Темы статей
Выбрать темы

Навчальна відпустка: надаємо під час воєнного стану

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівник, який заочно навчається у виші, надав до відділу кадрів підприємства довідку-виклик на сесію. Чи зобов’язаний роботодавець під час воєнного стану надати працівникові відпустку у зв’язку з навчанням? Якщо так, то як правильно усе оформити?

Чи є обмеження?

У період дії воєнного стану роботодавець вправі відмовити працівнику, що залучений до виконання робіт на об’єктах, віднесених до критичної інфраструктури, у наданні будь-якого виду відпусток (ч. 2 ст. 12 Закону № 2136*), крім відпусток:

— у зв’язку вагітністю та пологами;

— для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

А як бути, якщо працівник працює на звичайному підприємстві, яке не віднесено до об’єктів критичної інфраструктури. І такий працівник під час воєнного стану хоче оформити навчальну відпустку. Чи може роботодавець відмовити йому у наданні цієї відпустки?

Ні, нормативних підстав для такої відмови у роботодавця немає. Відповідно він зобов’язаний надати працівнику відпустку у зв’язку з навчанням під час воєнного стану. Аналогічної думки з цього приводу дотримуються фахівці Держпраці.

Кому надається?

Навчальну відпустку надають працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва в закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання. Право працівників на навчальну відпустку при суміщенні роботи з навчанням у закладах вищої освіти (далі — ЗВО) закріплено у ст. 215, 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Конкретна тривалість навчальної відпустки залежить від рівня акредитації вишу, форми навчання (вечірня, заочна), курсу, а також від мети (підстави) її надання (настановні заняття, складання заліків та іспитів, підготовка та захист дипломної роботи тощо). Навчальна відпустка працівників-студентів ЗВО може тривати від 10 днів до 4 місяців. При цьому платність навчання, джерело його фінансування, а також відповідність освіти профілю діяльності роботодавця для цілей надання навчальної відпустки жодного значення не мають.

Для працівників, які успішно навчаються на вечірній і заочній формах навчання у ЗВО усіх рівнів акредитації, в яких навчальний план має свої особливості, додатково до навчальних відпусток зі ст. 15 Закону про відпустки надають також відпустки, тривалість яких визначена в Порядку № 634*. Тут ідеться про студентів творчих професій (музиканти, художники тощо).

* Порядок, тривалість та умови надання щорічних відпусток працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливості, затверджені постановою КМУ від 28.06.97 № 634.

А чи надавати навчальну відпустку, якщо сесія відбувається в онлайн-режимі? Відповідь на це запитання ви знайдете у статті «Дистанційна сесія заочника: чи спрацюють гарантії» // «Оплата праці», 2020, № 21 (ср. ).

Як оформити?

Для оформлення навчальної відпустки працівник має надати:

1) довідку-виклик із ЗВО (за формою № Н-5.01, затвердженою наказом МОН від 23.06.2022 № 583), яка є достатнім підтвердженням того, що працівник навчається успішно. Вимагати від працівника надати ще й довідку про відсутність академічної заборгованості роботодавець не має права (див. лист Мінсоцполітики від 28.12.2013 № 563/13/116-13);

2) заяву на ім’я керівника підприємства про надання йому додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. У заяві працівник обов’язково зазначає дату початку відпустки та її тривалість, яка повинна «вписуватися» в період, вказаний у довідці-виклику.

На підставі заяви та довідки-виклику роботодавець видає наказ про надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням довільної (приклад на рис. 1) або типової форми № П-3.

img 1

Рис. 1. Приклад наказу про надання навчальної відпустки

Майте на увазі: навчальну відпустку надають працівнику-студенту протягом навчального року незалежно від строку безперервної роботи на підприємстві. Причому роботодавець зобов’язаний відправити працівника до цієї відпустки в той період, який зазначений у довідці-виклику на сесію.

Якщо ж працівник подав тільки заяву про надання навчальної відпустки без документів, що підтверджують обґрунтованість надання відпустки та її тривалість (тобто довідки-виклику немає), роботодавець має право в такій відпустці відмовити (див. рішення ВАСУ від 26.01.2016 у справі № 804/3013/14).

Право на навчальну відпустку працівник має тільки за основним місцем роботи. За сумісництвом на період такої відпустки він може оформити відпустку за свій рахунок на підставі п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки (лист Мінпраці від 16.05.2006 № 172/13/116-01).

Як табелюють?

У табелі обліку використання робочого часу період додаткової оплачуваної навчальної відпустки (незалежно від типу закладу освіти і підстави для надання такої відпустки) зазначають літерним кодом «Н» або цифровим кодом «12».

Приклад. Працівник підприємства (Квят В. П., бухгалтер), який навчається заочно у виші, оформив додаткову оплачувану відпустку тривалістю 15 к. дн. з 1 листопада 2022 року.

Табель буде заповнено таким чином (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Фрагмент Табеля за листопад 2022 року

Як оплачують?

На час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням за працівником за основним місцем роботи зберігається середня зарплата (ст. 217 КЗпП). Її обчислення проводимо згідно з Порядком № 100*. Розрахунок такий самий, як і для оплати щорічних відпусток: виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

А якщо відмовити?

Якщо роботодавець безпідставно відмовить працівнику в наданні навчальної відпустки, то Держпраці може класифікувати такий проступок як порушення інших вимог законодавства про працю (абз. 9, 10 ч. 2 ст. 265 КЗпП). За таке порушення передбачено для:

роботодавця — штраф у розмірі 1 МЗП (з 01.10.2022 — 6700 грн), а за повторне порушення протягом року — у розмірі 2 МЗП (з 01.10.2022 — 13400 грн);

посадових осіб підприємства — адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн. При повторному порушенні протягом року, а також при здійсненні таких дій щодо неповнолітнього працівника, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх заміняє та виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, сума штрафу зростає й може становити від 1700 до 5100 грн (ч. 1, 2 ст. 41 КпАП).

Про те, чи можна уникнути трудових штрафів під час воєнного стану, читайте у статті «Перевірки Держпраці повертаються під час війни» // «Оплата праці», 2022, № 17.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше