Темы статей
Выбрать темы

Військовий облік жінок: to be continued

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Комплексну оцінку ситуації ми проводили у матеріалі «Військовий облік жінок: розставляємо крапки над «і» // «Оплата праці», 2022, № 16*. Усі пам’ятають про час «Ч» — 01.10.2022. Відтоді мала б запрацювати обов’язкова постановка на військовий облік жінок за Переліком № 313**. Але всі сподівались, що обов’язок змінять на право. Що маємо на сьогодні? Наш матеріал саме про це.

* i.factor.ua/ukr/journals/ot/2022/august/issue-16/article-121856.html.

** Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.

Гаряча дискусія Міноброни та ВРУ

«Хто ми? — Жінки!

Чого ми хочемо? — Добровільного військового обліку!»

Саме так можна описати ситуацію, яка скалалась навколо запровадження обов’язкового військового обліку жінок. Дискусія гаряча, не на жарт. І суспільна, і серед можновладців. Представники Міноборони та Генштабу ЗСУ неодноразового заявляли, що підтримують добровільний військовий облік жінок та не забороняють їм виїжджати за кордон. Проте законодавство, як та баба Яга з мультфільму, — проти.

Процедура врегулювання цього питання на нормативно-правовому рівні — справа непроста. До того ж вона викликала справжній спір між фахівцями Міноборони та ВРУ. Питання постало у тому, хто саме та як має відтермінувати чи скасувати обов’язковий «жіночий» облік?

Заступниця Міністра оборони Ганна Маляр на свої сторінці у Facebook пояснила*:

— Міноборони і Генштаб ЗСУ не можуть самостійно змінити правила постановки жінок на військовий облік, бо вони передбачені Законом № 2232**. Отже, потрібна участь Парламенту;

— зміни до Закону № 2232 уже в роботі (йдеться про законопроєкт № 6482, детально про нього поговоримо далі);

— у разі прийняття необхідних законодавчих правок Міноборони та Генштаб ЗСУ оптимально скоротять Перелік № 313. При цьому було озвучено, що потреба є у спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

* Див. за посиланням: m.facebook.com/story.php?story_fbid=2244301822395514&id=100004471542280

** Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Натомість у тій же мережі Facebook Мар’яна Безугла (заступниця голови комітету з питань нацбезпеки і оборони та розвідки) наголосила*, що Міноборони та Кабмін мають самостійно врегулювати строки впровадження обов’язкового обліку жінок, скоротити Перелік № 313 та «утрясти» питання із виїздом жінок за кордон.

* m.facebook.com/story.php?story_fbid=10227363218216806&id=1551784961

Врешті-решт гаряча дискусія принесла плоди: маємо і законопроєкт, і наказ Мінборони щодо відтермінування строку обов’язкового взяття жінок на облік (з 01.10.2022 до 01.10.2023).

Далі про це детально.

Буква закону. Законопроєкт

Всі говорять про законопроєкт, який має змінити «гнів на милість». Він дійсно існує. Йдеться про законопроєкт від 28.12.2021 № 6482. Він ще минулорічний, але наразі у нього вдихнули нове життя. Цим документом передбачено зміни до ч. 11 ст. 1 Закону № 2232. Наочно зміни та коментар до них наведено у таблиці нижче.

Зміни, передбачені законопроєктом № 6482

Діюча норма

Запропонована норма

Коментар

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних

Незмінно орієнтиром є Перелік № 313. Але головна відмінність у тому, що постановку на військовий облік здійснюють за принципом добровільності, тобто за власним бажанням жінок, які здобули певну спеціальність/професію. Єдиний виняток — жінки, які мають спеціальність/професію, споріднену з медичною діяльністю. Для них військовий облік є обов’язковим

УВАГА!

Найімовірніше, маємо ще не кінцевий варіант тексту змін.

Це зрозуміло із висновків Головного науково-експертного управління та Головного комітету (з питань нацбезпеки, оборони та розвідки).

Загалом з науково-експертного висновку випливає, що законопроєкт слід доопрацювати, зокрема, з таких причин (див. за посиланням: itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1444953):

— взагалі втрачається сенс постановки на військовий облік жінок, оскільки жінки мають право у добровільному порядку бути прийнятими на військову службу та службу у військовому резерві (за контрактом), не перебуваючи при цьому на військовому обліку, у тому числі й під час воєнного стану;

— не можна встановлювати обов’язковий облік лише для жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю. Не менш важливими є й інші спеціальності (професії) для здійснення заходів з оборони держави та протидії збройній агресії (наприклад, «Телекомунікації та радіотехніка»). І взагалі слід конкретизувати поняття «спеціальність та/або професія, споріднена з медичною діяльністю», адже на практиці це призведе до довільного тлумачення та неоднозначного застосування такої норми;

— добровільність військового обліку жінок не виключає, що їх у подальшому можуть призвати на військову службу у воєнний час згідно з ч. 12 ст. 1 Закону № 2232. А тому слід чітко врегулювати проблеми, пов’язані з охороною дитинства та захистом прав дітей (наприклад, права дітей на батьківство у разі обов’язкового призову на військового службу обох батьків; призов та звільнення з військової служби осіб, які мають малолітніх дітей, тощо).

Отже, Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки має у скорочений строк доопрацювати законопроект № 6482 з урахуванням поправок і пропозицій та внести його на розгляд ВРУ у другому читанні. Про це йдеться у висновку Головного комітету (див. за посиланням: itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1462583) та проєкті постанови про прийняття за основу законопроєкту № 6482.

Заради справедливості зазначимо, що були ще два законопроєкти на тему військового обліку жінок (від 29.12.2021 № 6482-1 та від 11.01.2022 № 6482-2). Але їх відхилено на користь законопроєкту № 6482.

Буква закону. Наказ МОУ

Міноборони видало наказ від 06.09.2022 № 259, яким вчергове відтермінувано строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

Появи тексту цього наказу чекали тиждень від дня повідомлення про його прийняття. Він набере чинності із дня офіційного опублікування.

Згадний наказ МОУ не змінює норм чинного законодавства, але він дає час доопрацювати і внести зміни до законодавства, на законодавчому рівні встановити добровільність військового обліку жінок відповідних професій/спеціальностей.

І вже після цього не буде необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше