку і через портал «Дія». Проте доступна така послуга наразі тільки для власників біометричних документів

3. Працевлаштований на цих умовах уперше (тобто жодний інший роботодавець ще не отримував за нього компенсацію)

** Розпорядження КМУ «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка» від 06.03.2022 № 204-р.

*** Наказ Мінінтеграції «Про затвердження Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 30 квітня 2022 року» від 25.04.2022 № 75.

Нюанси надання компенсації

Компенсація витрат надається:

— за кожного працевлаштованого переселенця, за якого роботодавцем сплачується ЄСВ;

— у розмірі 6500 грн за місяць перебування особи у трудових відносинах із роботодавцем;

— протягом 2 місяців із дня працевлаштування особи. Це максимально дозволена тривалість таких виплат;

— у період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Як отримати компенсацію?

За отриманням компенсації роботодавець має звернутися до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості за місцезнаходженням роботодавця.

Проте подавати заяву потрібно не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування переселенця.

Заяву можна:

— або надіслати в електронній формі через портал «Дія» (за наявності технічної можливості);

— або надіслати на адресу електронної пошти чи подати в паперовій формі особисто до відповідного центру зайнятості.

Форму такої заяви можна знайти на офіційному сайті Державного центру зайнятості (див. за посиланням: dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya-robotodavcyam-za-vpo).

Звісно, оформити все це через портал «Дія» було б найлегше. Необхідно тільки створити особистий електронний кабінет користувача та заповнити необхідні поля в заяві. Вона міститиме такі відомості:

— про роботодавця: найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) ФОП, код згідно з ЄДРПОУ, розрахунковий рахунок роботодавця;

— про кожну працевлаштовану особу: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності); реєстраційний номер облікової картки платника податків (якщо особа відмовилася від отримання — серія та номер паспорта); номер та дату видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, відомості про документ, що підтверджує працевлаштування на умовах, що дають право на отримання роботодавцем компенсації.

Якщо обираєте варіант діяти через Центр зайнятості, то разом із заявою потрібно подати:

1) копію наказу про працевлаштування переселенця та документ, що підтверджує виконання умов, необхідних для отримання компенсації.

Оскільки за умовами нового воєнного законодавства укладати трудовий договір можна в будь-якій формі (усній чи письмовій), то основним документом, який підтверджуватиме прийняття на роботу особи (незалежно від форми укладеного договору), буде наказ про прийняття на роботу. Тож, на нашу думку, буде достатньо подати його копію (із зазначеними умовами прийняття та розміром окладу працівника). Якщо укладено гіг-контракт, то надаєте його копію;

2) копію довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщену особу;

3) відомості про працівників, які є застрахованими особами (тобто прізвище, ім’я, по батькові; реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта).

Коли надійде виплата?

Якщо роботодавець подає заяву через портал «Дія», то він автоматично побачить відповідне повідомлення про результати обробки інформації.

Якщо він діятиме через Центр зайнятості, то рішення щодо надання компенсації має бути прийнято протягом 5 календарних днів після подання заяви, а ще протягом 3 календарних днів це рішення направлять роботодавцю.

Кошти за перший місяць слід чекати протягом 5 робочих днів після прийняття рішення щодо надання компенсації або отримання відомостей через портал «Дія».

Майте на увазі! За правилами постанови № 331 виплати за другий місяць надійдуть роботодавцю тільки в тому разі, якщо він підтвердить раніше подані дані та те, що працівник продовжує перебувати з ним у трудових відносинах. Зробити це можна також як через Центр зайнятості, так і через портал «Дія» (за наявності такої технічної можливості). Кошти мають надійти протягом 5 робочих днів із дня такого підтвердження.

Що робити в разі звільнення переселенця?

Якщо працівник був звільнений до завершення строку виплати компенсації, то роботодавцю доведеться компенсувати невитрачені кошти. Зробити це потрібно протягом 5 робочих днів із дня розірвання трудового договору / гіг-контракту. Сума, що підлягає поверненню, визначається як різниця між сумою компенсації витрат (тобто 6500 гривень) та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць.

І майте на увазі! Центр зайнятості має право перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем, та контролює використання таких коштів. Така перевірка може бути проведена як за місцезнаходженням роботодавця, так і у приміщенні Центру зайнятості. При цьому роботодавець зобов’язаний допустити контролерів до проведення перевірки, а в разі її проведення у приміщенні Центру зайнятості — подати відповідні документи та пояснення, зокрема в письмовій формі.

Перевірка може бути проведена протягом 180 календарних днів після останньої виплати такої компенсації. У разі встановлення недостовірних даних або ж нецільового використання коштів роботодавець повинен добровільно чи на підставі рішення суду повернути Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття неправомірно отримані (використані з порушенням) кошти.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше