Темы статей
Выбрать темы

Бухгалтер → головбух: як визначити тарифний розряд?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Бухгалтера централізованої бухгалтерії (з дипломом спеціаліста, 8-й тарифний розряд) переводять на посаду головного бухгалтера централізованої бухгалтерії відділу освіти. Який тарифний розряд можна встановити переведеній працівниці?

Оклад бухгалтера

Схема тарифних розрядів посад (професій) професіоналів, фахівців загальних для всіх бюджетних установ наведена в додатку 3 до постанови № 1298*. Залежно від установленої кваліфікаційної категорії бухгалтеру (з дипломом спеціаліста) визначається конкретний тарифний розряд від 7-го до 10-го:

— провідний бухгалтер — 10-й тарифний розряд;

— бухгалтер I категорії — 9-й тарифний розряд;

— бухгалтер II категорії — 8-й тарифний розряд;

— бухгалтер — 7-й тарифний розряд.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

При встановленні кваліфкатегорій слід використовувати Довідник № 336**. У ньому зазначено, що бухгалтер (з дипломом спеціаліста) належить до професіоналів. Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються такі кваліфікаційні вимоги:

— провідний бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера I категорії — не менше 2 років;

— бухгалтер I категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 2 років;

— бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року;

— бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

** Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336.

Як бачимо, кваліфкатегорія залежить від освітнього рівня і стажу роботи працівника. Вона є невід’ємною частиною посади бухгалтера. Тому в ситуації, що розглядається, бухгалтер до переведення мав II кваліфікаційну категорію. Адже саме бухгалтеру II кваліфкатегорії відповідає 8-й тарифний розряд.

Майте на увазі: у Класифікаторі професій*** на відміну від Довідника № 336 наразі відсутня професія «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)». У ньому є професійна назва роботи «бухгалтер (з дипломом магістра)», код КП 2411.2. Проте це не повинно стати на заваді для роботодавця. Адже диплом спеціаліста зараз прирівняний до диплома магістра (ми писали про це у статті «Посада «бухгалтер» (з дипломом магістра): кого можна призначити?» // «Оплата праці», 2018, № 22/1, с. 11). Тож на відповідну посаду можна приймати як магістра, так і спеціаліста.

****** Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Оклад головбуха

Умови оплати праці працівників централізованих бухгалтерій, створених при органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, визначено в розд. XI додатка 2 до постанови № 1298 (ср. ). Для головних бухгалтерів оклади встановлюються в діапазоні 6 — 12-го тарифних розрядів (див. також лист Мінсоцполітики від 21.05.2019 № 9602/0/2-19/52).

У галузевій нормативці також прописані оплатні умови для працівників централізованих бухгалтерій. І вони є аналогічними до норм постанови № 1298. Так, Схему тарифних розрядів посад працівників централізованих бухгалтерій при органах виконавчої влади, яка визначає тарифні розряди за посадою «головний бухгалтер» для установ освіти, наведено в додатку 15 до наказу № 557****.

**** Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

У зазначеній Схемі розміри окладів для головбухів, як і в постанові № 1298 також встановлені в діапазоні 6 — 12-го тарифних розрядів. При цьому оклади визначаються залежно від:

— органу, при якому створено централізовану бухгалтерію (залежно від підпорядкування);

— групи міста за оплатою праці працівників, в якому функціонує централізована бухгалтерія.

Як же визначити конкретний розмір тарифного розряду?

Ключовим критерієм при встановленні посадових окладів працівникам є затверджений фонд оплати праці (п.п. «а» п. 4 постанови № 1298). Але, крім нього, керівнику установи при визначенні конкретного тарифного розряду працівника доцільно керуватися його професійними якостями, а саме:

— особистим внеском у результати роботи установи;

— здатністю якісно і своєчасно виконувати завдання;

— рівнем кваліфікації (освітнім рівнем);

— досвідом роботи за певною посадою.

Якщо всі ці показники відмінні і фонд оплати праці дозволяє, то керівник може встановити працівнику найвищий тарифний розряд, передбачений діапазоном тарифних розрядів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше