Темы статей
Выбрать темы

Нарахування та сплата ЄСВ: вивчаємо зміни в Інструкції

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Внесено зміни до Інструкції з ЄСВ*. Одразу заспокоїмо: вони не є резонансними, а носять уточнюючий характер. Зміни можна умовно назвати «згадати всіх». Фахівці Мінфіну підігнали положення цієї Інструкції під законодавчі норми у контексті двох груп платників ЄСВ: гіг-спеціалістів та військовослужбовців-резервістів.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

УВАГА!

Зміни запрацюють із дня офіційного опублікування наказу Мінфіну від 28.07.2022 № 216.

На момент підготовки матеріалу цього не відбулося. А поки чекаємо, проаналізуємо нововведення.

Гіг-спеціалісти

Йдеться про ФОП (у тому числі єдиноподатників) та незалежних професіоналів, які уклали гіг-контракт із резидентом Дія Сіті. Детальніше про такий вид співпраці і it-сфері читайте у матеріалі «Дія Сіті: трудові питання» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47.

Отже, такі платники ЄСВ можуть не сплачувати внесок «за себе». Головна умова — резидент Дія Сіті має сплатити ЄСВ за гіг-спеціаліста у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

В іншому разі гіг-спец може бути добровільним платником ЄСВ. Тоді він самостійно визначає суму внеску. Головне, що вона має вкладатись у межі від мінімального (за відповідною ставкою ЄСВ виходячи із поточної МЗП) до максимального розміру (15 МЗП).

Знайома ситуація? Звісно. Вона аналогічна історії з ФОП та незалежними професіоналами, що мають основне місце роботи. Вони так само не платять ЄСВ за себе, якщо це вже зробив їх роботодавець.

Все це передбачено ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ**. А от з Інструкцією з ЄСВ — прогалина.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Ситуацію виправить наказ № 216. Поряд із ФОП та незалежними професіоналами до Інструкції з ЄСВ додано і гіг-спеціалістів у контексті звільнення від сплати ЄСВ за себе та його добровільної сплати.

Військовослужбовці-резервісти

Приписом п.п. 92 та 918 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ЄСВ для платників цього внеску передбачено звільнення від обов’язків, визначених ч. 2 ст. 6 цього Закону (нарахування і сплата ЄСВ, його облік, подання звітності тощо). Воно діє під час особливого періоду, визначеного Законом про мобілізацію***, для платників ЄСВ, які призвані на військову службу:

— під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу;

— за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

*** Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII.

Нагадаємо, що особливий період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Ще два важливих правила роботи згаданого ЄСВ-звільнення:

— воно застосовується протягом усього строку військової служби;

— діє, якщо вказані платники ЄСВ не є роботодавцями. Якщо ж є наймані працівники, то слід уповноважити іншу особу виконувати обов’язки платника ЄСВ (окрім сплати внеску).

Так от, Інструкція з ЄСВ містить згадку лише про мобілізованих платників ЄСВ. А от про призваних з числа резервістів забули. Зміни, що ми сьогодні розглядаємо, виправили цей недолік.

Нагадаємо: підставою для такого звільнення є заява платника ЄСВ та копія військового квитка або іншого військово-облікового документа із зазначенням даних про призов на військову службу. Ці документи слід подати до податкового органу протягом 10 днів після демобілізації, звільнення з військової служби чи закінчення лікування/реабілітації (якщо платник перебуває там через виконання обов’язків під час мобілізації/служби).

Форму заяви про звільнення від виконання ЄСВ-зобов’язань наведено у додатку 1 до Інструкції з ЄСВ. Її також підкориговано: додано інформацію про звільнення для призваних осіб з числа резервістів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше