Темы статей
Выбрать темы

Соцвідпустка на дітей: як підтвердити статус одинокої матері

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Щорічна додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, — це вид соціальної відпустки, яка надається певній категорії осіб, серед яких зазначена й одинока матір. Проте щоб скористатися таким правом, жінці потрібно підтвердити свій статус. За допомогою яких документів це можна зробити, розкажемо далі.

Одинока мати — хто вона?

Право на додаткову відпустку одинокій матері гарантовано ст. 1821 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки*. Водночас кого саме слід вважати «одинокою матір’ю», ці нормативні документи не уточнюють.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Відповідь знаходимо лише у п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 № 9. На думку представників Феміди, одинокою матір’ю вважають:

— жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;

— вдову;

— іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Проте щодо останньої категорії є один нюанс. У п. 5 ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки (який набув чинності після згаданої вище постанови) вже визначає одиноку матір як таку, яка тільки виховує дитину без батька.

Виходячи з цього, Мінсоцполітики у своєму листі від 25.02.2015 № 76/13/116-15 дійшло висновку: факт утримання (зокрема, у вигляді аліментів) для надання відпустки на дітей для одинокої матері значення не має.

Підтвердили цей висновок і суди (див. постанову Верховного Суду України від 17.10.2018 у справі № 182/5140/15-ц).

Отже, до третьої категорії осіб можна відносити «жінку, яка виховує дитину сама» (без участі батька). Але як визначити — хто ця жінка?

На думку Мінекономіки (див. лист від 10.06.2022 № 4712-06/36178-09), до такої категорії жінок доцільно відносити:

— розлучену жінку;

— жінку, яка виховує дитину без батька, у тому числі й жінку, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину.

Зауважте, якщо жінка народила дитину у так званому цивільному шлюбі (не зареєстрованому офіційно) і продовжує після цього вести спільне господарство з батьком дитини, разом проживає з ним і виховує дитину, права на одержання додаткової соціальної відпустки як одинока мати не має (листи Мінпраці від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13);

— жінку, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена, оскільки батько у дитини є.

Однак тут постає нове запитання — як довести, що батько дитини не бере участі у вихованні дитини для отримання права на додаткову відпустку на дітей? Адже для отримання права на додаткову відпустку на дітей необхідні відповідні підтверджуючі документи. Про це поговоримо далі.

Підтверджуючі документи

Дійсно, підставою для надання додаткової відпустки на дітей є заява працівника, а також підтверджуючі документи. У нашому випадку — документи для підтвердження статусу одинокої матері.

Проте ані КЗпП, ані Закон про відпустки не визначають, які саме документи слід надати роботодавцю.

Єдиним джерелом інформації для нас у цьому питанні є лист Мінпраці від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13. Відповідно до нього наведемо перелік документів, які має пред’явити одинока матір для підтвердження свого статусу та отримання додаткової соціальної відпустки.

Документи, що підтверджують статус одинокої матері

Категорія

Підтвердні документи

Жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено за вказівкою матері

— копія свідоцтва про народження дитини;

— копія довідки органів РАЦСу про підстави внесення до Книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини

Вдова

— копія свідоцтва про народження дитини;

— копія свідоцтва про шлюб;

— копія свідоцтва про смерть чоловіка

Інша жінка, яка виховує дитину сама:

— розлучена жінка

— копія свідоцтва про народження дитини;

— копія свідоцтва про розірвання шлюбу;

документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини1

1 Наявність свідоцтва про розірвання шлюбу не може бути достатнім підтвердженням того, що батько не бере участі у вихованні дитини. Адже він, наприклад, може і надалі проживати разом з дитиною

— жінка, яка виховує дитину без батька, у тому числі і жінка, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину

— копія свідоцтва про народження дитини;

документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини

— жінка, яка вийшла заміж (у тому числі вдова2), але її дитина новим чоловіком не усиновлена

— копія свідоцтва про народження дитини;

— копія свідоцтва про укладання нового шлюбу;

— довідка органів РАЦСу про те, що дитина не усиновлена новим чоловіком3;

документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини

2 Див. лист Мінекономрозвитку від 13.05.2020 № 3512-06/30165-02.

3 Органи РАЦСу не видають довідки про те, що новий чоловік жінки не усиновляв дитину. Це можна з’ясувати із даних свідоцтва про народження дитини. Статтею 233 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 № 2947-III передбачено, що на підставі рішення суду про усиновлення:

— вносять зміни в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, і видають нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін;

— свідоцтво про народження, що було видане раніше, вони анулюють.

Отже, якщо у свідоцтві про народження дитини будуть вказані дані чоловіка зі свідоцтва про шлюб, то дитину усиновлено новим чоловіком.

Проте залишається останнє питання — яким документом підтвердити відсутність участі батька у вихованні дитини?

Документ про «НЕвиховання»

Дискусії щодо того, яким документом можна підтвердити відсутність участі батька у вихованні дитини, точаться й досі.

У своєму новенькому листі від 10.06.2022 № 4712-06/36178-09 Мінекономіки заявляє: це має бути будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ.

Що це за документ? Свого часу Мінсоцполітики (див. лист від 30.05.2014 № 193/13/123-14 // «Оплата праці», 2014, № 16) наводило свій перелік таких документів. Серед них були, зокрема:

— рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;

— ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

— акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів у акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини;

— довідку зі школи (садочка) про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

А ось про довідку з ЖЕК про те, що дитина проживає з матір’ю без батька (такий документ радило надавати Мінпраці у своєму листі від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13), Мінсоцполітики не згадало. І це логічно. Адже батько дитини може брати участь у її вихованні і без фактичного проживання разом із нею.

Проте перелік, наведений Мінсоцполітики, не є вичерпним. Тому теоретично (відповідно до висновків спеціалістів цього відомства) жінка може подати й інші документи, що підтверджують виховання дитини без батька.

Втім, вважаємо, що при виборі документа, який підтвердить відсутність участі батька у вихованні дитини, треба бути обережнішими. Оскільки органами, уповноваженими державою робити висновки щодо неучасті батька у вихованні дитини, є тільки суд, органи опіки та піклування.

Тому офіційними документами, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини, можна вважати:

— рішення суду про позбавлення батька дитини батьківських прав;

— рішення суду про розшук батька у справі про стягнення аліментів;

— рішення суду про визнання фізичної особи (батька дитини) безвісно відсутнім;

— рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини;

— рішення суду про позбавлення дієздатності, про поміщення до психіатричної лікарні для надання стаціонарної психіатричної допомоги.

Будь-які інші документи (довідка зі школи (дитсадка), довідка про склад сім’ї, акт, складений сусідами), якщо їх надано окремо, на наш погляд, не можуть із повною достовірністю підтвердити, що батько дитини не бере участі у її вихованні.

І тільки якщо такі «неофіційні» документи (довідки) надані сукупно (усі разом), то на практиці суди можуть визнати їх такими, що підтверджують факт невиховання дитини батьком.

Детальніше про це — у статті «Жінка, яка народила дитину в цивільному шлюбі: чи має право на додаткову відпустку як одинока мати» // «Оплата праці», 2019, № 2/1.

І наостанок порада для роботодавців. Оскільки відпустка на дітей надається один раз протягом календарного року і за цей час може змінитися статус одинокої матері, бажано вимагати документи, що підтверджують статус працівниці, щорічно.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше