Темы статей
Выбрать темы

Страхові виплати для працівника-студента

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Трудове законодавство всіляко захищає студентів, які поєднують освітній процес із трудовою діяльністю. Для таких працівників передбачено чимало пільг та гарантій. А як щодо оплати періоду хвороби чи отримання декретних? Чи має право працюючий студент на такі виплати? Давайте це з’ясуємо.

Лікарняні та декретні

Перш за все, працівник (навіть якщо він одночасно навчається та працює) є застрахованою особою. А отже, він має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах на загальних підставах (лист ФСС від 02.10.2017 № 5.2-28-681).

Підставою для призначення таких виплат працівнику-студенти будуть:

1) або е-лікарняний, який з’явиться у кабінеті страхувальника роботодавця в разі тимчасової непрацездатності працюючого студента (за умови, що було подане повідомлення про його прийняття на роботу).

Ну а якщо студент працює ще в одного роботодавця (тобто за сумісництвом) — до кабінету такого страхувальник потрапить цифрова копія е-лікарняного. Такий листок непрацездатності матиме номер у форматі ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1,

де ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х — унікальний номер лікарняного листа;

1 порядковий номер його копії.

В такому разі, не забудьте у студента взяти довідку про середню зарплату з основного місця роботи (лист ФСС з ТВП від 28.11.2012 № 04-29-304);

2) або оригінал лікарняного листа у паперовому вигляді.

Такі листки непрацездатності можуть видаватися до 01.01.2023, але виключно у випадках, перелічених у п. 8 наказу № 1066* (технічні проблеми, дія непереборної сили тощо).

* Наказ МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066.

Якщо студент працює за сумісництвом, то за таким місцем роботи він повинен надати копію паперового лікарняного листа, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Крім того, ще й довідку про середню зарплату з основного місця роботи (лист ФСС з ТВП від 28.11.2012 № 04-29-304);

3) або лікарняний лист, роздрукований на білому аркуші паперу. Такі листки можуть видаватися на період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування у разі відсутності у закладі охорони здоров’я бланків листків непрацездатності та неможливості їх отримання (п. 81 наказу МОЗ від 01.06.2021 № 1066).

Форма таких лікарняних відповідає формі звичайних бланків листків непрацездатності, просто вони роздруковані на папері. Через це такий листок непрацездатності матиме одну особливість:

— у рядку, де вказується серія бланка лікарняного листа, буде зазначено ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я (ХХХХХХХХ);

— а в рядку з номером бланка (Y)— порядковий номер запису у Журналі реєстрації листків непрацездатності (кількість символів тут не обмежена).

Тобто номер лікарняного буде зазначено у форматі: ХХХХХХХХ-Y.

У будь-якому разі лікарняні та декретні нараховуємо в загальному порядку — згідно за вимогами Порядку № 1266*. Навіть якщо студент працює на умовах неповного робочого часу. Адже:

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

— розрахунок таких виплат проводять за календарні (а не робочі) дні хвороби (п. 2 Порядку № 1266);

— із загальної кількості робочих днів у розрахунковому періоді не виключають як вихідні, святкові/неробочі дні, так і вільні від роботи дні у зв’язку з установленням працівнику режиму неповного робочого тижня;

— оплачують усі календарні дні хвороби, підтверджені листком непрацездатності*, незалежно від режиму роботи студента (листи ФСС з ТВП від 21.01.2016 № 5.2-32-70; від 25.08.2015 № 5.2-32-1375; від 18.08.2016 № 2.4-46-1431).

* Якщо не було причин для відмови в оплаті лікарняного листа. Перелік таких причин наведений у ст. 23 Закону України від 23.09.99 № 1105-XIV.

«Нещасні» виплати

Працівник-студент, як і всі особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), є особою, застрахованою від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що спричинили втрату працездатності (п. 1 ст. 35 Закону про соцстрахування*).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

А отже, у разі настання страхового випадку під час виконання трудових обов’язків вони можуть розраховувати на отримання виплат від ФСС (п. 1 ст. 36 Закону про соцстрахування).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше