Темы статей
Выбрать темы

Щорічна грошова винагорода педпрацівникам: чи платити вчителю-новачку?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Вчитель школи прийнятий на роботу 01.09.2022. У жовтні 2022 року усім педагогам закладу освіти планується виплатити щорічну грошову винагороду. Чи має право її отримати новоприйнятий працівник? Якщо так, то в якому розмірі?

Нормативні підстави

Надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — грошова винагорода) в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) передбачено для педагогічних працівників ч. 1 ст. 57 Закону про освіту*. А конкретний механізм її виплати визначений у Порядку № 898**.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

** Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затверджений постановою КМУ від 05.06.2000 № 898.

Так, грошова винагорода виплачується педпрацівникам закладів:

— дошкільної освіти;

— загальної середньої освіти;

— позашкільної освіти;

— професійно-технічної освіти;

— вищої освіти;

— післядипломної освіти (методичних установ).

Стосовно педпрацівників інших закладів, то дія Порядку № 898 на них не поширюється. Тому права на отримання грошової винагороди вони не мають. Не передбачене надання цієї винагороди й тим педпрацівникам, які працюють у закладі освіти за сумісництвом.

Окремо зауважимо, що науково-педагогічні працівники та працівники закладів освіти, які не обіймають педагогічних посад, але ведуть педагогічну діяльність, не мають права на отримання грошової винагороди (див. лист Мінсоцполітики від 14.05.2019 № 711/0/206-19).

Введення воєнного стану не повинно бути перешкодою для виплати грошової винагороди. Адже у ч. 1 ст. 571 Закону про освіту чітко зазначено, що в умовах воєнного стану працівникам закладів освіти гарантується збереження усіх виплат, передбачених законом. А грошова винагорода, як ми вже з’ясували, це гарантійна виплата, встановлена чинним законодавством.

Крім того, п. 6.3.15 Галузевої угоди* закликає керівників закладів освіти не допускати зменшення або скасування стимулюючих виплат, надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах.

* Галузева Угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки, зареєстрована Мінекономіки 18.06.2021 за № 12.

Порядок виплати

Грошова винагорода педпрацівникам надається на підставі наказу керівника закладу освіти, а керівникам — за наказом вищої за рівнем організації (п. 4 Порядку № 898). Виплачується вона в межах загальних коштів, передбачених кошторисом закладу освіти на оплату праці.

Грошова винагорода надається відповідно до Положення, яке затверджується керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом (далі — Положення).

У цьому Положенні визначаються критерії, відповідно до яких провадиться виплата грошової винагороди. Згідно з п. 2 Порядку № 898 зазначена виплата надається за:

— сумлінну працю;

— зразкове виконання службових обов’язків;

— високі досягнення у вихованні, навчанні дітей;

— професійну підготовку і методичне забезпечення учнівської та студентської молоді;

— відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Але, окрім наведених критеріїв, Положення може містити й додаткові, які з урахуванням специфіки заклад освіти визначає самостійно на свій розсуд (див. лист Мінсоцполітики від 14.05.2019 № 711/0/206-19).

Розмір винагороди

Розмір грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень (п. 5 Порядку № 898).

Нагадаємо, що підвищення посадових окладів педпрацівникам проводиться за наявності умов, визначених у пп. 24 — 30 Інструкції № 102* та постанові № 1391**.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

** Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

Крім того, при формуванні посадових окладів педпрацівників діє законодавчо встановлене підвищення на 10 % згідно з постановою № 22*.

* Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

Усі ці підвищення формують новий посадовий оклад педпрацівника. Тому при визначенні граничного розміру грошової винагороди потрібно орієнтуватись на підвищений посадовий оклад працівника.

При цьому слід враховувати, що округлення у випадах, коли посадові оклади (тарифні ставки) визначаються з урахуванням їх підвищень, нормативними актами не передбачено. Тож розмір грошової винагороди для педпрацівників визначається у гривнях з копійками.

Виплата педагогам-новачкам

Оскільки Порядком № 898 не встановлені обмеження щодо виплати грошової винагороди педагогам-новачкам, то питання надання або ненадання їм цієї виплати заклад освіти вирішує самостійно у Положенні.

Так, у його тексті може бути передбачено, скільки педпрацівнику необхідно відпрацювати у закладі, щоб здобути право на виплату грошової винагороди (пів року, 9 місяців тощо). Або ж зазначити, що грошова винагорода новачкам виплачується, наприклад, з розрахунку 1/12 річного розміру винагороди за кожен повний календарний місяць перебування на педагогічній посаді.

Якщо ж подібних умов та застережень у Положенні не встановлено, то грошова винагорода новоприйнятому працівнику може бути виплачена навіть у повному розмірі (оклад + підвищення). Але у будь-якому випадку при її виплаті слід враховувати критерії, за які вона виплачується, та практичний досвід педпрацівника.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше