Теми статей
Обрати теми

Нарахування та сплата ЄСВ: вивчаємо зміни в Інструкції

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Внесено зміни до Інструкції з ЄСВ*. Одразу заспокоїмо: вони не є резонансними, а носять уточнюючий характер. Зміни можна умовно назвати «згадати всіх». Фахівці Мінфіну підігнали положення цієї Інструкції під законодавчі норми у контексті двох груп платників ЄСВ: гіг-спеціалістів та військовослужбовців-резервістів.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

УВАГА!

Зміни запрацюють із дня офіційного опублікування наказу Мінфіну від 28.07.2022 № 216.

На момент підготовки матеріалу цього не відбулося. А поки чекаємо, проаналізуємо нововведення.

Гіг-спеціалісти

Йдеться про ФОП (у тому числі єдиноподатників) та незалежних професіоналів, які уклали гіг-контракт із резидентом Дія Сіті. Детальніше про такий вид співпраці і it-сфері читайте у матеріалі «Дія Сіті: трудові питання» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47.

Отже, такі платники ЄСВ можуть не сплачувати внесок «за себе». Головна умова — резидент Дія Сіті має сплатити ЄСВ за гіг-спеціаліста у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

В іншому разі гіг-спец може бути добровільним платником ЄСВ. Тоді він самостійно визначає суму внеску. Головне, що вона має вкладатись у межі від мінімального (за відповідною ставкою ЄСВ виходячи із поточної МЗП) до максимального розміру (15 МЗП).

Знайома ситуація? Звісно. Вона аналогічна історії з ФОП та незалежними професіоналами, що мають основне місце роботи. Вони так само не платять ЄСВ за себе, якщо це вже зробив їх роботодавець.

Все це передбачено ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ**. А от з Інструкцією з ЄСВ — прогалина.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Ситуацію виправить наказ № 216. Поряд із ФОП та незалежними професіоналами до Інструкції з ЄСВ додано і гіг-спеціалістів у контексті звільнення від сплати ЄСВ за себе та його добровільної сплати.

Військовослужбовці-резервісти

Приписом п.п. 92 та 918 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ЄСВ для платників цього внеску передбачено звільнення від обов’язків, визначених ч. 2 ст. 6 цього Закону (нарахування і сплата ЄСВ, його облік, подання звітності тощо). Воно діє під час особливого періоду, визначеного Законом про мобілізацію***, для платників ЄСВ, які призвані на військову службу:

— під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу;

— за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

*** Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII.

Нагадаємо, що особливий період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Ще два важливих правила роботи згаданого ЄСВ-звільнення:

— воно застосовується протягом усього строку військової служби;

— діє, якщо вказані платники ЄСВ не є роботодавцями. Якщо ж є наймані працівники, то слід уповноважити іншу особу виконувати обов’язки платника ЄСВ (окрім сплати внеску).

Так от, Інструкція з ЄСВ містить згадку лише про мобілізованих платників ЄСВ. А от про призваних з числа резервістів забули. Зміни, що ми сьогодні розглядаємо, виправили цей недолік.

Нагадаємо: підставою для такого звільнення є заява платника ЄСВ та копія військового квитка або іншого військово-облікового документа із зазначенням даних про призов на військову службу. Ці документи слід подати до податкового органу протягом 10 днів після демобілізації, звільнення з військової служби чи закінчення лікування/реабілітації (якщо платник перебуває там через виконання обов’язків під час мобілізації/служби).

Форму заяви про звільнення від виконання ЄСВ-зобов’язань наведено у додатку 1 до Інструкції з ЄСВ. Її також підкориговано: додано інформацію про звільнення для призваних осіб з числа резервістів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі