Темы статей
Выбрать темы

Зарплатні податки: як сплачувати у непростих випадках

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Куди сплатити ПДФО, військовий збір (ВЗ) чи ЄСВ у тій чи іншій непростій ситуації? Якщо у вас хоча б раз виникало таке запитання, то наша стаття точно буде корисною.

Загальні правила

Зарплата одна, а податки і внески із неї слід сплачувати за різними місцями. Наприклад, з місцем сплати ПДФО завжди якісь негаразди. А все тому, що він часто «прив’язаний» до працівників. Припис п.п. 168.1.2 ПКУ говорить: ПДФО сплачують (перераховують) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. А який це має бути відповідний бюджет? І взагалі, куди сплачувати ВЗ та ЄСВ із зарплати працівників? Відповіді — у таблиці.

Місце сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ із зарплати працівників

Податковий агент

ПДФО, ВЗ

ЄСВ, ВЗ

Юрособа/ФОП

(без підрозділів)

Найпростішим випадком є такий, коли юрособа чи ФОП не мають ані відокремлених підрозділів, ані орендованих/власних приміщень (в інших населених пунктах), де працюють працівники. У цьому випадку ПДФО, ВЗ та ЄСВ сплачуємо за місцезнаходженням (основним місцем обліку) такого роботодавця

Відокремлений підрозділ:

уповноважений нараховувати та сплачувати податки

Відокремлений підрозділ сам нараховує та сплачує суми ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (пп. 168.4.3 та 168.4.4. ПКУ).

Це також стосується ВЗ

Відокремлений підрозділ виведено на окремий баланс та він самостійно веде розрахунки із застрахованими особами. Тоді такий підрозділ сам нараховує та перераховує ЄСВ за своїм місцезнаходженням (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ1, п. 8 розд. ІІ Порядку № 11622, консультація з підкатегорії 201.04.01 ЗІР)

неуповноважений

Усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа. ПДФО, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховуємо до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (пп. 168.4.3 та 168.4.4. ПКУ)

За відокремлені підрозділи, які не мають окремого балансу, ЄСВ нараховує та сплачує централізовано головне підприємство — юридична особа за своїм місцезнаходженням. (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, консультація з підкатегорії 201.04.01 ЗІР3).

Це стосується і ВЗ: за неуповноважені відокремлені підрозділи сплачує головне підприємство за своїм місцезнаходженням

Власні або орендовані приміщення в різних регіонах України та/або районах міста (без відокремлених підрозділів)

ПДФО сплачуємо до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель), в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів (консультація з підкатегорії 103.07 ЗІР)

Тут слід діяти так само, як у разі із неуповноваженим відокремленим підрозділом. Логіка проста: власні/орендовані приміщення не обліковуються як платники ЄСВ, отже, внесок за них сплачує головне підприємство за своїм місцезнаходженням

ФОП, який має декілька підрозділів (точок, магазинів тощо) в різних регіонах

Якщо фізична особа є податковим агентом, то вона сплачує ПДФО за місцем реєстрації в контролюючих органах. При цьому не має значення, де фактично працюють такі працівники. Виходячи із самого визначення, філією є відокремлений підрозділ саме юридичної особи, яка розташована поза його місцезнаходженням і здійснює всі або частину її функцій (ч. 1 ст. 95 ЦКУ3). ФОП не може створити або відкрити свою філію, відокремлений підрозділ. Це також випливає з ч. 6 і п. 1 ч. 2 ст. 55, ч. 4 ст. 64 ГКУ4.

Про це йдеться у п.п. «а» п.п. 168.4.5 ПКУ, консультаціях з підкатегорії 103.07 ЗІР.

Така сама ситуація і з ЄСВ, що підтверджено консультацією з підкатегорії 201.04.01 ЗІР

1 Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

2 Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162.

3 Цивільний кодекс України від 16.01.2023 № 435-IV.

4 Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.

Із загальними правилами розібрались. Тепер переходимо до непростих ситуацій.

Дистанційна робота

Куди сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ за працівників, які працюють дистанційно?

Порядок сплати ПДФО не містить окремих положень щодо дистанційних працівників. Але ще з початком COVID-пандемії це питання стало досить актуальним. А із приходом некликаних гостей із сусідньої країни — тим паче.

Податковим агентам у цій ситуації слід дотримуватися загального порядку сплати ПДФО із зарплати таких працівників. Тобто сплачувати податок до податкового органу за місцезнаходженням податкового агента. У цьому випадку не має значення, де проживає і фактично працює працівник.

Офіційне роз’яснення податкових фахівців з цього питання маємо у листі ГУ ДПС у Харківській обл. від 08.07.2021 № 2688/ІПК/20-40-24-04-10.

Розглянута ситуація: юрособа не має в інших регіонах відокремлених підрозділів та/або власного чи орендованого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність (неосновне місце обліку). У цьому разі ПДФО із зарплати найманих працівників, у яких місце проживання не збігається з місцезнаходженням юридичної особи, слід сплатити до місцевого бюджету за місцезнаходженням підприємства. При цьому не має значення місце проживання таких працівників.

ВЗ із зарплати дистанційних працівників також треба сплачувати за місцезнаходженням податкового агента.

ЄСВ із доходів дистанційних працівників слід сплатити за місцезнаходженням роботодавця-страхувальника. При цьому також не має значення територіальне розташування робочих місць найманих дистанційних працівників.

Підприємству загрожує ліквідація. Працівників з уповноважених відокремлених підрозділів буде переведено до штату головного підприємства, яке знаходиться в Києві. Фактично працівники знаходяться в інших містах України (Харкові, Полтаві, Кременчуці тощо), де також розташовані орендовані приміщення. Але робочих місць працівників там уже немає. Вони будуть працювати дистанційно. Куди сплачувати ПДФО за таких працівників?

Тут знову ж таки, як і в попередньому запитанні, йдеться про працівників-дистанційників і сплачувати зарплатні податки за них слід за місцезнаходженням підприємства (податкового агента). А якщо точніше — головного підприємства у Києві.

Після переведення працівників до штату головного підприємства сплата за місцезнаходженням відокремлених підрозділів (нехай і неуповноважених) взагалі не розглядатиметься.

Залишається туманне питання зі сплатою за місцем розташування орендованих приміщень. Але і тут теж «ні». Адже працівники там не працюватимуть. Вони йдуть на «дистанційку».

До речі, під час війни для оформлення дистанційної роботи працівників достатньо наказу (без оформлення спеціального трудового договору).

Евакуація бізнесу із зони бойових дій

Підприємство у червні 2022 року «переїхало» з тимчасово окупованої території на підконтрольну Україні територію. Куди слід сплачувати зарплатні податки?

У цьому разі йдеться про зміну місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адмінрайону.

У загальному випадку слід діяти так:

— до закінчення бюджетного періоду (календарного року) сплачувати зарплатні податки (ПДФО та ВЗ) за попереднім місцезнаходженням;

— з наступного бюджетного періоду — за новим місцезнаходженням.

Адже саме так платника податків продовжують обліковувати. Це передбачено ч. 8 ст. 45 БКУ1 та пп. 10.2 та 10.13 розд. X Порядку № 15882.

1 Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

2 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

ВАЖЛИВО!

У разі «переїзду» з тимчасово окупованої території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення сплачувати податки та подавати звітність потрібно за новим місцезнаходженням.

Від коли? Від дати взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням/місцем проживання. Про це йдеться у консультації з підкатегорії 103.25 ЗІР.

А що із взяттям на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням/місцем проживання? Йдеться про суб’єктів господарювання, які «утікають» з тимчасово окупованої території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, на територію в областях або місті Києві. Їх беруть на облік не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про зміну місцезнаходження/місця проживання (п. 5 наказу № 11273).

3 Наказ Мінфіну «Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів» від 14.11.2014 № 1127.

Сплачувати ЄСВ при переїзді слід також за новим (як основним) місцем обліку. На це вказує п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ. З цим погоджуються і податківці в консультації 201.06.01 ЗІР ДПСУ. До речі, у випадку з ЄСВ обставини зміни місцезнаходження тут ролі не відіграють (чи то «втеча» з тимчасово окупованих територій, чи то звичайний переїзд).

Правила подання Об’єднаного звіту з ПДФО, ВЗ і ЄСВ при зміні місцезнаходження юрособи досить сильно відрізняються від правил подання звітності за іншими податками в разі зміни місцезнаходження.

Справа в тому, що в п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ сказано, що Об’єднаний звіт подають до контролюючого органу за основним місцем обліку. При цьому ніяких винятків немає. Тому в разі зміни місцезнаходження, пов’язаної із зміною адміністративного району, подавати Об’єднаний звіт слід за новим місцем обліку — вже з місяця внесення до ЄДР інформації про зміну місцезнаходження. На це звертають увагу і податківці в категорії 201.06.01 ЗІР ДПСУ.

Відокремлений підрозділ підприємства «переїхав» до іншої області України. Куди сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

ПДФО. У консультації з підкатегорії 103.07 ЗІР зазначено: у разі зміни місцезнаходження неуповноваженим відокремленим підрозділом ПДФО з зарплати найманих працівників такого підрозділу сплачуємо до бюджету за новим місцезнаходженням з дати взяття там на облік у контролюючому органі.

Аргумент: відокремлений підрозділ не є суб’єктом господарювання у розумінні ч. 2 ст. 55 ГКУ. Тож на них не діють положення ст. 45 БКУ та п. 7.3 розд. VІІ Порядку № 1588. Нагадаємо: тут наведено правила сплати податків до кінця року за старим місцезнаходженням та сплати за неосновним місцем обліку.

Водночас такі аргументи стосуються усіх відокремлених підрозділів: як уповноважених, так і неуповноважених. Тож у випадку із уповноваженими підрозділами діємо так само: сплачуємо ПДФО за новим місцезнаходженням за дати взяття там на облік.

ВЗ. А от у цьому разі, на наш погляд, як раз слід відштовхуватися від уповноваженості підрозділів. Якщо підрозділ:

— уповноважений, то він сплачує ВЗ до бюджету за своїм новим місцезнаходженням;

— неуповноважений, то ВЗ, утриманий із зарплати працівників підрозділу, продовжує сплачувати головне підприємство за своїм місцезнаходженням.

ЄСВ. У разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, підприємством чи уповноваженим підрозділом ЄСВ сплачуємо за новим основним місцем обліку.

Зміна місцезнаходження неуповноваженим відокремленим підрозділом не впливає на сплату ЄСВ. Адже внесок за працівників такого підрозділу сплачує головне підприємство за своїм місцезнаходженням (основне місце обліку).

Невоєнний переїзд

Офіс підприємства переїхав до сусідньої області. Але цех з виробництва продукції разом із працівниками залишився за старою адресою. Він має статус уповноваженого відокремленого підрозділу. До воєнної обстановки переїзд не має відношення. І офіс, і цех розташовані на підконтрольній Україні території. Куди слід сплачувати зарплатні податки?

Під місцезнаходженням юрособи ст. 93 ЦКУ розуміє фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юрособи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління й обліку. Тобто в описаній ситуації місцезнаходження буде новим: те, куди переїхав офіс.

У цьому разі діють норми ч. 8 ст. 45 БКУ та пп. 10.2, 10.13 розд. X Порядку № 1588: до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням за неосновним місцем обліку, а контролюючий орган за новим місцезнаходженням стає основним місцем обліку.

Тож у разі релокації офісу та перереєстрації за новим місцем обліку ПДФО, утриманий із зарплати офісних працівників, слід сплачувати за старим місцем обліку до кінця року переїзду. А з нового року — за новим.

Із ВЗ така сама історія. А з ЄСВ — зворотна: його сплачують за новим основним місцем обілку.

Що стосується цеху з виробництва продукції, все залишається на своїх місцях: і цех, і сплата податків. Аргумент: він є уповноваженим відокремленим підрозділом і окремим платником ЄСВ, отже, сплачує податки «за себе» за своїм місцезнаходженням.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше