№19

Оплата труда, октябрь, 2022/№ 19 Другие номера журнала ›
  • Приймаємо студента на роботу: з чого почати Війна — війною, а навчальний рік — за розкладом. Для когось він стартував 1 вересня, для когось почнеться тільки 3 жовтня. Проте цього року студентам доведеться замислитися не тільки про навчання, а ймовірно, ще й про початок трудової діяльності. Тому сьогодні розповімо про всі нюанси прийняття на роботу такого співробітника.
  • Режим роботи працівника-студента: який обрати Зазвичай, який режим роботи встановити працівнику-студенту, вирішують за погодженням сам працівник та його роботодавець. Проте, насправді, тут усе залежатиме від форми навчання, яку студент обрав для здобуття освіти, та його можливостей поєднувати освітній процес із трудовою діяльністю. Від цього і будемо відштовхуватися.
  • Оплачуємо працю працівника-студента Поєднувати освітній процес (вчасно відвідувати заняття, готуватися до сесії тощо) та трудову діяльність ой як нелегко. Дещо цю проблему вирішує встановлення правильного режиму роботи працівника-студента. Проте це позначається на розмірі його зарплати. Як саме? Читайте далі.
  • Страхові виплати для працівника-студента Трудове законодавство всіляко захищає студентів, які поєднують освітній процес із трудовою діяльністю. Для таких працівників передбачено чимало пільг та гарантій. А як щодо оплати періоду хвороби чи отримання декретних? Чи має право працюючий студент на такі виплати? Давайте це з’ясуємо.
  • Працівник — студент: пільги та гарантії Вдало поєднувати трудову діяльність і навчання працівникам-студентам допомагають не тільки правильно підібраний та узгоджений з роботодавцем режим роботи. Для того, щоб впоратись із навантаженням, юні працівники можуть користуватися низкою додаткових пільг та гарантій, передбачених трудовим законодавством. Що це за гарантії та як їх надати працюючому студенту, розглянемо в цій статті.
  • Працюючий студент: особливості звільнення Ми завершуємо розмову про працівників-студентів. У попередніх статтях ми вже розповіли про особливості режиму роботи таких співробітників, про трудові гарантії та пільги, про право на оплату періоду тимчасової непрацездатності. Залишилося дізнатися про нюанси звільнення працюючих студентів.
  • Викладач + концертмейстер: як проводити оплату праці? Викладачу дитячої музичної школи (10-й тарифний розряд) при тарифікації встановлено навчальне навантаження 24 години на тиждень. Також педагог має навантаження у розмірі 2 години на тиждень як концертмейстер. Як правильно обчислити його місячну зарплату?
  • Робочі дні у жовтні: «воєнна» норма для п’ятиденки Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як цей факт впливає на норму тривалості робочого часу у жовтні 2022 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Середня для лікарняного: в розрахунковому періоді поважні причини Під час воєнного стану багато роботодавців мають справу з відсутністю працівників з нез’ясованих причин, надають працівникам відпустки без збереження зарплати, запроваджують простій або ж вимушені призупиняти дію трудових договорів. У цій статті розглянемо, як такі причини відсутності працівників вплинуть на розрахунок «лікарняної» середньої зарплати.
  • Індексуємо зарплату у жовтні 2022 року На жовтневу індексацію впливає індекс інфляції за серпень 2022 року. За даними Держстату, він становить 101,1 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати у жовтні 2022 року — дізнаєтеся з нашої статті.
  • Жовтнева індексація: нюанси для бюджетної сфери У цьому матеріалі наведемо коефіцієнти індексації для жовтня 2022 року та готові суми поточної індексації (для повністю відпрацьованого місяця). Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Директор-іноземець: яку зарплату йому платити? Директор підприємства є іноземцем. Він має посвідку на постійне проживання. Яку мінімальну зарплату можна йому встановити?
  • Страховий стаж при розрахунку лікарняних/декретних Важливим елементом у розрахунку лікарняних і декретних є страховий стаж. Як він впливає на середню зарплату? Як його визначати? Чим підтвердити? Як впливає воєнний стан на страховий стаж? Ці питання щодо страхового стажу розглянемо у статті.
  • Працівники з інвалідністю: виконуємо норматив під час війни Обставини воєнного часу змушують замислитись над багатьма речами. Законодавство швидко змінюється і деколи надає додаткові пільги. Чи стосується це нормативу осіб з інвалідністю, який мають виконувати роботодавці? Сьогодні відповімо на найпопулярніші запитання.
  • Доплата за класне керівництво: чи платити під час дистанційки? Учителю закладу загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) встановлено доплату за класне керівництво у розмірі 20 % посадового окладу. Чи нараховується така доплата у випадку, коли заклад здійснює навчання у дистанційному режимі?
  • Практичний психолог терцентру: вирішуємо оплатні питання До міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) приймається практичний психолог. Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? На які надбавки та доплати він має право?
  • Робота у вихідні дні: організовуємо та оплачуємо під час воєнного стану Найбільших змін починаючи з 24 лютого 2022 року зазнало трудове законодавство. Зачепили вони, зокрема, оплату за роботу у вихідні дні. Доплату спочатку скасували, потім «воскресили». Тож з’ясуємо, як в умовах дії воєнного стану організувати і оплатити роботу працівника у вихідні дні.
  • Зарплатні податки: як сплачувати у непростих випадках Куди сплатити ПДФО, військовий збір (ВЗ) чи ЄСВ у тій чи іншій непростій ситуації? Якщо у вас хоча б раз виникало таке запитання, то наша стаття точно буде корисною.
  • Об’єднаний звіт за 3 квартал: відображаємо працівників, які проходять військову службу Настав час подавати Об’єднаний звіт за 3 квартал 2022 року. Його подаємо за тими ж правилами і за тією ж формою, що і за попередні квартали 2022 року. Наразі майже у кожного роботодавця є працівники-військовослужбовці. З огляду на зміни в трудовому законодавстві щодо збереження середнього заробітку таким працівникам, з’явилися нові нетипові ситуації. Розглянемо їх та покажемо, як вони будуть виглядати в додатках Податкового розрахунку за 3 квартал.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у жовтні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше