№22

Оплата труда, ноябрь, 2022/№ 22 Другие номера журнала ›
  • Працівник не виходить на зв’язок: звільняємо чи чекаємо? Як свідчать запити на нашій гарячій лінії, майже кожен другий роботодавець має у штаті працівника, який не виходить з ним на зв’язок. Що робити в такому випадку? Чекати, звільняти за прогул чи за відсутність 4 місяці на роботі? Далі у статті розберемо всі можливі варіанти та підкажемо, як усе правильно оформити.
  • Розлучений батько двох дітей хоче у додаткову відпустку Працівник має двох дітей до 15 років. Із їх матір’ю він розлучений. Діти живуть із мамою, проте батько бере участь у їх вихованні. Колишня дружина не працює. Чи може працівник скористатись додатковою відпусткою на дітей?
  • Навчальна відпустка: надаємо під час воєнного стану Працівник, який заочно навчається у виші, надав до відділу кадрів підприємства довідку-виклик на сесію. Чи зобов’язаний роботодавець під час воєнного стану надати працівникові відпустку у зв’язку з навчанням? Якщо так, то як правильно усе оформити?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у листопаді 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Добровільне медстрахування: ситуація з практики Підприємством (страхувальником) укладено договір добровільного медичного страхування працівника (далі — ДМС) із страховою компанією (страховиком) на 3 роки. Цей договір містить всі умови для застосування пільгового оподаткування страхових виплат. Річний страховий платіж 12000 грн сплачений підприємством страховику 3 листопада 2022 року. Як розрахувати з нього ПДФО і ВЗ з урахуванням звільнення від оподаткування страхового платежу в межах 30 % зарплати? А також як відобразити страхову виплату в додатку 4ДФ?
  • Щорічна відпустка + відпустка за свій рахунок: як заповнити звітність Працівник (основне місце роботи) іде у щорічну основну відпустку з 1 грудня 2022 року на 24 календарних дні. І до кінця такого місяця на роботу виходити вже не буде (написав заяву на відпустку без збереження зарплати з 26 по 30 грудня 2022 року). Як заповнити додаток Д1 та додаток 4ДФ Об’єднаної звітності, якщо: — відпускні у сумі 5000 грн виплачені працівнику у листопаді (30.11.2022), а нараховані будуть у грудні 2022 року; — зарплата, нарахована працівнику за листопад 2022 року, становить 6700 грн?
  • Художник-реставратор музею: чи є право на «вислужну» доплату? Художник-реставратор обласного художнього музею (комунальна форма власності) працює у закладі з 18.11.2019. Чи має право зазначений працівник на доплату за вислугу років? Якщо так, то з якої дати йому слід установити таку доплату?
  • Поїхала у відрядження… і залишилася у відпустці Працівниця їде у закордонне відрядження. Приймаюча сторона оплачує проїзд та проживання. Чи може працівниця залишитись у країні відрядження у відпустці? Як у такому разі бути із добовими?
  • ПСП на дітей: що зазначати у заяві? 14 листопада 2022 року на підприємство була прийнята працівниця, яка має трьох дітей віком до 18 років. Чи потрібно у заяві на застосування ПСП зазначати, що її чоловік не користується пільгою? Чи застосовується така пільга до доходу працівниці у листопаді?
  • Донарахували ЄСВ з МЗП: як заповнити додаток Д1 У 3 та 4 кварталах 2021 року припустилися помилки щодо одного з працівників — не донарахували ЄСВ до мінімального розміру. Працівник вже давно звільнився (31.12.2021). А похибку помітили лише у листопаді 2022 року та одразу її виправили (донарахували ЄСВ за липень — грудень 2021 року). Як такі донарахування відобразити у додатку Д1?
  • Трудовий договір закінчується під час лікарняного: чи звільняти строковика? Останній день роботи працівника за строковим трудовим договором — 24 листопада 2022 року. Але 23 листопада він захворів і в день звільнення перебуває на лікарняному (е-лікарняний з періодом хвороби з 23.11.2022 по 02.12.2022). Чи можна звільнити працівника 24 листопада? Чи потрібно оплачувати лікарняний?
  • Декретниця виходить на півставки: як бути із строковиком на її місці Декретниця виходить на роботу на неповний робочий час (0,5 штатної одиниці). Строковик, який був прийнятий на її місце до дня її фактичного виходу на роботу, згоден продовжити працювати з неповною зайнятістю (0,5 цієї ж штатної одиниці). Як правильно оформити трудові відносини із строковиком?
  • Остаточний розрахунок при звільненні: чи можна провести раніше? Працівник бюджетної установи звільняється 01.12.2022. Чи можна провести остаточний розрахунок із ним 30.11.2022 — разом із виплатою зарплати усім іншим працівникам? Чи обов’язково виплачувати належні йому суми у день звільнення?
  • Працівнику встановлено інвалідність: з якої дати змінюється ставка ЄСВ? Працівникові підприємства 09.11.2022 встановлена інвалідність III групи. Довідка до акта огляду в МСЕК надана ним 14.11.2022. З якої дати нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41 %?
  • Трудові медогляди працівників: чи проводити під час війни Відслідковувати стан здоров’я працівника — дуже важливо. Особливо якщо він задіяний на роботах, які потребують певних медичних показань. Через це трудовим законодавством передбачене проведення обов’язкових медоглядів для певних категорій співробітників. Що це за працівники та коли їм слід проходити медичний огляд? Усе це з’ясуємо у сьогоднішній статті.
  • Трудові медогляди працівників: порядок проведення Щоб правильно організувати трудовий медогляду працівників, треба пройти 6 кроків: починаючи з атестації робочих місць та закінчуючи виконанням приписів закладу охорони здоров’я. Як це зробити без проблем — розкажемо далі.
  • Трудові медогляди працівників: оплатні нюанси Трудовий медогляд потребує часу (перш за все — робочого часу працівників, які його проходитимуть) та коштів (для оплати послуг медзакладу, який проводитиме медогляд). Хто покриє такі витрати та оплатить працівникам час проходження медогляду, з’ясуємо у цій статті.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше