Темы статей
Выбрать темы

Приймаєте на роботу іноземця? Врахуйте останні зміни

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
15.10.2022 набрав чинності Закон України від 21.09.2022 № 2623-IX, яким були внесені зміни до законодавства щодо застосування праці іноземців. Скажемо одразу, нічого страшного не відбулося. Роботодавці і надалі мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України. Проте не всіх та не за тими умовами, що були встановлені для отримання дозволу раніше. Про найсуттєвіші нововведення розкажемо далі.

Обмеження на працевлаштування

Раніше, приймаючи на роботу іноземця чи особу без громадянства, роботодавець лише замислювався над тим, чи потрібно отримувати дозвіл на працевлаштування такої особи. Починаючи з 15.10.2022 доведеться ще й перевіряти, а чи можна взагалі приймати на роботу того чи іншого іноземного кандидата.

Оскільки з вказаної дати діють нові обмеження.

Заборони. Приймати на посади або займатися трудовою діяльністю в Україні заборонено іноземцям та особам без громадянства, включеним до санкційного переліку осіб.

До такого переліку входять особи, пов’язані з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, а також іноземці та особи без громадянства, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) (див. новий п. 4 ст. 3 Закону про зайнятість*).

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI.

Перевірити людину на наявність її в санкційному списку допоможе Опендатабот (opendatabot.ua/open/rnbo-citizens). Введіть у його пошуковому рядку П. І. Б. особи, яку хочете працевлаштувати, українською мовою, і якщо ця людина була або наразі є у списку санкцій РНБО, отримаєте про це повну інформацію.

Погодження. За погодженням із СБУ здійснюється видача та продовження дії дозволу на застосування праці громадян Російської Федерації, Республіки Білорусь, а також інших держав, визнаних такими, що становлять загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності і демократичному конституційному ладу та іншим національним інтересам України (ст. 42 Закону про зайнятість).

Як відбувається таке погодження, у Законі про зайнятість детально не сказано. Ймовірно, таке рішення приймається при розгляді заяви про видачу, продовження дії або внесення змін до дозволу щодо працевлаштування таких осіб центром зайнятості. На це вказує ст. 426 Закону про зайнятість.

Відповідно і строк розгляду такої заяви буде подовжено до надання погодження СБУ або відмови у наданні такого погодження.

Отримання/продовження дозволу

Подаємо документи. По суті, перелік документів, які має подати роботодавець до центру зайнятості для отримання або продовження дозволу на працевлаштування іноземців, не змінився.

Але через те, що перелік осіб, на працевлаштування яких потрібен дозвіл, був доповнений ще однією категорією (іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти та мають намір провадити трудову діяльність), то серед документів на отримання дозволу з’явилися новенькі:

— копія наказу закладу вищої освіти України про зарахування та встановлення періодів навчання для студентів;

— письмова згода закладу вищої освіти України (у довільній формі) щодо працевлаштування іноземного студента та зобов’язання такого закладу повідомити центру зайнятості про відрахування іноземця або особи без громадянства з такого закладу;

— копія посвідки на тимчасове проживання;

— копія документа про вищу освіту.

Способи подання документів. Нарешті визначені способи подання документів для отримання/ продовження дозволу щодо працевлаштування іноземців. Тепер роботодавець може подати необхідний пакет документів:

— або в паперовій формі: (1) особисто, (2) поштою з описом вкладення, (3) через центр надання адміністративних послуг;

— або в електронній формі: (1) через електронний кабінет роботодавця на офіційному вебсайті Державної служби зайнятості (dcz.gov.ua), (2) через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (diia.gov.ua).

Строк подання документів. Закон № 2623 встановив додаткове обмеження щодо строків подання заяви про продовження дії дозволу (ч. 2 ст. 426 Закону про зайнятість). Тепер роботодавець повинен встигнути подати таку заяву:

— не пізніше ніж за 20 календарних днів до закінчення строку дії такого дозволу (так було і раніше);

— але не раніше ніж за 50 календарних днів до закінчення строку дії такого дозволу.

Строк дії дозволу. Дозвіл на використання праці іноземців, як і раніше, надається на строк, установлений ч. 1 ст. 423 Закону про зайнятість. Він залежить від категорії, до якої належить іноземець.

До 15.10.2022 в загальному випадку строк дії дозволу на працевлаштування становив не більше 1 року. Але його було збільшено. Тепер максимальний строк дії такого дозволу — 2 роки.

Плата за дозвіл: підхід змінено

До того як Закон № 2623 набув чинності, роботодавці сплачували за видачу/продовження дії дозволу протягом 10 робочих днів з дати прийняття відповідного рішення.

Увага! З 15.10.2022 документ про внесення плати за видачу або продовження дії дозволу подається разом із заявою на отримання/продовження дії дозволу (ст. 424 Закону про зайнятість).

Як і раніше, вартість такого дозволу залежить від строку, на який видано такий документ. Проте строки та вартість дозволів було змінено.

Так, розмір плати для дозволів, які видаються на строк:

— до 6 місяців включно, складає 3 ПМПО*;

* Прожитковий мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 1 січня календарного року, в якому роботодавцем або його уповноваженою особою подано документи. У 2022 році цей показник становить 2481 грн.

— від 6 місяців до 1 року включно, — 5 ПМПО;

— від 1 року до 2 років включно, — 8 ПМПО;

— від 2 років до 3 років включно, — 10 ПМПО.

Розмір плати за продовження дії дозволу зменшується на один прожитковий мінімум від розміру плати за видачу дозволу на відповідний строк.

Водночас безкоштовно видавати та продовжувати дію дозволу будуть ще двом категоріям іноземців. А саме:

— іноземцям або особам без громадянства, які прибули до України з метою навчання у закладах вищої освіти та мають намір працювати в Україні у період навчання і після його закінчення (за умови працевлаштування не пізніше ніж за 30 календарних днів до моменту завершення навчання);

— іноземцям чи особам без громадянства, які брали безпосередню участь у відсічі та стримуванні збройної агресії рф проти України.

До речі, якщо дозвіл буде втрачено чи пошкоджено (зокрема, внаслідок бойових дій) і роботодавець повідомить про це центр зайнятості, який його видав, та подасть заяву про видачу дубліката у довільній формі, то протягом 7 робочих днів центр зайнятості ухвалить відповідне рішення та видасть роботодавцю відповідний дублікат дозволу.

При цьому платити за внесення змін до дозволу або за видачу дубліката дозволу не потрібно (див. нові ч. 4 та 5 ст. 425 Закону про зайнятість).

Відмова та скасування дозволу

Відмова у видачі/продовженні дозволу. Тут змін небагато.

По-перше, розширено перелік підстав для відмови у видачі, продовженні дії, внесенні змін до дозволу. Зокрема, якщо:

1) було скасовано дозвіл, отриманий роботодавцем з підстав, передбачених:

пп. 4, 6 — 8 та 11 ч. 2 ст. 4210 Закону про зайнятість (протягом року з дня прийняття рішення про скасування). Наприклад: у разі виявлення недостовірності даних у поданих роботодавцем документах;

пп. 5, 9 та 10 ч. 2 ст. 4210 Закону про зайнятість (протягом року з дня прийняття рішення про скасування). Наприклад, у разі несплати роботодавцем ЄСВ за особу, на застосування праці якої отримано дозвіл, протягом 2 місяців з дати укладення трудового договору (контракту);

2) було відмовлено СБУ у погодженні видачі або продовженні дії дозволу на застосування праці відповідної особи.

До речі, інформація щодо рішення про відмову у видачі дозволу територіальний центр зайнятості розмістить на своєму офіційному вебсайті протягом 2 робочих днів з дня його прийняття та повідомить про це роботодавцю засобами електронного зв’язку.

Зверніть увагу, що таке рішення територіального центру зайнятості може бути оскаржене, навіть у судовому порядку.

Скасування дозволу. У переліку обставин, з настанням яких територіальній центр зайнятості повинен скасувати дозвіл на працевлаштування іноземця, також є поповнення. Зокрема, роботодавцю доведеться розпрощатися з дозволом у разі:

— надходження подання про скасування дозволу від Нацполіції, СБУ, іншого державного органу, у межах наданих йому повноважень щодо забезпечення дотримання вимог законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства;

— несплати роботодавцем ЄСВ за особу, на застосування праці якої отримано дозвіл, протягом 2 місяців з дати укладення трудового договору (контракту) з іноземцем чи особою без громадянства (крім випадків, передбачених законодавством);

— отримання від закладу вищої освіти України інформації про відрахування іноземця або особи без громадянства з такого закладу.

Територіальний центр зайнятості приймає рішення про скасування дозволу у 3-денний строк з виявлення відповідних обставин.

Протягом 2 робочих днів з дня прийняття відповідного рішення центр зайнятості оприлюднює цю інформацію на своєму офіційному вебсайті та надсилає його роботодавцю засобами електронного зв’язку.

Інші «дозвільні» нюанси

Коли дозвіл для сумісника не потрібен. Раніше, якщо іноземець працював на кількох посадах (на умовах сумісництва) в одного чи кількох роботодавців, то за загальним правилом його роботодавцю (роботодавцям) потрібно було отримувати дозвіл на працевлаштування на кожній посаді.

Винятком були лише високооплачувані професіонали (іноземці, заробітна плата, яких становить не менше 50 МЗП). Вони могли без отримання окремих дозволів обіймати інші посади за сумісництвом, якщо термін дії договору на таких посадах не перевищував терміну дії дозволу за основним місцем роботи (ч. 2 ст. 42 Закону про зайнятість).

З 15.10.2022 праця усіх іноземців та осіб без громадянства (а не тільки високооплачуваних професіоналів) може застосовуватися без дозволу на посадах за сумісництвом в одного роботодавця. Але! За умови, що строк дії трудового договору на посаді за сумісництвом не перевищує строку дії дозволу за основним місцем роботи.

Розмір зарплати вже не важливий. До 15.10.2022 роботодавець міг отримати дозвіл, лише якщо виплачуватиме іноземному працівникові заробітну плату у розмірі не менше ніж 10 мінзарплат (ч. 3 ст. 421 Закону про зайнятість).

І тільки при отриманні дозволу на працевлаштування іноземців, які належать до особливої категорії осіб (перелічені у старій ч. 2 ст. 421 Закону про зайнятість), вимоги щодо мінімальної заробітної плати не застосовувалися (стара ч. 3 ст. 421 Закону про зайнятість).

Завдяки Закону № 2623-IX ці вимоги нарешті скасовані! Але попереджаємо: вимога щодо виплати працівникові зарплати в розмірі, не нижчому, ніж розмір мінзарплати, досі діє.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше