Темы статей
Выбрать темы

Оренда житла для працівника: наслідки для роботодавця

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
З початком війни проблема житла стала дуже гостро. Дехто зміг знайти вільне помешкання та оплатити його оренду сам, а про декого подбали його роботодавці. Які наслідки для підприємства буде мати оренда житла для співробітників — розкажемо далі.

Чи так можна?

Нагадаємо, що підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників (ст. 91 КЗпП). А отже, й забезпечувати працівників житлом.

Крім того, дозвіл на оренду житла для своїх працівників надає підприємству й ст. 813 ЦКУ. Адже згідно з цією нормою:

— сторонами у договорі найму житла можуть бути фізичні та юридичні особи;

— якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізосіб.

Тому роботодавець, який вирішив орендувати житло для свого працівника, має повне право це зробити. При чому в один з таких способів:

— або шляхом відшкодування (повністю або частково) вартості оренди житла, яке працівник вже винайняв;

— або винайнявши приміщення від імені самого підприємства і поселивши там своїх працівників.

Які наслідки чекають роботодавця в кожному з цих випадків — розглянемо далі.

ПДФО, ВЗ

Дохід працівника. Відповідно до п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ дохід у вигляді вартості використання житла, що належать роботодавцю, наданого працівнику в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання є його додатковим благом.

Але є виняток (коли такий дохід не вважається додатковим благом) — якщо одночасно виконуються дві вимоги:

— надане майно належить роботодавцеві на праві власності;

— таке надання зумовлено виконанням трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колдоговору.

У випадку, що розглядається, роботодавець не надає власне житло для проживання працівника. Він компенсує працівнику витрати на оренду або надає йому вже орендоване приміщення.

Отже, якщо підприємство орендує для працівника житло чи компенсує йому витрати на його оренду, з такого доходу доведеться утримати ПДФО за ставкою 18 %:

— або як із зарплатної виплати, якщо можливість компенсації витрат на оренду майна передбачена в колдоговорі (трудовому договорі, укладеному з працівником). Оскільки соціальні виплати, що мають індивідуальний характер (зокрема, оплата квартири та найманого житла, гуртожитків) включається до фонду оплати праці відповідно до п.п. 2.3.4 Інструкції № 5*. Такий дохід відображають у додатку 4ДФ з ознакою «101»;

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

— або як із додаткового блага на підставі п.п. 164.2.17 ПКУ (ознака доходу у додатку 4ДФ — «126»).

Водночас податківці у своїх роз’ясненнях схильні вважати саме додатковим благом:

— сплачену юрособою орендну плату орендодавцю за нерухомість, яка не є власністю підприємства та якою користується працівник. Навіть якщо така виплата передбачена трудовим договором (категорія 103.02 ЗІР);

— компенсацію вартості оренди житла, відшкодовану працівнику роботодавцем. Хоч така компенсація й передбачена трудовим договором з працівником (категорія 103.02 ЗІР).

Зверніть увагу! Якщо підприємство відшкодовує працівнику вартість оренди житла, то в цьому випадку працівник отримує дохід у негрошовій формі. Тому базу оподаткування для ПДФО слід визначати з урахуванням натурального коефіцієнта (1,219512).

І не забувайте із оподатковуваних ПДФО доходів утримувати військовий збір за ставкою 1,5 % (пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Але вже без урахування натурального коефіцієнта.

Дохід орендодавця. Якщо підприємство від свого імені орендує житло для працівника у фізособи-громадянина, то ПДФО та військовий збір доведеться утримати й під час оподаткування орендної плати. Оскільки в такому випадку підприємство є податковим агентом для такої фізособи — орендодавця (п.п. 170.1.2 ПКУ).

Тобто підприємству-орендарю необхідно із суми орендної плати утримати ПДФО за ставкою 18 % та військовий збір за ставкою 1,5 % та сплатити їх до бюджету:

— або в день перерахування орендної плати на рахунок орендодавця (п.п. 168.1.2 ПКУ);

— або протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем виплати доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ) при виплаті орендної плати готівкою;

— або не пізніше 30 днів, що настають за місяцем нарахування доходу (п.п. 168.1.5 ПКУ), якщо дохід буде нарахований, але не виплачений.

Дохід фізичної особи у вигляді орендної плати у додатку 4ДФ показують з ознакою доходу «106».

Увага! Якщо підприємство орендує житло у ФОП, то утримувати ПДФО і військовий збір не потрібно. Звісно, за наявності документів, що підтверджують підприємницький статус фізособи-орендодавця.

Ну й, звичайно, не забувайте про сплату комунальних послуг. Якщо підприємство-орендар відшкодовує суму комунальних витрат фізособі-орендодавцю, то сума компенсації:

— або буде частиною орендної плати (якщо таке відшкодування передбачене договором оренди). Відповідно така сума оподатковується у складі орендної плати та відображається у додатку 4ДФ в одному з нею рядку з ознакою доходу «106»;

— або буде додатковим благом. З такого доходу теж слід утримати ПДФО та військовий збір, але відобразити його у додатку 4ДФ доведеться в окремому рядку з ознакою доходу «126».

І не забудьте при нарахуванні ПДФО застосувати натуральний коефіцієнт (1,219512), адже такий дохід фізособа отримує у негрошовій формі.

ЄСВ

Дохід працівника. Відповідно до п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, соціальні виплати, що мають індивідуальний характер, зокрема й оплата квартири та найманого житла, гуртожитків, належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Ба більше, суми коштів, надані окремим категоріям працівників на відшкодування оплати житла, належать до фонду додаткової зарплати (п.п. 2.2.9 Інструкції № 5).

Тому робимо висновок — витрати підприємства на оплату орендованого житла працівнику (чи у вигляді компенсації працівнику, чи оплати орендодавцю) є базою для нарахування ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ**).

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Дохід фізособи-орендодавця. Відносини, які виникають при укладенні договору оренди з фізособою-громадянином, не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Тому ані сума орендної плати, ані сума компенсації вартості комунальних послуг не є об’єктом нарахування ЄСВ (категорія 201.01 ЗІР).

Висновки

  • Якщо роботодавець орендує для працівника житло від імені підприємства чи відшкодовує працівнику (повністю або частково) вартість оренди житла, яке той винайняв сам, з такого доходу у будь-якому разі доведеться утримати ПДФО та військовий збір.
  • Не буде додатковим благом працівника, лише якщо будуть виконані дві вимоги: надане майно належить роботодавцеві на праві власності та таке надання зумовлено виконанням трудової функції працівника.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше