Теми статей
Обрати теми

Щорічна грошова винагорода педпрацівникам: чи платити вчителю-новачку?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Вчитель школи прийнятий на роботу 01.09.2022. У жовтні 2022 року усім педагогам закладу освіти планується виплатити щорічну грошову винагороду. Чи має право її отримати новоприйнятий працівник? Якщо так, то в якому розмірі?

Нормативні підстави

Надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — грошова винагорода) в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) передбачено для педагогічних працівників ч. 1 ст. 57 Закону про освіту*. А конкретний механізм її виплати визначений у Порядку № 898**.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

** Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затверджений постановою КМУ від 05.06.2000 № 898.

Так, грошова винагорода виплачується педпрацівникам закладів:

— дошкільної освіти;

— загальної середньої освіти;

— позашкільної освіти;

— професійно-технічної освіти;

— вищої освіти;

— післядипломної освіти (методичних установ).

Стосовно педпрацівників інших закладів, то дія Порядку № 898 на них не поширюється. Тому права на отримання грошової винагороди вони не мають. Не передбачене надання цієї винагороди й тим педпрацівникам, які працюють у закладі освіти за сумісництвом.

Окремо зауважимо, що науково-педагогічні працівники та працівники закладів освіти, які не обіймають педагогічних посад, але ведуть педагогічну діяльність, не мають права на отримання грошової винагороди (див. лист Мінсоцполітики від 14.05.2019 № 711/0/206-19).

Введення воєнного стану не повинно бути перешкодою для виплати грошової винагороди. Адже у ч. 1 ст. 571 Закону про освіту чітко зазначено, що в умовах воєнного стану працівникам закладів освіти гарантується збереження усіх виплат, передбачених законом. А грошова винагорода, як ми вже з’ясували, це гарантійна виплата, встановлена чинним законодавством.

Крім того, п. 6.3.15 Галузевої угоди* закликає керівників закладів освіти не допускати зменшення або скасування стимулюючих виплат, надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах.

* Галузева Угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки, зареєстрована Мінекономіки 18.06.2021 за № 12.

Порядок виплати

Грошова винагорода педпрацівникам надається на підставі наказу керівника закладу освіти, а керівникам — за наказом вищої за рівнем організації (п. 4 Порядку № 898). Виплачується вона в межах загальних коштів, передбачених кошторисом закладу освіти на оплату праці.

Грошова винагорода надається відповідно до Положення, яке затверджується керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом (далі — Положення).

У цьому Положенні визначаються критерії, відповідно до яких провадиться виплата грошової винагороди. Згідно з п. 2 Порядку № 898 зазначена виплата надається за:

— сумлінну працю;

— зразкове виконання службових обов’язків;

— високі досягнення у вихованні, навчанні дітей;

— професійну підготовку і методичне забезпечення учнівської та студентської молоді;

— відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Але, окрім наведених критеріїв, Положення може містити й додаткові, які з урахуванням специфіки заклад освіти визначає самостійно на свій розсуд (див. лист Мінсоцполітики від 14.05.2019 № 711/0/206-19).

Розмір винагороди

Розмір грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень (п. 5 Порядку № 898).

Нагадаємо, що підвищення посадових окладів педпрацівникам проводиться за наявності умов, визначених у пп. 24 — 30 Інструкції № 102* та постанові № 1391**.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

** Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

Крім того, при формуванні посадових окладів педпрацівників діє законодавчо встановлене підвищення на 10 % згідно з постановою № 22*.

* Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

Усі ці підвищення формують новий посадовий оклад педпрацівника. Тому при визначенні граничного розміру грошової винагороди потрібно орієнтуватись на підвищений посадовий оклад працівника.

При цьому слід враховувати, що округлення у випадах, коли посадові оклади (тарифні ставки) визначаються з урахуванням їх підвищень, нормативними актами не передбачено. Тож розмір грошової винагороди для педпрацівників визначається у гривнях з копійками.

Виплата педагогам-новачкам

Оскільки Порядком № 898 не встановлені обмеження щодо виплати грошової винагороди педагогам-новачкам, то питання надання або ненадання їм цієї виплати заклад освіти вирішує самостійно у Положенні.

Так, у його тексті може бути передбачено, скільки педпрацівнику необхідно відпрацювати у закладі, щоб здобути право на виплату грошової винагороди (пів року, 9 місяців тощо). Або ж зазначити, що грошова винагорода новачкам виплачується, наприклад, з розрахунку 1/12 річного розміру винагороди за кожен повний календарний місяць перебування на педагогічній посаді.

Якщо ж подібних умов та застережень у Положенні не встановлено, то грошова винагорода новоприйнятому працівнику може бути виплачена навіть у повному розмірі (оклад + підвищення). Але у будь-якому випадку при її виплаті слід враховувати критерії, за які вона виплачується, та практичний досвід педпрацівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі