Темы статей
Выбрать темы

Страховий стаж матусі: визначаємо на першому місці роботи

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Працівниця, для якої підприємство є першим місцем роботи, захворіла. До цього жінка ніде не працювала, оскільки ще у 2013 році народила першу дитину і отримувала допомогу по догляду за дитиною до 3 років. Після того народила другу дитину, далі — третю. Чи зараховуються такі періоди в страховий стаж для оплати лікарняного і який буде % оплати?

Дійсно, розмір лікарняних напряму залежить від страхового стажу працівника. Чим він більший, тим більше відсоток виплати. Наприклад, за наявності у працівника страхового стажу понад 8 років дні його хвороби оплачуються в розмірі 100 % середньої зарплати.

Зазвичай страховий стаж визначають за допомогою даних, зазначених у довідках ОК-5, ОК-7, додатку 9 «Дані про трудовий та страховий стаж»* та трудовій книжці працівника, залежно від періоду, за який розраховується страховий стаж.

* Додаток до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою Правління ПФУ від 18.06.2014 № 10-1.

І тут треба бути уважними. Особливо якщо йдеться про непрацюючих жінок, які отримували допомогу по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку / допомогу при народженні дитини. Адже правила розрахунку страхового стажу для таких осіб постійно змінювались.

Так, у період з 01.01.2011 до 01.01.2016 правила розрахунку страхового стажу визначали:

ст. 7 Закону № 2240** у редакції, що була чинною з 01.01.2011;

ст. 21 Закону про соцстрахування у редакції, що була чинною до 01.01.2016.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (втратив чинність).

Відповідно до цих норм до страхового стажу входили:

а) час роботи на умовах трудового договору, за який щомісяця сплачені (працівником/роботодавцем) страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок;

б) незалежно від факту сплати страхових внесків та їх розміру:

— період відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

— отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соцстрахування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності).

Наша працівниця в період до 01.01.2016:

— не працювала;

— відповідно не могла бути у відпустці для догляду до 3 років.

Тож цей період не можна враховувати до страхового стажу.

Натомість жінка отримувала державну допомогу по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку (з 01.07.2014 — допомогу при народженні дитини) відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 № 2811-XII.

Таку допомогу виплачують органи праці та соціального захисту населення (не роботодавець). Вони ж сплачують і страховий внесок за таких осіб (п.п. 2 п. 4 Порядку № 178***).

*** Порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затверджений постановою КМУ від 02.03.2011 № 178.

Але такий страховий внесок спрямовувався лише на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, як того вимагав п. 3 додатка до постанови КМУ від 26.11.2014 № 675 (ср. ).

Тому в довідках ОК-7, ОК-5 ви можете побачити, що період отримання непрацюючою особою допомоги по догляду за дитиною до 3 років / допомоги при народженні дитини до 01.01.2016 зазначений як період, за який сплачено ЄСВ.

Однак хоч за таких осіб був сплачений ЄСВ, вони не підлягали страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Тому період отримання допомоги по догляду за дитиною до досягненню нею трирічного віку та/або при народженні дитини до 1 січня 2016 року непрацюючими особами до страхового стажу для призначення лікарняних не включається. Це підтвердило й Мінсоцполітики у своєму листі від 18.12.2018 № 450/0/247-18 // «Оплата праці», 2019, № 1.

Із 01.01.2016 ситуація змінилася. До ч. 4 ст. 21 Закону про соцстрахування були внесені зміни, згідно з якими до страхового стажу дозволили включати періоди, протягом яких особа не підлягала страхуванню, але нею або роботодавцем за неї був сплачений ЄСВ відповідно до Закону про ЄСВ.

Разом із тим було підкориговано й п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, завдяки чому з 01.01.2016 до когорти платників ЄСВ долучилися, зокрема, органи, що виплачують особам, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народжені дитини (абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Як результат, починаючи з 01.01.2016 непрацюючі матері таки отримали можливість включити до свого страхового стажу період отримання допомоги при народженні дитини.

Звісно, у трудовій книжці такої фізичної особи запису про роботу не буде. А ось у довідці ОК-7 цей період буде включений до страхового стажу, оскільки за нього сплачений ЄСВ. Також він буде включений до страхового стажу згідно з додатком 9.

Якщо в нашої працівниці не було перерв в отриманні допомоги при народженні дитини починаючи з 01.01.2016, то її страховий стаж становитиме приблизно 6 років і 3 місяці. А отже, дні хвороби жінки потрібно буде оплатити в розмірі 70 % її середньої зарплати.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше