Теми статей
Обрати теми

Посада «бухгалтер» (з дипломом магістра): кого можна призначити?

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
У Класифікаторі професій є професійна назва роботи «Бухгалтер (з дипломом магістра)», код КП 2411.2. Чи обов’язково у найменуванні цієї посади вказувати інформацію, наведену в дужках «з дипломом магістра»? Якщо так, то як бути з тими працівниками, які мають диплом спеціаліста?

При внесенні найменування цієї посади до штатного розпису та трудової книжки працівника слід обов’язково вказувати інформацію, наведену в дужках (у нашому випадку — «з дипломом магістра»), бо у такому вигляді професія вказана у Національному класифікаторі України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — КП). Цього вимагають положення п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мінюсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Щодо застосування сьогодні освітніх рівнів, здобутих працівниками до набуття чинності Законом України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон № 1556), то за роз’ясненнями слід звернутися до розд. XV «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону, де, серед іншого, було змінено систему градації вищої освіти, а саме: рівні, ступені та кваліфікації.

Щоб гармонізувати освітньо-кваліфікаційні рівні, отримані за «старою» системою, із новими вимогами у ч. 2 розділу XV Закону № 1556 передбачено такі перехідні норми:

вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра;

після набрання чинності цим Законом диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра.

Отже, після набуття чинності Законом № 1556 (06.09.2014 р.) законодавець прирівняв диплом молодшого спеціаліста до диплома молодшого бакалавра, а диплом спеціаліста — до диплома магістра.

Таким чином, при прийнятті на роботу осіб із дипломами спеціаліста їхні освітньо-кваліфікаційні рівні мають бути прирівняні до кваліфікаційних вимог відповідних посадових інструкцій (у яких роботодавець вказує лише на обов’язкову наявність освіти магістра).

Приклад. Роботодавцю потрібен «бухгалтер (з дипломом магістра)» (код КП 2411.2).

Якщо ми звернемось до ДКХП Випуск 1*, то побачимо, що там й досі йдеться про «стару» професію бухгалтер (з дипломом спеціаліста). Щоб її актуалізувати відповідно до змін, які відбулись у КП, можна слово «спеціаліста» замінити на слово «магістра». Відповідно, кваліфікаційні вимоги до «актуалізованої» посади будуть такі: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр) без вимог до стажу роботи.

* Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 р. № 336.

Однак, ураховуючи те, що диплом спеціаліста зараз прирівняно до диплома магістра, то прийняти на роботу можна або магістра, або спеціаліста без стажу роботи. Тобто особа з дипломом спеціаліста відповідно до перехідних положень Закону № 1556, має всі законні підстави обійняти цю посаду, оскільки її освітньо-кваліфікаційний рівень відповідає рівню магістра.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі