Темы статей
Выбрать темы

Комісія із соцстрахування: як бути, коли голова за кордоном?

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Голова комісії із соцстрахування через воєнні дії в регіоні виїхав за кордон. Як бути з його обов’язками в комісії? Чи може голова взяти участь у засіданнях онлайн (за допомогою відеозв’язку)?

Сьогодні таким запитанням уже нікого не здивуєш. Кожен рятує себе та свою родину від війни в доступний для нього спосіб.

Якщо підприємство (установа) залишається «на плаву», звісно, відсутність працівників може створювати незручності. Особливо якщо йдеться про голову комісії із соцстрахування.

Функції комісії із соцстрахування

Основна функція такої комісії — прийняття рішень про призначення або відмову в призначенні допомоги від ФСС (лікарняних, декретних, допомоги на поховання). Крім того, комісія зобов’язана, зокрема:

— перевіряти правильність видачі та заповнення документів, які є підставою для надання допомоги;

— розглядати скарги працівників на свої рішення;

— вживати заходів щодо усунення порушень у питаннях надання допомоги з ФСС (наприклад, якщо працівникові затримують виплату допомоги);

— брати участь у перевірках роботодавця, які проводить ФСС, тощо.

Повний перелік функцій цього органу наведений у пп. 2.1, 2.2, 3.1 Положення № 13*.

* Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 13.

До складу комісії входять представники, з одного боку, адміністрації підприємства (установи), а з іншого — застрахованих осіб, тобто працівників цього підприємства (установи).

Зазвичай представником застрахованих осіб виступає профспілкова організація підприємства (установи), а за її відсутності — інший уповноважений орган, який представляє інтереси застрахованих осіб.

Кожна сторона делегує членів комісії залежно від кількості застрахованих осіб. Строк повноважень і кількість членів комісії сторони встановлюють спільним рішенням. Роботодавець оформлює рішення про делегування членів до комісії наказом (іншим розпорядчим документом), а представники застрахованих осіб — постановою виборного органу профспілкової організації або рішенням іншого уповноваженого органу.

Тепер перейдемо до запитання: що робити, якщо голова комісії через війну виїхав за кордон?

Голова комісії за кордоном

Поїхав ненадовго. Основною формою роботи комісії є засідання. Їх проводять відповідно до затвердженого нею плану, але не рідше двох разів на місяць. Якщо за цей період на підприємстві (в установі) не було жодного страхового випадку (тобто комісії розглядати нічого), вважаємо, проводити засідання комісії не обов’язково.

Члени комісії беруть участь в її засіданнях особисто. Передавати свої повноваження іншим посадовим особам вони не можуть.

Комісія правомочна приймати рішення за одночасної наявності на засіданні:

— по-перше, більше половини її членів;

— по-друге, представника кожної сторони (і роботодавця, і працівників).

УВАГА!

Присутність голови комісії не є обов’язковою умовою для проведення засідання. Його відсутність не впливає на правомочність прийнятих рішень.

Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на засіданні членів комісії. Без голови не обійтися хіба в ситуації, коли голоси комісії розділилися порівну. Тоді голос голови є вирішальним (п. 4.1 Положення № 13).

Тож якщо провести засідання комісії вже от-от потрібно, а голови немає, то нічого не заважає зробити це без нього.

В день проведення засідання комісії складають протокол. Форму протоколу затверджено в додатку до Положення № 13. Протокол підписують присутні члени комісії. За відсутності голови це роблять його заступник та інші присутні члени комісії.

Онлайн-участь у засіданні. Загалом,законодавство не містить заборони проводити засідання комісії із соцстрахування в онлайн-режимі. Тим паче, якщо для працівників запроваджено дистанційну роботу.

Але тут є одна проблема. Бути присутнім на засіданні за допомогою сучасних «віртуальних» технологій голова то може. А от як бути з підписом у протоколі?

Як ми вже казали раніше, усі присутні на засіданні члени комісії, і так само голова та його заступник, ставлять свою «візу» у протоколі засідання. Протокол складають у день прийняття рішення про призначення або відмову в призначенні виплати.

Отже, сама собою присутність голови комісії на її засіданні «не зробить погоди» без його підпису. Тож онлайн-присутність — не варіант.

Поїхав надовго. Працівник, якого обрано головою комісії із соцстрахування, поїхав за кордон на невизначений строк. У цьому разі слід замислитись над заміною голови. Як це зробити? Прямої відповіді Положення № 13 не містить.

Відомо, що голову комісії та його заступника обирають відкритим голосуванням на першому засіданні комісії. Вони мають представляти різні представницькі сторони. Тобто, наприклад, голова — від працівників, а заступник — від роботодавця. Або навпаки.

Голова комісії та його заступник є відповідальними за невиконання своїх повноважень перед комісією. Вони можуть бути позбавлені своїх повноважень:

— за особистим проханням;

— за ініціативою членів комісії (більшості від загальної їх кількості);

— за поданням робочого органу виконавчої дирекції ФСС.

Якщо член комісії з будь-яких причин позбавляється своїх повноважень, сторона, яку він представляє, має делегувати іншого представника на строк повноважень комісії.

Отже, маємо таку ситуацію: відсутній не простий член комісії, а її голова. Його обирають відкритим голосуванням із числа членів комісії.

Тож діяти слід так:

1) діючий голова комісії може «самоусунутись», але за умови його перебування за кордоном передати відповідну заяву може бути проблематично. Інший варіант позбавити голову комісії повноважень — за ініціативи її членів. Для цього за таке рішення має проголосувати більшість;

2) сторона, яку представляв голова-закордонник (роботодавець або працівники), має делегувати іншого представника. Але новий член комісії не стає її головою автоматично. Нового голову комісії обирають відкритим голосуванням із членів комісії. При цьому він має бути від протилежної сторони, аніж заступник голови.

Маємо надію, що всі українці, які вимушено покинули рідну землю, уже дуже скоро повернуться додому. Слава Україні!

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше