Темы статей
Выбрать темы

Об’єднана звітність: заповнюємо рядок 105

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Як заповнюється рядок 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» заголовної частини Об’єднаної звітності?

Ще у «далекому» 2021 році нова форма звітності щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ об’єднала у собі щомісячний ЄСВ-звіт та квартальну форму № 1ДФ. Тому така Об’єднана звітність вийшла доволі громіздкою. Адже вона складається з:

— форми самого звіту, яка включає заголовну частину та три розділи;

— шести додатків (Д1, Д2, Д3, 4ДФ, Д5 та Д6).

Заголовна частина являє собою таблицю, до рядків якої вноситься інформація щодо самого платника та відомості щодо його працівників.

Серед таких рядків є і рядок 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)», про який йдеться у запитанні.

Як його заповнити? На жаль, у Порядку № 4* ви не знайдете відповіді на це запитання.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом МФУ від 13.01.2015 № 4.

Проте податківці розв’язали цей вузлик. У своєму роз’ясненні (див. категорію 201.06.01 ЗІР) вони зазначили:

Важливо!

У рядку 105 заголовної частини Об’єднаної звітності зазначають кількість працівників, інформація про яких відображена в додатку 1 (Д1).

Проте у додатка Д1 є дві особливості.

1. На одну застраховану особу допускається декілька записів.

Зокрема, якщо протягом місяця здійснювалися нарахування за поточні та майбутні періоди (відпускні, декретні), за минулі періоди (лікарняні, після звільнення).

Однак якщо працівнику нараховано декілька видів виплат, його враховуємо в рядку 105 лише один раз, незалежно від того, скільки рядків на нього заповнено у додатку Д1.

2. У додатку Д1 відображають відомості:

— не тільки щодо працівників, яким протягом місяця нараховувалася зарплата;

— а й щодо працівників, яким нарахування не проводилися (зазначаються лише дні перебування у трудових відносинах).

Тому фіскали роблять важливе зауваження: до рядка 105 не включаються працівники або інші фізичні особи, щодо яких у додатку Д1 зазначається тільки кількість днів перебування у трудових відносинах.

Таке може трапитися, якщо працівник:

— увесь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати;

— перебував повний місяць на лікарняному, що буде оплачений у наступному місяці;

— перебував у відпустці, оплата за яку була нарахована в попередньому місяці;

— був мобілізований і цей період йому не був оплачений.

А чи враховувати у рядку 105 осіб, яким протягом місяця нараховували незарплатні виплати (лікарняні, декретні, виплати за цивільно-правовими договорами)?

Якщо виходити саме з назви рядка, то ні. Адже в ній йдеться лише про застрахованих осіб, яким нараховано заробітну плату.

Але не забувайте, що інформація щодо статистичних показників заголовної частини Об’єднаної звітності залишилась аналогічною статистичним показникам рядків 14 та 15 форми № Д4 (затверджена наказом МФУ від 14.04.2015 № 435). Про це нагадали фіскали у своєму листі ДПСУ від 20.05.2021 № 498/2/99-00-04-02-01-02 (ср. ).

А отже, при заповненні рядка 105 також доведеться врахувати кількість осіб, яким у звітному місяці нараховували виплати за виконані роботи (надані послуги) за ЦПД, лише лікарняні чи лише декретні.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше